Antena Căutare

7 ani de la teribilele atentate asupra transportului londonez

Pe 7 iulie 2005, 52 de persoane, printre care si o romanca, si-au pierdut viata si peste 700 au fost ranite, in urma a trei atacuri sinucigase cu bomba, asupra "London Underground" (metroul londonez), a unei explozii intr-un autobuz supraetajat. Atacurile au avut loc in timpul Summit-ului G8 de la Gleneagles (Scotia), la o zi dupa castigarea de catre Londra a organizarii Olimpiadei si in timpul procesului lui Abu Hamza al-Masri, un cleric musulman din Marea Britanie banuit de legaturi cu gruparea terorista Al Qaeda, care a fost condamnat in 2006 pentru ura rasiala si incitare la omor.

Primele trei explozii au avut loc pe tronsonul de metrou dintre statiile Liverpool Street si Aldgate East (ora locala 08:51), in statia Edgware Road (ora locala 08:56) si pe tronsonul dintre statiileKing's Cross si Russell Square (09:17 ora locala). Iar bomba din autobuz a fost detonata la ora locala 09.47 in Tavistock Square, chiar in fata Asociatiei Medicale Britanice, generand haos in capitala Marii Britanii.

Tony Blair, premierul britanic la acea vreme, a descris atacurile drept "barbare". "Determinarea noastra de a ne apara valorile si stilul nostru de viata este mai mare ca determinarea lor de a cauza moarte si distrugere unor oameni nevinovati, in dorinta de a impune extremismul in lume", a declarat Blair, parasind Summitul G8 de la Gleneagles pentru a gestiona situatia fara precedent de la Londra.

Sapte barbati suspectati de terorism, arestati in Marea Britanie

La sapte ani de la teribilele atentate, amenintarea terorista din Marea Britanie nu s-a "evaporat". Sapte barbati suspectati de terorism au fost arestati saptamana aceasta, in centrul si nordul Angliei, dupa ce politia a descoperit arme intr-un vehicul, in urma unui control de rutina, a anuntat politia britanica, informeaza AFP. Cei sapte barbati, cu varste intre 22 si 43 de ani, sunt suspectati de "pregatire sau incitare la acte de terorism".

Trei barbati au fost arestati marti dimineata, alti trei miercuri seara, iar unul joi seara. Aceste arestari au fost operate in urma efectuarii unui control de rutina al politiei asupra unui vehicul, pe o autostrada din South Yorkshire (nord), pe 30 iunie, in legatura cu o problema de asigurare. Vehiculul a fost confiscat, dupa care politia a descoperit arme de foc si alte echipamente, lucru care a condus la arestari.

Foto: julyseventh.co.uk

Inundatii de amploare in Rusia: Cel putin 53 de morti!... Taurii au facut primele victime la cursa traditionala din Pamplona...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 7: Cremă Vichyssoise (supă cremă de praz și cartofi)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 7: Cremă Vichyssoise (supă cremă de praz și cartofi) Luni, 13.05.2024, 11:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
x