Antena Căutare

Catalanii, mai aproape de independenta: Stanga nationalista a castigat alegerile

Catalanii au facut inca un pas spre independenta. Partidul nationalist moderat a pierdut cateva mandate in urma alegerilor pentru parlamentul autonom, dar numarul alesilor care militeaza pentru independenta a crescut. Asta pentru ca pe locul al doilea s-a clasat o alta formatiune care vrea sa redeseneze granitele Spaniei.

Presedintele guvernului autonom catalan, Artur Mas, a convocat alegerile cu doi ani inainte de termen, in speranta ca electoratul ii va da mandatul sa negocieze noi relatii cu Madridul. Dar, in locul majoritatii absolute pe care o spera, partidul sau a pierdut 12 din cele 62 de mandate detinute in parlamentul regional. Mas recunoaste ca rezultatul nu este cel pe care l-a dorit. "Situatia nu este usoara, cum nu era nici pana acum. Situatia nu este usoara, dar mergem inainte”, a declarat Artur Mas.

Analistii politici cred ca partidul nationalist a fost sanctionat pentru ca nu a cerut deschis independenta si a lasat sa se inteleaga ca s-ar multumi si cu autonomia bugetara. In plus, Artur Mas duce aceeasi politica de austeritate ca si guvernul de centru-dreapta de la Madrid. In schimb stanga nationalista, care militeaza fatis pentru independenta si-a dublat numarul de mandate in noul parlament.

Catalonia a ajuns cea mai indatorata provincie spaniola, in ciuda economiei sale dezvoltate. Ideea separarii de Spania a castigat teren pe fondul crizei, deoarece catalanii cred ca guvernul de la Madrid retine o parte prea mare din impozitele platite de ei.

Marea Britanie: O femeie si-a legat fetita la intrarea intr-o casa de pariuri... Armele secrete ale Coreei de Nord, inspirate din filmele cu James Bond...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 7, 25 mai 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Mishei
Hello Chef sezonul 7, 25 mai 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Mishei Sambata, 25.05.2024, 15:58
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
x