Antena Căutare

SUA acuză China, fără probe, că a efectuat în secret teste nucleare, Beijingul denunţă acuzaţii ”fără fundament”

China a efectuat - în cel mai mare secret - teste nucleare de putere slabă, acuză Departamentul de Stat american, o acuzţie ”fără fundament”, respinge Beijingul, ultima dintr-o serie de acuzaţii care alimentează tensiuni puternice între cele două ţări, relatează Reuters.

”China a adoptat mereu o atitudine responsabilă, îndeplinindu-şi cu onestitate obligaţiile internaţionale şi angajamentele internaţionale pe care şi le-a asumat”, a declarat joi un purtător de cuvânt al Ministeruluichinez de Externe Zhao Lijian.

”Criticile americane vizând China sunt total lipsite de fundament, nejustificate şi nu merită să fie respinse”, a spus el într-o conferinţă de presă zilnică la Beijing.

Departamentul de Stat american şi-a exprimat îngrijorarea - într-un raport publicat miercuri - cu privire la activităţi efectuate de către China în instalaţia de teste nucleare Lop Nur în 2019, care alimentează temeri, consideră Washingtonul, cu privire la o posibilă încălcare a angajamentelor pe care Beijingul şi le-a asumat.

Acest raport - care relevă, între altele, ”lucrări importante de excavaţie” la Lop Nur şi ”lipsa de transparenţă” a Chinei în activităţile sale privind testele nucleare - nu prezintă nicio probă cu privire la efectuarea unui test de putere slabă .

China ar fi blocat trasmiterea datelor senzorilor, se arată în acest raport, dezvăluit de către The Wall Street Journal (WSJ).

O purtătoare de cuvânt însărcinată cu Tratatul Interdicţiei Complete a Armelor Nucleare (TICE/TICEN, Comprehensive Test Ban Treaty, CTBT) a dat asigurări WSJ că nu a avut loc nicio întrerupere - de la sfârşitul lui august 2019 - a transisiei datelor de la cele cinci staţii din China.

Statele Unite şi China sunt semnatare ale TICE - adoptat în 1996 şi care interzice orice explozie nucleară în lume - însă nici Washingtonul şi nici Beijingul nu l-a ratificat, spre deosebire de Franţa, Germania sau Rusia.

Agenţia militară americană de informaţii (DIA) a acuzat anul trecut Rusia de faptul că ”probabil” nu respectă moratoriul asupra testelor nucleare - adică angajamentele pe care Moscova şi le-a asumat prin TICE -, acuzaţii care nu au fost confirmate până în prezent.

Sursa : news.ro

Specialiștii din China, veste bombă despre „medicamentul miraculos” în lupta cu noul coronavirus! Cum poate înrăutăți to... Irlanda anunţă că a adus sub control, în mare parte, epidemia de coronavirus...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 7, 18 mai 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Nicoletei Nucă
Hello Chef sezonul 7, 18 mai 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Nicoletei Nucă Sambata, 18.05.2024, 15:30
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
x