Antena Căutare

Care sunt numele interzise prin lege în România. Cum nu ai voie să îți botezi copilul la noi în țară

Îți prezentăm în rândurile de mai jos ce spune legea despre prenumele pe care nu ai voie să le pui celor mici în România. Iată despre ce este vorba!

Care sunt numele interzise prin lege în România. Cum nu ai voie să îți botezi copilul la noi în țară Galerie
Care sunt numele interzise prin lege în România. Cum nu ai voie să îți botezi copilul la noi în țară | Shutterstock

În România, în ultimii ani, s-au înregistrat tot felul de nume mai neobișnuite sau amuzante. Însă, cu toate că legislația de la noi din țară este destul de permisivă atunci când vine vorba despre alegerea unui prenume de către proaspeții părinți, există câteva nume care sunt interzise. Iată ce spune legea!

Citește și: Cum se calculează corect media de admitere la liceu în 2023. Nu se mai ia în considerare media din anii de gimnaziu

Ce nume sunt interzise în România prin lege

„Este interzisă înregistrarea de către ofițerul de stare civilă a prenumelor indecente, ridicole și al altora asemenea, de natură a afecta ordinea publică și bunele moravuri ori interesele copilului, după caz.”, se arată în art. 84, alin. 2, citat de o publicație de lifestyle.

Totuși, actul normativ nu exemplifică numele interzise, întrucât decizia finală ar rămâne la ofițerul de stare civilă.

Cu toate acestea, poate exista și varianta în care ofițerul stării civile să nu fie de acord cu un anumit nume, iar părinții să meargă să se adreseze instanțelor de judecată. În acest caz, verdictul final va fi stabilit de magistrați.

Care sunt cele mai amuzante prenume din România

Cu toate că alegerea unui prenume pentru viitorul copil poate fi un lucru dificil, unii părinți devin o adevărată sursă de inspirație și distracție atunci când vine vorba despre numele pruncului lor. Iată o listă cu câteva dintre cele mai comice nume de la noi din țară:

Superman, Ministru, Poliția, Logan, Solenza, Mercedes, Portocala, Televizor, Miss America, Paracetamol, Papanaș, Expertiza, Sentiment-Brusli, Leuștean, Semaforul, Milion, Seif, Strălucirea, Medalion, Mariano-Monamour, Hitler, Bin Laden și lista poate continua, citate de sursa menționată.

Ce nume sunt interzise în alte țări

Deși la noi în țară nu sunt precizate numele interzise, în unele țări există liste întregi de nume interzise prin lege. De exemplu, în Suedia, autoritățile au emis o lege în anul 1982 care stipulează că părinții nu le puteau da copiilor nume care „pot provoca disconfort celor care le folosesc”, potrivit brightside.me.

Așadar, oricât de îndrăgit ar fi lanțul de magazine suedeze, părinții nu au voie să își numească bebelușii „Ikea”.

Pe de altă parte, Italia a decis că „Venerdi” (care înseamnă „vineri” în italiană) se încadrează în categoria „ridicol sau rușinos”, prin urmare este interzisă numirea copilului așa. Iar la Milano, autoritățile locale au interzis unui cuplu să-și numească fiica „Blu” (care înseamnă „albastru” în italiană).

Această decizie s-a bazat pe un decret prezidențial, emis în anul 2000, care prevedea că „numele dat unui copil trebuie să corespundă sexului lor”, iar Blu nu poate fi considerat de gen feminin.

În schimb, în Franța, situația este și mai interesantă! După ce o familie și-a numit fiica după ciocolata Nutella, ea a fost tachinată de colegi, fapt pentru care a fost nevoită să își schimbe numele.

Ulterior, povestea a fost discutată pe larg în societatea franceză și, ca urmare, guvernul țării a interzis oficial numele Nutella, potrivit sursei citate mai sus.

Citește și: Care este numele întreg al Gabrielei Cristea. Puțini știu că prezentatoarea mai are un prenume inedit

Ce se întâmplă dacă dormi cu aerul condiționat pornit. Avertismentul specialiștilor pentru cei care îl deschid pe timpul... Accident sau destin nefast? Legătura tulburătoare a soției pilotului de pe subsersibil cu tragedia Titanic...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia) Marti, 30.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x