Antena Căutare

Inflatia anuala a urcat in iulie la 7,14%. Cresterea lunara a preturilor: 2,58%!

Preturile de consum au inregistrat o crestere lunara de 2,58% in iulie, iar rata anuala a inflatiei a urcat de la 4,38% in iunie la 7,14%, ca urmare a majorarii TVA la 24%, cele mai semnificative scumpiri fiind inregistrate la tigari, fructe si legume si transportul prin CFR, reiese din datele INS.



Pe componente, cresterea preturilor din iulie a fost determinata in mare parte de marfurile nealimentare, care au urcat cu 3,1% fata de luna precedenta, si servicii, unde s-a operat o majorare de 2,6%. Preturile marfurilor alimentare au urcat cu 1,9%.

Pe segmentul marfuri nealimentare, cele mai mari majorari de preturi s-au inregistrat la tigari, de 9,47%, si energie electrica si gaze, de 4,2%. O crestere de peste 2% a mai fost operata la combustibili, in timp ce pentru celelalte grupe de produse nealimentare majorarile de preturi s-au situat intre 0,37% si 2%.

La categoria alimente, cea mai mare crestere de pret, de 6,6%, a avut loc la loc la fructe. De asemenea, cresteri mai mari de preturi s-au inregistrat la ulei, slanina si grasimi, de 3,29%, paine si produse de franzelarie, de 2,5%, si bauturi alcoolice, de 2,44%. Cea mai mare parte a alimentelor au consemnat majorari de preturi de pana in 2%, la oua si legume inregistrandu-se chiar ieftiniri.

Pe segmentul servicii, transportul prin CFR a avut cea mai mare scumpire, de 5,54%, urmat de apa, canal si salubritate, unde tarifele s-au majorat cu 5,33%, si telefonie, cu cresteri de 4,75%. Pentru restul serviciilor, cresterea tarifelor s-a mentinut sub 2%.

Sursa: Jurnalul National

Deva – Orastie, povestea fara sfarsit a autostrazii care nu a inceput!... Daimler: scandal de 500 milioane €...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 7, 18 mai 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Nicoletei Nucă
Hello Chef sezonul 7, 18 mai 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Nicoletei Nucă Sambata, 18.05.2024, 15:30
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
x