Antena Căutare

Obiectele de PATRIMONIU din Peleş, în PERICOL să fie distruse

Obiectele de patromoniu aflate în încăperile Castelului Peleş riscă să se degradeze din cauza condensului. De o lună, castelul este neîncălzit, după ce centrala termică s-a defectat. Ministerul Culturiisusţine că proprietarul este obligat să suporte reparaţiile.

Obiectele de patromoniu aflate în încăperile Castelului Peleş riscă să se degradeze din cauza condensului. De o lună, castelul este neîncălzit, după ce centrala termică s-a defectat. Ministerul Culturiisusţine că proprietarul este obligat să suporte reparaţiile.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Muzeului Peleş, Dana Voitescu, centrala termică a castelului, care funcţiona pe gaz metan, s-a defectat în urmă cu o lună şi nu mai poate fi reparată.

„Muzeul a sesizat Ministerul Culturii, care este ordonatorul principal de credite, a sesiat Casa Regală şi s-a primit un răspuns oficial de Ministerul Culturii, conform căruia proprietarul este obligat să facă aceste reparaţii capitale. Reparaţiile curente le face chiriaşul, reparaţiile capitale sunt de datoria proprietarului, conform legii, a transmis Ministerul”, a declarat reprezentanta Muzeului Naţional Peleş, potrivit News.ro.

Dana Voitescu a precizat că, în condiţiile în care în această perioadă a anului în incinta muzeului temperaturile nu depăşeşc cinci grade Celsius, iar săptămânile trecute au fost temperaturi de 1, cel mult 2 grade Celsius, obiectele de patrimoniu din muzeu se pot deteriora din cauza condensului produs de respiraţia vizitatotilor, al căror număr a rămas constant.

„Nu se asigură temperatura de confort şi nici temperatura pentru păstrararea obiectelor de patrimoniu, care în muzeu este între 2 şi 5 grade acum. Există riscul creşterii umidităţii”, a mai spus ea.

Cum va fi vremea în WEEKEND. AVERTISMENTUL meteorologilor îi vizează pe șoferi... DOLIU ÎN FOTBALUL ROMÂNESC! Ion ”Țop” Voinescu, cel mai bun portar din istoria României, a murit. Cariera de excepție e ...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 7: Cremă Vichyssoise (supă cremă de praz și cartofi)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 7: Cremă Vichyssoise (supă cremă de praz și cartofi) Luni, 13.05.2024, 11:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
x