Antena Căutare

UPDATE! Cutremur de 8,7 grade in Indonezia: Alerta de tsunami a fost ridicata

Un cutremur cu magnitudinea de 8,7 grade pe scara Richter a avut loc in urma cu putina vreme in Indonezia. Mai multe orase din zona au fost afectate, iar alerta de tsunami a fost ridicata in 29 de state.

UPDATE 16:35! Avertizarea de tsunami a fost ridicata cinci ore mai tarziu, institutul american precizand ca ramane la latitudinea guvernelor fiecarei tari in parte sa stabileasca daca mentin starea de alerta.


UPDATE 15:25! Conform televiziunilor din Sri Lanka valul de tsunami se apropie.



UPDATE 14:18!
Primele valuri au ajuns in zona Golfului Bengal. Acestea au in jur de 30 de centimetri. Marea s-a retras 10 metri in zona epicentrului.

UPDATE 14:07!
In urma celui de-al doilea cutremur din Sumatra a fost emisa o noua emisa alerta de tsunami. Conform autoritatilor, apele s-au retras pana la 10 metri in largul coastelor Oceanului Indian. Replicile celor doua cutremure de peste 8 grade pe scara Richter au fost simtite si in Alaska si California.

UPDATE 14:00! O replica extrem de puternica a primului seism s-a produs cu putin timp in urma si a avut o magnitudine de 8,3 grade pe scara Richter.

UPDATE 13:38!
Conform presedintelui indonezian, riscurile producerii unui tsunami ucigator sunt totusi minime, dar tara ramane in alerta. In regiune se afla si premierul britanic, David Cameron, aflat in aceste zile intr-o vizita oficiala.

Vezi LIVE desfasurarea evenimentelor din Indonezia!




UPDATE 13:27! Sase orase au fost evacuate, iar populatia de pe insulele Andaman si Nicobar a fost, de asemenea, indepartata de zona.
Un tsunami ar putea lovi in orice moment. Deocamdata nu au fost raportate victime. Cutremurul a fost resimtit si in India, Singapore si Thailanda.



UPDATE 13:18! Autoritatile de coasta au semnalat deja valuri de 6 metri inaltime in zona Simaeulu.
Electricitatea este oprita in Banda Aces, iar traficul este blocat.

UPDATE 13:17! Estimarea intensitatii cutremurului a fost din nou modificata. Cutremurul ar fi avut 8,6 grade pe scara Richter.

UPDATE 13:14! Presedintele Susilo Bmambang sustine la aceasta ora un discurs in care indeamna populatia la calm. Principalul aeroport din Thailanda a fost inchis, iar alte 5 orase sunt evacuate.



UPDATE 13:11! Si la Jakarta pamantul s-a zguduit timp de 5 minute.
In plus, alerta de tsunami vizeaza 28 de tari.

UPDATE 12:56! Trimisul BBC, Karishma Vaswani, relateaza faptul ca imobilele din zona afectata de seism s-au cutremurat timp de 5 minute.

UPDATE! 12:53! Mai multe replici ale cutremurului s-au resimtit in zona. Cea mai importanta replica a avut 6,5 grade pe scara Richter si s-a resimtit tot in Aceh.

UPDATE 12:50! Seismul a durat 12 secunde
conform autoritatilor.

UPDATE 12:39! Magnitudinea cutremurului produs miercuri, la ora 8.38 GMT (11.38, ora Romaniei), a fost, de fapt, de 8,7 grade pe scara Richter.

Initial, autoritatile anuntasera o magnitudine mai mare, de 8,9 pe scara Richter.

Locuitorii de pe coasta de est a Indiei au fost informati ca trebuie sa se indeparteze de litoral, dupa ce seismul a fost resimtit in orasele Calcutta, Chennai si Bangalore, scrie Sky News, citat de Mediafax.

Conform BBC, seismul a lovit partea de nord a tarii, in regiunea provinciei Aceh din insula Sumatra.

Alerta de tsunami a fost emisa la scurt timp dupa ce un val urias s-a format deja in largul Oceanului Indian.

Zona este frecvent afectata de miscari ale scoartei terestre, in 2004 murind 170,000 de oameni in aceeasi provincie.

Conform centrului Geologic American cutremurul a avut loc la 33 de kilometri adancime si a fost localizat la 495 de kilometri de Banda Aceh, capitala provinciei.

Centrul care emite alerta de tsunami avertizeaza asupra faptului ca un cutremur de o asemenea magnitudine "are potentialul de a genera un val ucigas care ar putea afecta intreaga linie de coasta a bazinului Oceanului Indian".

Foto: edition.cnn.com

O femeie din SUA a incercat sa isi vanda copilul, printr-un anunt... Copia Titanicului, urmarita de ghinion: S-a intors din drum dupa ce un cameraman a suferit un infarct...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 7, 18 mai 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Nicoletei Nucă
Hello Chef sezonul 7, 18 mai 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Nicoletei Nucă Sambata, 18.05.2024, 15:30
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
x