Antena Căutare

Cum se calculează corect media de admitere la liceu în 2023. Nu se mai ia în considerare media din anii de gimnaziu

Admiterea la liceu este o etapă foarte importantă pentru elevii de gimnaziu, care tocmai au susținut Evaluarea Națională. Află din rândurile de mai jos care e formula corectă de calcul pentru admiterea la liceu în anul 2023!

Cum se calculează corect media de admitere la liceu în 2023. Nu se mai ia în considerare media din anii de gimnaziu Galerie
Cum se calculează corect media de admitere la liceu în 2023. Nu se mai ia în considerare media din anii de gimnaziu | Shutterstock

Elevii de la gimnaziu au stat cu emoții în această săptămână, căci au susținut probele scrise la Evaluarea Națională. Pe 4 iulie, aceștia urmează să afle rezultatele finale, după soluționarea contestațiilor și să se pregătească pentru următoarea etapă din viața lor, potrivit unei publicații de știri de la noi.

Însă, trebuie amintit că ei vor fi repartizați computerizat la licee în funcție de notele obținute la examane. Iată cum se calculează detaliat media de admitere la liceu în 2023!

Citește și: Cele mai amuzante „perle”, după Evaluarea Națională 2023. Ce au putut scrie elevii în lucrări

Nu se mai ia în considerare media din anii de gimnaziu

Începând din anul școlar 2022-2023, notele obținute la Evaluarea Națională reprezintă singurul criteriu de departajare la liceele dorite, Ministrul Educației eliminând media din anii de gimnaziu, potrivit sursei citate mai sus.

Așadar, ierarhizarea se va realiza doar pe baza mediei obţinute la Evaluarea Naţională.

Potrivit informațiilor prezentate pe site-ul oficial al Ministerului Educației și citate de publicația menționată mai sus, media de admitere pentru înscrierea în clasa a IX-a de liceu a absolvenților învățământului gimnazial o reprezintă media generală la Evaluarea Națională susținută de absolvenții clasei a VIII-a, calculată ca medie aritmetică, cu două zecimale, fără rotunjire, a notelor obținute la probele incluse în Evaluarea Națională.

De asemenea, fiecare absolvent de clasa a-8-a trebuie să știe că media pentru liceu se calculează în funcție de profilul ales astfel:

  • pentru profilul artistic, pentru profilul sportiv și pentru specializarea filologie de la liceul Waldorf, media finală de admitere se calculează astfel: (3*APT + MA)/4 = MFA unde: APT = nota finală la probele de aptitudini; MA = media de admitere; MFA = media finală de admitere.
  • pentru profilul teologic, media finală de admitere se calculează astfel: (APT + MA)/2 = MFA unde: APT = nota finală la probele de aptitudini; MA = media de admitere; MFA = media finală de admitere.
  • pentru profilul militar, media finală de admitere se calculează astfel: 0,2 MA + 0,8 NP = MFA unde: NP = nota la proba de verificare a cunoştinţelor la disciplinele Limba si literatura română şi Matematică; MA = media de admitere; MFA = media finala de admitere.
  • pentru liceele vocaționale, elevii vor susține probe de aptitudini, care vor fi luate în considerare pentru calcularea mediei finale de admitere la liceu.

În plus, rezultatele obținute la Evaluarea Națională 2023 sunt anonimizate, elevii utilizând un cod unic pe edu.ro pentru a afla ce note au luat.

Citește și: Evaluare Națională 2023. Ce subiecte au avut de rezolvat elevii de clasa a 8-a la matematică. Vezi aici baremul de corectare

Cum se face departajarea în cazul elevilor care au medii de admitere egale

În cazul în care doi candidați au medii de admitere egale, pentru departajarea lor se vor folosi următoarele criterii:

  • nota obţinută la proba de Limba și literatura română din cadrul Evaluării Naţionale;
  • nota obţinută la proba de matematică din cadrul Evaluării Naţionale;
  • nota obţinută la proba de limbă maternă din cadrul Evaluării Naţionale, respectiv nota de la proba de verificare a cunoștinţelor de limbă maternă, susţinută conform prevederilor Art.10 din anexa 1 la OMECTS nr. 4802/31.08.2010, în cazul candidaţilor care solicită înscrierea la unităţi de învăţământ cu predare în limba minorităţilor naţionale;
  • media generală de absolvire a claselor a V-a – a VIII-a.

Edu.ro mai notează că în cazul în care la o unitate de învățământ, pe ultimul loc, există candidați cu opțiunea exprimată pentru acea unitate școlară și care au mediile de admitere, precum și toate mediile menționate la punctele a)-d) egale, toți elevii vor fi declarați admiși la opțiunea solicitată.

Cine face regulile în familia lui Victor Ponta. Daciana Sârbu a dezvăluit cine e „mâna de fier” în casă: „Tati e cu dist... Se schimbă regulile de parcare în centrul Capitalei de la 1 iulie 2023. Ce trebuie să știe posesorii auto pentru a nu ri...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 6: Tartă Tatin cu cremă chantilly
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 6: Tartă Tatin cu cremă chantilly Marti, 07.05.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x