Antena Căutare

Romania, pe penultimul loc din Europa la crestere economica in 2011: doar 1,7%

Analistii se asteapta la un avans modest al economiei romanesti in 2011, penultimul ca marime din estul Europei. Contractia economiei are cauze strict interne, generate de efectele negative ale politicii fiscale prociclice din ultimii ani.

Romania este singura tara membra UE din regiunea Europei Centrale si de Est (ECE) care va incheia anul 2010 cu o evolutie a PIB in teritoriu negativ, de -2,5%.

Dintre tarile baltice, doar Letonia va inregistra contractie economica, insa mult mai mica decat in cazul nostru, de -0,9%, iar dintre aspirantele la Uniunea Europeana numai Croatia va avea scadere, -1,5%.

Nici in 2011 tara noastra nu se va numara printre campioni, rezultatele economice mentinandu-se printre cele mai slabe tari din Est, cu o crestere de numai 1,7% din PIB, ceva mai buna doar fata de cea a Croatiei, de 1,6%.

Potrivit estimarilor analistilor, o evolutie pe­r­formanta este asteptata pentru 2012, cand avansul de 3,4% din PIB ne va propulsa in partea de sus a cla­sa­mentului.

Risc major pentru recuperare

Decuplarea economiei romanesti de recuperarea regionala si de cea a UE este determinata de factori locali, ca urmare a faptului ca tara se confrunta in prezent cu efectele negative ale politicii fiscale prociclice din ultimii ani, comenteaza analistii UniCredit Bank in ultimul raport privind evolutia economiilor din Europa Centrala si de Est.

In opinia lor, aceasta decuplare reprezinta in con­ti­nua­re un risc major pentru recuperare, pen­tru ca intr-un moment in care inves­ti­torii sunt foarte sensibili la dezechi­li­brele specifice fiecarei tari, com­pe­titivitatea Romaniei ar putea fi afectata.

Tot articolul, in Financiarul

Eurostat: Puterea de cumparare a romanului, la 46% din media UE... Leul se apreciaza usor in raport cu euro...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 7, 18 mai 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Nicoletei Nucă
Hello Chef sezonul 7, 18 mai 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Nicoletei Nucă Sambata, 18.05.2024, 15:30
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
x