Antena Căutare

România preia mai devreme președinția Consiliului European, după ce Marea Britanie a renunțat

România va asigura preşedinţia Consiliului European mai devreme cu 6 luni faţă de cum era programat. Astfel, ţara noastră va prelua mandatul în ianuarie 2019, şi-l va asigura până în luna iulie.

România va asigura preşedinţia Consiliului European mai devreme cu 6 luni faţă de cum era programat. Astfel, ţara noastră va prelua mandatul în ianuarie 2019, şi-l va asigura până în luna iulie.

Consiliul European a adoptat o decizie de stabilire a unui ordin revizuit, în care statele membre vor deține președinția Consiliului UE până în 2030.

În primul semestru al anului 2017, președinția UE va fi asigurată de Malta. În 2018, Bulgaria va asigura președinția UE în prima jumătate a anului, iar Austria în cea de-a doua. Practic, România va prelua președinția UE de la Austria, la 1 ianuarie 2019, și o va preda Finlandei, care o va exercita de la 1 iulie 2019.

Totodată, Consiliul a decis să adauge Croația, care nu era încă membră a UE în momentul fixării calendarului președințiilor, care ar urma să asigure președinția prin rotație în prima jumătate a anului 2020.

Țara care deține președinția prin rotație are misiunea de a organiza reuniunile statelor membre. Ea stabilește agenda discuțiilor și dă astfel un anumit impuls subiectelor tratate. De la 1 iulie 2016, Slovacia asigură această președinție.

Marea Britanie a anunțat miercurea trecută că renunță să asigure președinția prin rotație a Consiliului UE din iulie-decembrie 2017, prima consecință concretă a votului asupra Brexitului. Premierul britanic, Theresa May, a explicat că țara sa "va fi extrem de ocupată cu negocierile privind ieșirea din UE".

Atacul din biserica din Normandia: A fost identificat unul dintre terorişti. Adel Kermiche avea 19 ani şi purta o brăţar... „Lumea a intrat în război”! Vin vremuri grele, Papa Francisc a transmis un mesaj către întreaga omenire!...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x