Antena Căutare

Exclusiv: Europa va ramane dependenta de gazele rusesti

In proiectul South Stream, Bulgaria a fost luata in considerare de Rusia de la bun inceput. „Nabucco este, mai degraba, folosit ca o jucarie”, considera oficialul rus, care este sigur ca si Turcia va alege South Stream.

„Cand veti ajunge acasa, sper ca veti reda cu obiectivitate discutia noastra." Cu aceste cuvinte s-a incheiat intre­vederea grupului de ziaristi din Serbia, Ungaria, Croatia, Bulgaria, Turcia, Slovenia, Grecia, Macedonia si Romania, invitat de agentia RIA Novosti in cadrul programului de promovare a proiec­tului South Stream, condus de prese­dintele Comisiei energetice a Dumei de stat, Yuri Lipatov. Un sfat, un indemn? Greu de spus.

Oricum, in toate raspun­surile sale, Lipatov s-a straduit sa arate ca partea rusa nu are secrete, nu are ganduri „necurate" si ca sinceritatea constituie o componenta obligatorie a dialogului Moscovei cu partenerii sai. A convins? Lungile incursiuni in istoria relatiilor energetice dintre Rusia si tarile europene au lasat sentimentul ca ras­punsurile directe nu sunt totusi pe placul sau.

Nevoia de a puncta, de fiecare data, eforturile pe care URSS si, ulterior, Rusia, le-a depus pentru ca europenii sa beneficieze de gazul rusesc au deranjat, au creat senzatia unei abordari de pe pozitii de forta.

Precizand ca pana in 2020 nece­sarul Europei de gaze naturale se va ridica la 620-630 mld. mc si la 650 mld. mc pana in 2030, iar importurile vor ajunge la 380 mld. mc in 2020 si la 440 mld. mc in 2030, Lipatov a conclu­zionat ca „Europa va ramane depen­denta de livrarile de gaze naturale. Iar dependenta Rusiei de exporturile sale de gaze trebuie garantata prin contrac­tele incheiate".

Intrebati la Gazprom!

In ceea ce priveste Romania, raspun­sul oferit de Lipatov nu s-a ridicat la inaltimea nivelului pe care oficialul rus a dorit sa-l imprime intalnirii cu ziaristii straini. Dimpotriva, a dezamagit. „Ce planuri exista in legatura cu Romania sau v-ati jucat, pur si simplu, cu Romania?

Daca pana acum o saptamana, pana la vizita premierului rus Vladimir Putin, Romania figura in proiectul South Stream, acum tara noastra a disparut, se pare, mai ales ca seful Gazprom, Aleksei Miller, a declarat, la Sofia, ca Romania nu mai poate ocupa locul Bulgariei in acest proiect."

Tot articolul, in Financiarul

General Motors, cea mai mare listare bursiera din SUA... Premiera pentru omenire: Primii atomi de antimaterie, "tinuti captivi"...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 7, 25 mai 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Mishei
Hello Chef sezonul 7, 25 mai 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Mishei Sambata, 25.05.2024, 15:58
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
x