Antena Căutare

30 iunie 2015, ziua mai lungă cu o secundă! Specialiştii se tem că Internetul se va bloca

La nivel planetar, pe 30 iunie 2015, mai precis în noaptea de 30 iunie spre 1 iulie, se va trece de la 11:59:59 la 11:59:60, și nu la 12:00:00, cum ar fi normal.

30 iunie 2015, ziua mai lungă cu o secundă! Specialiştii se tem că Internetul se va bloca
Pe 30 iunie ziua este cu o secundă mai lungă

La nivel planetar, pe 30 iunie 2015, mai precis în noaptea de 30 iunie spre 1 iulie, se va trece de la 11:59:59 la 11:59:60, și nu la 12:00:00, cum ar fi normal.

Ziua de 30 iunie va fi cu o secundă mai lungă decât restul zilelor anului în curs, ultimul minut al zilei având 61 de secunde, în scopul de a sincroniza ceasurile atomice cu timpul astronomic în limita a 0,9 secunde.

Descoperire unică în lume! După 10.000 de ani, a fost găsit un exemplar incredibil

Ultimul an în care a avut loc o astfel de ajustare a fost 2012, secunda fiind introdusă pe 30 iunie, până în prezent fiind adăugate un total de 25 de secunde în UTC (Timpul Universal Coordonat). Acest fapt înseamnă că Pământul a încetinit, din 1972, cu 25 de secunde comparativ cu timpul atomic.

Decizia a fost luată de Serviciul Internațional pentru Rotația Terestră și Sisteme de Referință (IERS), cu sediul la Paris, care monitorizează rotația planetei noastre și schimbă ora exactă la nevoie. Saltul de o secundă se introduce în UTC la sfârșitul lunilor decembrie sau iunie, după analizarea cu cea mai mare precizie a neregularităților vitezei de rotație a Pământului, care nu este perfectă, existând abateri, de la an la an, la nivel de milisecunde, fiind astfel încetinită cu aproximativ două miimi de secundă în fiecare zi. Ceasurile atomice nu își modifică ritmul de funcționare, fiind capabile să mențină timpul perfect pentru 300 de milioane de ani, fără să se abată cu o secundă.

„Se va produce în septembrie, totul va dispărea!” Pericolul iminent cu care ne confruntăm

O secundă intercalată permite timpului universal să compenseze avansul față de ritmul de rotație al Pământului și să fie cât mai aproape de timpul solar mediu. Această secundă are același rol ca și anul bisect, în care luna februarie are 29 de zile. Dacă nu s-ar face aceste ajustări, ceasurile ar fi înainte și după mulți ani s-ar ajunge la situația în care soarele ar apune la amiază.

Această decizie a produs teamă printre companiile IT, deoarece unele servere s-ar putea bloca, așa cum s-a întâmplat în 2012. Atunci, browser-ul Mozilla şi site-urile Linkedin, Reddit şi Gizmodo au picat, iar utilizatorii sistemului de operare Linux au semnalat numeroase erori.

Reprezentații Angliei precizează însă că, dacă se renunță la secundele suplimentare, omenirea riscă să piardă orice noțiune a legăturii dintre ora exactă, răsăritul și apusul Soarelui. Între 1972-1979, în fiecare an, s-a adăugat o secundă în plus, iar în anii '80 acest lucru s-a întâmplat de șase ori. În această perioadă, însă, economia mondială nu era atât de dependentă de Internet și de tranzacțiile electronice care pot fi grav afectate de astfel de modificări ale orei exacte.

Sursa: agerpres.ro

Cursa de 20 de lei e mizilic! Cel mai lung drum făcut cu taxiul a costat aproape 80 de mii de lire sterline... 30 iunie 1908, FENOMENUL TUNGUSKA. Explozia echivalentă cu 20 de bombe atomice arunca în aer 2.150 de km pătrați...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x