Antena Căutare

Presedintele interimar, Crin Antonescu: Legile Romaniei se fac in Romania

Crin Antonescu a declarat, in cadrul unei conferinte sustinute la Palatul Cotroceni, ca legile Romaniei se fac in Romania si sunt supuse controlului Curtii Constitutionale, de catre legiuitorii stabiliti de Constitutie, si anume Parlamentul si Guvernul.

"Legile Romaniei care, prin efectele Constitutiei, sunt tinute sa respecte toate angajamentele internationale pe care Romania le-a semnat se fac in Romania si nu se negociaza in alta parte", a spus presedintele interimar, adaugand ca acesta este un principiu legat de suveranitatea care este prevazuta in legea fundamentala, pe care nimeni nu o poate pune si nu a pus-o la indoiala.

"S-a vorbit despre faptul ca presedintele Comisiei Europene i-ar fi spus domnului prim-ministru Ponta sa-i spuna presedintelui Romaniei ca n-are voie sa schimbe oamenii din conducerea Parchetului, in fine, o lista, un «To do list» sau «To do not list». Vreau sa fie inca o data foarte limpede, presedintele Romaniei, deplin sau interimar, nu primeste ordine si dispozitii de la nimeni, cu exceptia Parlamentului in unele cazuri si cu exceptia poporului roman atunci cand el se pronunta", a mai adaugat Antonescu, mentionand ca acesta este un lucru foarte clar pe care il stie orice democrat din toata lumea.

In acelasi timp, presedintele interimar a declarat ca s-au creat anumite confuzii cu privire la faptul ca Uniunea Europeana ar dori sa trimita observatori in Romania pentru referendumul din 29 iulie, spunand ca "nimeni la nivelul UE nu s-a gandit vreodata la asa ceva".

"Premierul Romaniei a avut, cum stiti, intalniri chiar ieri cu conducatorii celor mai importante institutii europene, Parlamentul European si Comisia Europeana. Au fost discutii binevenite. Premierul si-a facut datoria mergand acolo si avand discutii la varf cu reprezentantii acestor institutii, in care Romania este parte egala, pentru a spulbera confuzii, pentru a risipi ingrijorari si pentru a continua o colaborare absolut normala, care deja, pentru Romania, ca si pentru UE, in general, are o istorie, o colaborare care este, poate, alaturi de apartenenta la NATO si de Parteneriatul Strategic cu SUA, cea mai importanta rezerva de credibilitate si de forta a Romaniei. De acolo am auzit insa lucruri care sunt foarte greu de imaginat si foarte greu de confundat", a declarat Antonescu, la Palatul Cotroceni.

"S-a vorbit in presa romana despre un moderator care sa fie trimis sau sa fie ales in Romania si pentru Romania. Este pur si simplu o confuzie de traducere, cred, legata de discutiile pe care premierul Ponta le-a purtat. Discutiile se refereau la Avocatul Poporului, si nicidecum la un mediator, ceva comparabil cu un inalt reprezentat al Natiunilor Unite intr-un stat din lumea a treia. Nici n-ar trebui sa ne treaca prin cap asa ceva si fara niciun fel de indoiala nimeni la nivelul UE nu s-a gandit vreodata la asa ceva. Ne facem rau singuri facand asemenea confuzii si daca inteleg interesul iresponsabil al unor politicieni si al uneltelor lor propagandistice, pentru presa corecta, pentru presa performanta, acest lucru este de evitat", a adaugat acesta.

De asemenea, Antonescu a tinut sa ii transmita un mesaj presedintelui suspendat Traian Basescu. "Mai am un mesaj pe care vreau sa i-l adresez public presedintelui suspendat: Domnule Traian Basescu, dati ordin oamenilor dumneavoastra sa inceteze defaimarea Romaniei, intelegeti si acceptati ca cetatenii Romaniei si numai cetatenii Romaniei vor hotari soarta dumneavoastra politica, asa cum vor hotari tot ce tine de organizarea si de destinul acestei tari", a spus acesta.

Foto: Intactimages

Cele 11 reguli ale Comisiei Europene pentru Ponta si Antonescu... Traian Basescu: Nu este cinstit sa reduci cu peste 50% numarul sectiilor de votare din strainatate ...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia) Marti, 30.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x