Antena Căutare

Romgaz, prinsa la mijloc intre Fondul Proprietatea si bugetul de stat

Dupa Adunarea Generala a Actionarilor Romgaz - din 30 noiembrie - bugetul de stat poate fi afectat cu 400 mil. lei daca nu se pun in aplicare deciziile adoptate. Ministerul Economiei, care controleaza un pachet de 85% din actiunile Romgaz, a decis ca societatea sa doneze 400 mil. lei catre bugetul statului. Chiar daca Fondul Proprietatea a votat impotriva deciziei, drepturile de vot reprezentand numai 15% din total nu au fost suficiente pentru anularea donatiei.

"Intelegem nevoia statului roman de a-si finanta deficitul bugetar, dar astfel de decizii trebuie luate doar intr-o perspectiva pe termen lung. Cum donatia a fost deja sustinuta de Ministerul Economiei, anticipam efecte negative asupra mediului romanesc de investitii si consideram ca poate fi afectat chiar ratingul de tara al Romaniei"


Fondul Proprietatea, administrat de Franklin Templeton Investment Management Limited, va ataca in instanta decizia Romgaz de a dona 400 de milioane de lei la bugetul de stat, apreciind ca operatiunea va avea consecinte grave asupra profitului Romgaz, actionarilor, regulilor de guvernanta corporativa si asupra perceptiei investitorilor straini privind piata locala de capital, dupa ce solutia alternativa propusa de Franklin Templeton nu a fost acceptata. Societatea de administrare a Fondului Proprietatea a propus guvernului si conducerii Romgaz ca o solutie alternativa acordarea unui dividend special care ar fi permis un tratament corect si egal pentru toti actionarii. Mark Mobius apreciaza ca o astfel de decizie, „arbitrara si nedreapta", ar fi in detrimentul Romgaz, al actionarilor minoritari si al mediului de afaceri in ansamblu. "Capacitatea guvernului de a impune astfel de decizii asupra unor companii va trimite un mesaj ingrijorator investitorilor internationali si va afecta reputatia pietei de capital din Romania", a explicat Mobius.

Pentru punerea in practica a actiunii in instanta Fondul Proprietatea recomanda ferm conducerii Romgaz sa nu aprobe transferul sumei la bugetul de stat intrucat printr-o astfel de masura ar putea deveni raspunzatoare personal pentru aceasta actiune impotriva intereselor companiei si ale actionarilor minoritari.

sursa:Financiarul.ro

Leul isi reia deprecierea fata de euro. Vezi cursul valutar!... Bancile din Romania si-au majorat capitalul cu peste 570 milioane euro, in 2010...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 7: Cremă Vichyssoise (supă cremă de praz și cartofi)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 7: Cremă Vichyssoise (supă cremă de praz și cartofi) Luni, 13.05.2024, 11:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
x