Antena Căutare

CIA "a incercat sa insceneze Bulgariei o tentativa de asasinat asupra Papei Ioan Paul al II-lea"

CIA a incercat sa ii insceneze Bulgariei o tentativa de asasinat a Papei Ioan Paul al II-lea, pentru a discredita comunismul, in 1981, se afirma in cartea "Kill the Pope: The Truth about the Assassination Attempt on Pope John Paul II", semnata de doi jurnalisti, potrivit Daily Telegraph, citat de Hotnews.

Papa Ioan Paul al II-lea a fost ranit grav dupa ce a fost impuscat de 4 ori, de la mica distanta, de turcul Mehmet Ali Agca pe 13 mai, 1981.

In baza unor vizite pe care Agca le-a facut la Sofia, teoria ca serviciile secrete bulgare si chiar KGB au fost in spatele atacului a reiesit la circa un an dupa incident, si au fost ulterior acceptate la nivel larg.

Autorii cartii dezmint insa informatia. "Nu exista nicio dovada ca Bulgaria a avut ceva de-a face cu atacul asupra Papei. Legatura cu Bulgaria este o creatie a CIA", spune Marco Insaldo, jurnalist la ziarul italian La repubblica, co-autorul cartii impreuna cu jurnalistul turc Yasemin Taskin.

Cei doi sustin ca afirmatiile lor se bazeaza pe 20 de ani de cercetari.

Potrivit acestora, Agca, membru al unei grupari ultra-nationaliste si pro-Islam turce - "Lupii Gri", a incercat sa il omoare pe Papa pur si simplu datorita ideologiei fanatice anti-occidentale.

Sursa: Hotnews

Zeci de morti si raniti: Fortele de ordine siriene au deschis focul asupra manifestantilor... CERN: Nou record mondial de intensitate a fasciculelor...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 7, 18 mai 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Nicoletei Nucă
Hello Chef sezonul 7, 18 mai 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Nicoletei Nucă Sambata, 18.05.2024, 15:30
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
x