Antena Căutare

Egipt: Starea de urgenta, ridica dupa 30 de ani de la instaurare

Consiliul militar aflat la putere in Egipt dupa inlaturarea presedintelui Hosni Mubarak anul trecut a decis anularea starii de urgenta instaurata in 1981. Intr-un comunicat publicat de agentia Mena, Consiliul a anuntat insa "ca armata va continua sa-si asume responsabilitatea nationala de a proteja securitatea natiunii si a cetatenilor".

Stare de urgenta, ce prevedea restrangerea libertatilor publice, dand puteri largite politiei si armatei in privinta arestarilor, a fost instaurata in 1981, in Egipt, dupa asasinarea presedintelui Anuar al-Sadate de catre islamisti.

Guvernul de la acea vreme s-a angajat sa nu utilizeze "masurile de exceptie" disponibile in alt scop decat cel al luptei impotriva amenintarii teroriste si a traficului cu droguri. Dar, apoi, armata a profitat de aplicarea starii de urgenta pentru a include printre acestea organizarea de greve si "difuzarea de zvonuri", ceea ce a permis, de-a lungul anilor, arestarea si inchiderea a mii de egipteni, pe durata nedeterminata si fara a fi judecati.

Ridicarea starii de urgenta a fost una dintre principalele revendicari ale protestatarilor care au lansat, anul trecut, revolta impotriva regimului Mubarak.

Grupul Bilderberg: Summit secret, in SUA... VIDEO! O fetita de origine romana uimeste America...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 7, 18 mai 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Nicoletei Nucă
Hello Chef sezonul 7, 18 mai 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Nicoletei Nucă Sambata, 18.05.2024, 15:30
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
x