Antena Căutare

"Ochii Sibiului", între miraj şi utilitate. Turiștii se declară impresionați

Un oraş din inima Transilvaniei se mândreşte cu un simbol unic în ţară. "Ochii Sibiului" sunt amprenta de pe vremuri a constructorilor sutelor de case de aici şi au devenit adevărate atracţii pentru turişti.

Un oraş din inima Transilvaniei se mândreşte cu un simbol unic în ţară. "Ochii Sibiului" sunt amprenta de pe vremuri a constructorilor sutelor de case de aici şi au devenit adevărate atracţii pentru turişti.

"Ochii" din Sibiu te urmăresc parcă peste tot pe unde mergi. Fie că ești în Piaţa Mare, Piaţa Mică sau oraşul de jos, e imposibil ca "ochii" să nu-ţi sară în ochi! Turiştii care ajung în faimosul oraş medieval se declară impresionaţi de "privirile" curioase din acoperişurile caselor.

Localnicii sunt mândri că oraşul lor se evidenţiază cu ceva unic în ţară.

Un istoric, însă, spune că "ochii Sibiului" sunt o semnătură a constructorilor care au ridicat clădirile medivale.

Răzvan Pop, istoric: "Această formă a lucarnelor este tipică Sibiului. De ce?! Pentru că este vorba de constructorii oraşului Sibiu. Este normal ca breslele constructorilor din aceste oraşe, fiecare să vină cu formele proprii de exprimare. Nu trebuie să căutăm nişte simboluri. La orice restaurare, aceşi ochi trebuie păstraţi."

Totuşi, un motiv există. Podurile caselor sunt mari aşa că, pe vremuri, aici se depozitau alimente. Iar spaţiul trebuia să permită şi pătrunderea aerului.

Răzvan Pop, istoric: "O soluţie a fost această ventilare permanentă. Dacă ne uităm atent la ele, vedem că ele nu au un geam, cele vechi şi cele originale. Deci ele sunt făcute în aşa fel încât să circule aerul tot mai mult."

Povestea "ochilor" datează încă din secolul al 19-lea, când se făceau din lemn îndoit şi se zideau pentru a se păstra forma. Astăzi, multe dintre aceste lucarne au fost restaurate. Chiar şi aşa, rămân o "marcă înregistrată" a Sibiului.

Vitraliu de Cartea Recordurilor la Biblioteca din Râmnicu Vâlcea... Cel mai tare test al momentului! Alege o cheie și ușa destinului îți va dezvălui totul despre tine! Ai curaj să afli?...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x