Antena Căutare

Rata anuala a inflatiei a urcat in august la 7,5%-8,25%, varful din 2010

Analistii estimeaza pentru finalul anului un interval de variatie cuprins intre 7%-8% . Rata anuala a inflatiei a atins valoarea maxima in august, la peste 7,5%, ca urmare a continuarii ajustarii preturilor de consum dupa majorarea TVA de la 1 iulie, estimeaza analistii consultati de „Financiarul”. Prognozele acestora sunt insa diferite in ceea ce priveste amplitudinea cresterilor de preturi.

Ei anticipeaza ca inflatia lunara in august s-a plasat in intervalul 0,1%-0,9%, prognozand pentru cea anuala valori cuprinse intre 7,5%-8,5%.

Analistii bancari considera ca in luna august comerciantii au continuat sa transfere in preturi majorarea TVA cu 5 puncte procentuale, de la 19%.

Acestia au aratat ca factorii de presiune asupra inflatiei lunare au fost scumpirea combustibililor auto si a unor produse alimentare, in special carnea.

Totodata, in opinia lor, aprecierea monedei nationale a contrabalansat cresterile de preturi in sectorul serviciilor.

Factorii de presiune: carburantii si alimentele

Preturile de consum au inregistrat in august o crestere lunara cuprinsa intre 0,1%-0,3%, iar rata anuala a inflatiei s-a plasat in intervalul 7,5%-7,7%, estimeaza economistu-sef al BCR, Lucian Anghel.

„Principalii factori de presiune care s-au manifestat in august au fost preturile combustibililor auto si ale anumitor grupe din categoria produselor alimentare, in special, la carne", a explicat acesta. In opinia economistului-sef al BCR, aprecierea cursului de schimb a avut o influenta pozitiva asupra inflatiei.

Cresterea preturilor in luna august este un element important pentru evaluarea efectelor de runda a doua. Daca inflatia a fost mai mare, este clar ca acei comercianti care nu au transferat majorarea de TVA in preturi in luna iulie au facut-o in august. In acelasi timp, ramane de vazut care a fost si impactul cererii", arata Lucian Anghel.

Dupa majorarea TVA, BCR si-a revizuit in sens ascendent estimarea privind rata inflatiei de la finele anului 2010, la aproximativ 8%.

„Scenariul nostru indica existenta unor efecte de runda a doua relativ limitate pe care majorarea de TVA le va induce asupra preturilor de consum in conditiile declinului puterii de cumparare a populatiei si stabilitatii leului", arata Lucian Anghel. In opinia sa, fara majorarea TVA, in luna iulie s-ar fi inregistrat deflatie.

citeste articolul complet pe Financiarul.com

Romania a coborat trei locuri in topul celor mai competitive tari din lume... Casa de Pensii Sibiu a strans 70.000 de lei de la angajatii cu DDA...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 7, 18 mai 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Nicoletei Nucă
Hello Chef sezonul 7, 18 mai 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Nicoletei Nucă Sambata, 18.05.2024, 15:30
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
x