Antena Căutare

Coreea de Nord denunţă exerciţii militare sud-coreene la Marea Galbenă, Kim Jong Un salută ”succesele” lui Xi Jinping în lupta împotriva epidemiei covid-19

Coreea de Nord a condamnat vineri manevre militare sud-coreene şi a apreciat că situaţia în peninsulă a revenit la tensiunile dinaintea apropierii intercoreene din 2018, iar Kim Jong Un a transmis un mesaj Chinei, aliata sa, relatează AFP.

Dictatorul nord-coreean i-a trimis preşedintelui chinez Xi Jinping o comunicare diplomaticvă prin care l-a felicitat pentru ”succesele” Beijingului în lupta împotriva epidemiei noului coronavirus, a anunţat agenţia oficială nord-coreeană de presă KCNA.

Coreea de Nord şi-a închis frontiera pentru a se proteja de o pandemie care ar putea fi dezastruoasă într-o ţară cu infrastructuri medicale insuficiente. Phenianul continuă să susţină că niciun caz de covid-19 nu a fost diagnosticat pe teritoriul ţării, în pofida faptului că noul coronavirus s-a răspândit în întreaga lume.

Kim i-a transmis lui Xi că succesele Chinei îi fac tot atâta plăcere cât ale Coreei de Nord, potrivit KCNA, care precizează că dictatorul nord-coreean transmite ”salutări militare fiecărui membru al Partidului Comunist Chinez (PCC, unic)”.

Starea sănătăţii lui Kim Jing Un a făcut timp de mai multe săptămâni obiectul unor speculaţii în străinătate, din cauza absenţei acestuia în fotografii de la marcarea la 15 aprilie a 108 ani de la naşterea bunicului său Kim Il Sung, fondatorul regimului. Această dată este cea mai importantă în caldendarul politic nord-coreean.

Presa din lume a speculat cu privire la o agravre bruscă a stării sănătăţii sale şi chiar la maortea sa, însă Coreea de Sud a anunţat destul de repede că nu avea motive să creadă aceste zvonuri.

Negocieri internaţionale cu privire la o ”denuclearizare” se află într-un punct mort după al doilea summit al lui Kim Jong Un cu preşedintele american Donald Trump, în februarie 2019, la Hanoi, în Vietnam.

Relaţiile intercoreene s-au răcit puternic ulterior, în pofida celor trei summituri ale lui Kim cu preşedintele sud-coreean Moon Jae-in.

O nouă ilustrare a acestui lucru este faptuş că Nordul a lansat o diatribă împotriva vecinului său din Sud, în urma unor exerciţii militare care au avut loc în cursul săptămânii la Marea Galbenă.

”Totul a revenit la punctul de plecare, dinaintea smmitului Nor-Sud din 2019”, a denunţat un purtător de cuvânt al Ministerului nord-coreean al Apărării într-un comunicat difuzat de KCNA.

Aceste manevre ”ne amintesc din nou faptul evident că inamicii vor rămâne întotdeauna inamici”, a adăugat el.

Situaţia necesită ”o reacţie necesară din partea noastră”, ameninţă Phenianul.

Sursa : news.ro

China, „dispusă să coopereze” cu OMS în vederea stabilirii originii coronavirusului... Noul vas spaţial chinez a revenit pe Pământ cu succes, anunţă Beijingul...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 7, 18 mai 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Nicoletei Nucă
Hello Chef sezonul 7, 18 mai 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Nicoletei Nucă Sambata, 18.05.2024, 15:30
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
x