Antena Căutare

Doua treimi dintre romani considera ca nu au avantaje de pe urma fondurilor europene

Perceptia publica asupra beneficiilor personale pe care cetatenii UE27 le au datorita finantarilor comunitare este la fel de dezastruoasa. Incompetenta, politicianismul si jo­cu­rile de culise ce caracterizeaza pro­ce­sul de absorbtie a fondurilor eu­ropene in Romania au drept consecinta nu doar ratarea unor resurse finan­ciare ab­solut necesare reducerii decala­ju­lui fata de tarile prospere ale UE, ci si neincrederea populatiei in beneficiile aderarii.


Concluzia, cat se poate de reala si de serioasa, este rezultatul unui sondaj co­man­dat de Comisia Europeana, care, printre altele, arata ca doi din trei cetateni europeni nu sunt la curent cu existenta unor proiecte de dezvoltare cofinantate din fonduri structurale in regiunea in care locuiesc. Ei nu percep ca avand avantaje nici personale, nici profesionale de pe ur­ma programelor de dezvoltare si redu­cerea decalajelor dintre regiunile sarace si cele prospere. La nivelul Uniunii Euro­pene, ponderea celor care au aceasta opinie este de 67%. Pe tari, ita­lienii, belgienii, fran­cezii, danezii si austriecii sunt de pa­rere, intr-o majori­tate covarsitoare (intre 87% si 90%), ca nu au niciun avantaj personal ca urmare a absorbtiei fondurilor structurale in tarile lor de origine. Este cel putin surprinzatoare pozitia lor, avand in vedere ca, inclusiv in cazul Italiei si al Frantei, dezvoltarea eco­nomiilor nationale din ultimele decenii a fost sustinuta masiv de miliardele de euro in­casate de la bugetul comunitar.

Scep­ti­cis­mul popular vizavi de beneficiile instrumentelor structurale este totusi ex­plicabil prin efectele combinate ale crizei eco­nomice si directionarii fon­du­rilor euro­pene catre mari antreprenori si mai putin catre sectorul serviciilor, al caror potential de cofinantare este dramatic mai redus decat in cazul celor dintai. Romanii si bul­ga­rii se inscriu si ei in tabara celor care con­­sidera ca nu au aproape nimic de cas­ti­gat ca urmare a proiec­te­lor fi­nan­­tate din fonduri struc­tu­rale, cu 79%, respectiv 78% dintre ceta­teni impar­ta­sind aceasta parere.


In ceea ce ne pri­veste, aceas­ta opinie cvasi­generala es­te justi­fi­ca­ta de rata re­­­­­­d­­u­sa a ab­sor­btiei, de po­­­li­­t­i­zarea la extrem a ins­titutiilor im­pli­cate in derularea fi­nan­tarilor, de incom­pe­tenta si politicianismul celor care conduc procesul atragerii fondu­rilor europene. Cel mai mic procent de ce­ta­teni scep­tici in ceea ce priveste bene­fi­ciile fon­du­rilor structurale este in Irlanda si Po­lonia, tari in care coruptia si poli­ti­za­rea ad­ministra­tiilor publice sunt la cote minime.

Citeste articolul complet pe Financiarul.com

BNR: 25% dintre clientii care au credite de peste 20.000 lei sunt restantieri... Gheorghe Gherghina: "Guvernul va trebui sa concedieze 26.000 de angajati pentru a majora salariile cu 15%"...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x