Antena Căutare

Motivatie CCR: nu a fost crestere de doar 15%, ci o noua taiere de 10%

Cu riscul de a-si incalca propriile decizii, membrii Curtii Constitutionale au gasit o explicatie cel putin surprinzatoare pentru a da, din nou, dreptate Cabinetului Boc. Cu doua saptamani intarziere, decizia CCR prin care cei noua jude­catori au stabilit ca legea bugetului de stat este constitutionala a fost publicata joi in Monitorul Oficial. Argumentele aduse contrazic insa o decizie data tot de Curte, in urma cu doar sase luni, pe acelasi subiect, respectiv masura de reducere cu 25% a salariilor personalului din sistemul bugetar.

In luna decembrie, mai multi deputati PNL au reclamat faptul ca „fundamentarea bugetului de stat pe o crestere salariala de doar 15%, si nu pe incetarea diminuarii cu 25% a dreptu­rilor salariale, imprima, in mod evident, un caracter permanent masurii de di­minuare a drepturilor salariale".

Curtea a respins solicitarea libera­lilor. Principalul argument adus a fost acela ca „pentru anul 2011 legiuitorul a reglementat o revenire de 15%, fata de reducerea salariala de 25%" stabilita in iunie 2010.

Este prerogativa legiuito­ru­lui stabilirea modalitatii de realizare a procesului de revenire etapizata a cuan­tumului drepturilor salariale la nivelul avut anterior diminuarii cu 25%, care va decide in functie de situatia economica si financiara a tarii", motiveaza CCR.

In luna iunie insa, aceiasi noua judecatori aveau cu totul alt punct de vedere. La momentul respectiv nu era vorba de o „revenire etapizata" a cuantu­mului drepturilor salariale.

Judecatorii chiar au insistat asupra argumentului ca masura de reducere a salariilor cu 25% are un „caracter exceptional si tem­po­rar" si ca guvernul si-a asumat obligatia ca, incepand cu 1 ianuarie 2011, „sa mentina in plata acelasi cuantum al salariilor/indemni­zatiilor si al soldelor precum cel de dinaintea reducerilor operate prin legea criticata".

Argumentele sefului institutiei sunt surprinzatoare

Augustin Zegrean, presedintele Curtii Constitutionale, a explicat in exclusivitate pentru „Financiarul'' ca aceste doua decizii nu se contrazic. Un prim argument adus de presedintele CCR este acela ca „guvernul nu a spus ca va reveni integral asupra masurii de reducere a salariilor, iar noi nu putem obliga guvernul sa ia o asemenea decizie".

Tot articolul, in Financiarul

Veste proasta pentru romanii care au credite in euro: cresc dobanzile Euribor... Lukoil: Protestele nu vor scadea preturile la carburanti...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 7, 25 mai 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Mishei
Hello Chef sezonul 7, 25 mai 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Mishei Sambata, 25.05.2024, 15:58
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
x