Antena Căutare

Guvernul promite incasarea TVA la incasarea facturilor

Premierul Victor Ponta a anuntat ca a informat institutiile financiare internationale asupra intentiilor Guvernului de a propune plata TVA la incasarea facturilor, pentru firmele cu cifra de afaceri mai mica de 500.000 euro. Singura conditie impusa ar fi ca derularea decontarilor sa se faca numai prin sistemul bancar.

"In perioada imediat urmatoare, in urma consultarilor pe care le-am avut atat pe plan intern, in cadrul Ministerului de Finante, cat si cu partenerii nostri, pe care i-am informat asupra intentiei noastre, dorim sa propunem, in primul rand, plata TVA la incasare pentru firmele cu cifra de afaceri mai mica de 500.000 euro, cu conditia ca derularea decontarilor sa se faca numai prin sistemul bancar", a declarat premierul.

"Este o masura pe care mediul de afaceri a cerut-o de foarte mult timp, o masura care va influenta direct activitatea a 92% dintre firmele active. Reprezinta un oxigen pentru economie, prin facilitarea fluxurilor de lichiditati pentru IMM-uri. Se obtine, de asemenea, reducerea evaziunii fiscale, intrucat dispar mecanismele de rambursare fictiva de TVA, cererile de rambursare se vor face doar dupa dovada platii. Totodata, se includ in aceasta categorie, extrem de avantajoasa, numai platile facute prin sistemul bancar. In acest fel, evident, reusim sa combatem orice tip de frauda sau de evaziune fiscala", a explicat Ponta.

Impactul noul regim de TVA asupra bugetului statului

Masura platii TVA la incasarea facturii nu va avea impact bugetar negativ, pentru ca exista o simetrie a regimului de TVA legata de plata si, respectiv, deducerea TVA, care se muta, practic, de la momentul facturarii la momentul platii, a precizat ministrul Finantelor Publice, Florin Georgescu. El a explicat ca au fost facute calcule de catre specialistii MFP si au fost transmise documentele de fundamentare catre institutiile financiare internationale, care le examineaza, si exista deja niste semnale pozitive in acest sens. De masura platii TVA la incasare vor beneficia firmele cu cifra de afaceri sub 500.000 de euro, respectiv 92,8% din contribuabilii activi din Romania.

Secretarul de stat in MFP Liviu Voinea a explicat ca, in prezent, o firma "A", cu cifra de afaceri sub 500.000 de euro, emite o factura catre firma "B" si trebuie sa plateasca imediat la stat TVA, in timp ce firma "B" deduce imediat TVA de la stat. Prin implemetarea TVA la incasare, firma "A" va plati TVA doar cand va incasa factura, iar firma "B" nu va putea deduce TVA decat atunci cand va face dovada platii, care se face prin banca, cu ordin de plata.

"Troica" si-a amanat vizita la Bucuresti dupa referendumul pentru demiterea lui Traian Basescu... Leul nu se mai opreste din cadere: Noi maxime istorice fata de Euro si dolar!...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 7, 18 mai 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Nicoletei Nucă
Hello Chef sezonul 7, 18 mai 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Nicoletei Nucă Sambata, 18.05.2024, 15:30
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
x