Antena Căutare

FT: Esecul privatizarii companiilor energetice din regiune a inceput la Bucuresti

Planurile Romaniei de a vinde actiuni de la mai multe companii de stat din domeniul energetic, pe care sa le privatizeze, sunt acum puse sub semnul intrebarii. Si asta dupa ce guvernul a esuat la­mentabil in a vinde participatia de 9,8% pe care o are la Petrom, cea mai mare companie din Roma­nia, noteaza publicatia Financial Times (FT).

Esecul este o lovitura pentru Executivul din Romania, care spera sa utilizeze banii pentru a se folosi de respectivele vanzari in zona Finantelor publice, dar si in zona pietelor de capital subdezvoltate.

Situatia este atat de critica incat, potrivit FT, esecul acti­unilor Petrom ar putea baga intr-un con de umbra si planurile de privatizare ale altor tari central si est-europene, inclusiv Polonia si Rusia. Miscarea gu­vernului a fost una gresita, avand in vedere ca restul Europei se chinuia sa tina in frau criza din Grecia.

Era foarte greu sa se duca la capat aceasta tranzactie in con­ditiile foarte aride de pe piata, care s-a deteriorat in ultima perioada", spune John Porter, manager la Renaissance Capital.

Ion Ariton, ministrul Econo­miei, declara la sfarsitul sap­tamanii trecute ca va reprograma van­zarea actiunilor, avand in vedere ca nu s-au strans destule cereri pentru participatia de 9,8%, principala cauza a acestui lucru fiind conditiile sarace din piata.

Initial, Romania avea ca tinta un pret de 0,46 lei pentru o actiune Petrom, astfel reusind sa adune 840 de milioane de dolari. Dar saptamana trecuta a fost anuntat pretul minim acceptat de Executiv de 0,3708 lei, ceea ce ar fi ridicat suma asteptata la 684 de mi­lioane.

Specialistii de pe piata de capital din Roma­nia cred ca principala vina a autoritatilor este ca „se misca prea incet" cand vine vorba de aceasta piata. Inca din luna septembrie anul trecut, Exe­cutivul a anuntat ca in aceasta vara va scoate la vanzare par­ticipatia de 9,8% pe care o are la Petrom.

In luna fe­bruarie a acestui an, OMV - actionarul majoritar la Petrom - a anuntat ca va emite o emi­siune de obli­ga­tiuni. „Bineinteles ca aceia care au avut bani au cum­parat actiunile OMV. Apoi a venit criza din Italia si investitorii nu au mai avut bani si pentru actiunile Petrom.

OMV s-a miscat mai repe­de, iar principala noastra problema este ca ne mis­cam mult prea incet. Pot sa va spun ca esecul vanzarii actiunilor Petrom trage piata de capital cu doi ani in urma si ne scoate de pe radarele inves­titorilor", ne-a declarat Dumitru Beze, presedintele Asociatiei Investitorilor pe Piata de Capital.

Prin aceeasi metoda, guvernul vrea sa vanda cate 10% si din Nuclearelectrica, Hidroelectrica sau Trans­elec­trica. „Daca si cu societatea numarul 1 din Romania am ratat oferta, nici nu pot sa-mi imaginez ce va fi cu Transelectrica si Hidroelectrica", conchide Dumitru Beze.

Sursa: Financiarul

Reabilitari in valoare de 39 mil. €, la reteaua de canalizare a Bucurestiului... Hidroeletrica si Nuclearelectrica isi vor majora pe bursa capitalul cu 10%. Banii merg la investitii, nu la buget...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 7, 18 mai 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Nicoletei Nucă
Hello Chef sezonul 7, 18 mai 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Nicoletei Nucă Sambata, 18.05.2024, 15:30
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
x