Antena Căutare

Intrevedere de maxima urgenta intre Merkel si Sarkozy inainte de summitul european

Inaintea summitului european de duminica, decisiv pentru zona euro, Nicolas Sarkozy s-a deplasat de urgenta la Frankfurt pentru a aplana divergentele franco-germane direct cu Angela Merkel.



Oficial, el s-a dus pentru a-i aduce un omagiu presedintelui Bancii centrale europene (BCE), Jean-Claude Trichet, care-si incheie mandatul la 1 noiembrie. Dar in practica, el a venit pentru a clarifica ultimele neintelegeri cu Merkel.

Cei doi au stat de vorba doua ore, dar nu a rasuflat nici o informatie. Potrivit presei, cei doi au iesit de la discutii incordati, au refuzat orice comentarii, s-au urcat in masinile lor pentru a lua, fiecare avionul spre Paris si Berlin.

In opinia expertilor, problema cheie - rolul care revine BCE in finantarea fondului de salvare a zonei euro (EFSF) - ramane in suspans. Franta este pentru, fie si cu pretul modificarii tratatelor UE. Germania se opune, in numele independentei considerata sacra a BCE.

Cu mai putin de 100 de ore inaintea summitului UE, aceasta chestiune pune la indoiala soliditatea tandemului franco-german. „Luni, pietele financiare, Statele Unite, China si FMI trebuie sa fie convinsi ca Europa are un plan", a comentat situatia un responsabil european. „Fara un acord, fiecare tara europeana va fi obligata sa joace individual supravietuirea sa", a estimat el.

Citeste si Financiarul

Foto: EPA/Intact Images

UE a evaluat la 80 de miliarde euro recapitalizarea bancilor... Standard and Poor's a redus cu o treapta ratingul Sloveniei...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 7, 25 mai 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Mishei
Hello Chef sezonul 7, 25 mai 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Mishei Sambata, 25.05.2024, 15:58
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
x