Antena Căutare

Cât timp îți ia să parcurgi diametrul Pământului? Distanța parcursă de la Polul Nord la Polul Sud, în cădere liberă

Ți-ai pus vreodată această problemă? Multe curiozităti au răspunsuri la fel de neașteptate, pe cât de ciudate sunt întrebările. Probabil, în copilărie, de multe ori v-ați întrebat dacă Pământul are un început și un sfârșit. Și care ar fi acestea?

Dar dacă Pământul ar fi ca un tunel, oare de cât timp am avea nevoie să traversăm întreaga distanțaă? Și asta nu așa, oricum, ci în cădere liberă.

Ar putea părea un calcul simplu: cât de repede un om ar cădea pe o distanţă de 12.742 km (diametrul Pământului). Dar ar fi prea simplu. Greutăţile apar din cauza curburii de spaţiu-timp şi diferitelor grade de forţă gravitaţională cu care ar trebui să ne confruntăm în timpul căderii, scrie descopar.ro.

Să ne imaginăm că aerul din tunel nu ar exista și că Pământul este perfect sferic, iar densitatea sa este aceeaşi peste tot.

"Dacă sunteţi în interiorul unui înveliş sferic, iar gravitaţia are efect la ambele părţi, ea se anulează una pe cealaltă şi dumneavoastră veţi experimenta gravitaţie zero”, explică Henry, de la MinutePhysics.

Se pare că răpunsul la întrebarea expusă la începutul materialului ar fi: 42 de minute. Însă, potrivit descopar.ro, acesta nu poate fi timpul real, întrucât Pământul nu are aceeaşi densitate peste tot, iar potenţialul gravitaţional al anumitor zone din tunel ar putea avea o influenţă semnificativă asupra vitezei de cădere.

Pentru a înțelege mai bine această concluzie și cum stă, de fapt, treaba cu traversarea Pământului, clip-ul de mai jos reprezintă o modalitate distractivă și animată care te va ajuta să asimilezi câteva informații esențiale.

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Băiatul cu trup de plastilină! Face acrobații surprinzătoare pe cămilă și nicio mișcare nu e prea grea pentru el! (VIDEO... Ai vreun examen important și nu reușești să înveți totul la timp? Folosește trucul suprem pentru memorare!...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x