Antena Căutare

Calendarul cu ceapă. Obiceiul din bătrâni prin care afli cum va fi vremea

Ce buletin meteo, ce prognoză meteo? Înainte, pe când nu exista tehnologia, bătrânii foloseau o metodă inedită pentru a afla informații despre starea vremii. Calendarul cu ceapă era folosit în trecut și dădea rezultate.

Ce buletin meteo, ce prognoză meteo? Înainte, pe când nu exista tehnologia, bătrânii foloseau o metodă inedită pentru a afla informații despre starea vremii. Calendarul cu ceapă era folosit în trecut și dădea rezultate.

Acest obicei este păstrat încă în unele gospodării, acolo unde timpul își urmează cursul. Ce este mai exact calendarul cu ceapă.

În noaptea de Anul Nou sau între Crăciun și Revelion, se alege o ceapă mare, se curăță de coji și se taie în două. Se desprind 12 foi care se aliniază pe pervazul ferestrei sau pe o suprafață uscată de lemn. Fiecare foaie corespunde fiecărei luni din an. Pentru lunile cu zile multe se aleg foi mai mari, iar pentru cele mai scurte, foi mai mici.

În fiecare foaie se pune în mod egal câte un vârf de sare și se lasă până a doua zi. Dacă într-o foaie de ceapă nu este deloc apă, se știe că luna respectivă va fi secetoasă. Cu cât este mai multă apă, cu atât va fi timpul mai ploios, arată calendarul cu ceapă.

Multe obiceiuri trăiesc încă în zonele pitorești din țara noastră. De exemplu, cu privire la ziua de 27 ianuarie, se zice că dacă solul va fi înghețat în dimineața, atunci ne putem aștepta ca finalul acestei luni să fie unul ploios, iar acest an sa fie unul în care se fac recoltele, un an bogat în porumb și grâu. Dacă solul nu este înghețat în această zi de iarnă, atunci putem ști că zăpada se va topi devreme, probabil la sfârșitul lunii martie.

Sursa: povestisasesti.com

Pregătiți-vă pentru ceva ce nu a mai fost de 150 de ani! Super Luna Albastră, fenomen foarte rar, se va întâmpla pe 31 i... Horoscopul Zilei, 27 ianuarie 2018. Vărsătorii atrag foarte mulți oameni în jurul lor! Pentru o ZODIE, se anunță o zi pl...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x