Antena Căutare

Sfinții Mihail și Gavriil 2023. Tradiții, obiceiuri și superstiții pentru 8 noiembrie. Ce este „interzis” să faci astăzi

Astăzi, 8 noiembrie 2023, creștinii ortodocși îi sărbătoresc pe Sfinţii Mihail şi Gavriil. În această zi importantă din an trebuie să ținem cont de tradițiile, obiceiurile și superstițiile din bătrâni. Iată ce este „interzis” să faci.

Colaj cu Mihail și Gavriil, lumânări și oameni la biserică Galerie
Astăzi, 8 noiembrie 2023, creștinii ortodocși îi sărbătoresc pe Sfinţii Mihail şi Gavriil | Shutterstock

Românii îi sărbătoresc în fiecare an, pe data de 8 noiembrie, pe Sfinții Mihail și Gavriil. Aceștia sunt considerați, încă din popor, conducătorii cetelor de îngeri și călăuzele sufletelor spre Rai. Conform tradiției, astăzi nu este bine să lucrăm.

Pentru că este o sărbătoare importantă, mulți creștini ortodocși pun accent pe tradițiile, obiceiurile și superstițiile de Sfinții Mihail și Gavriil. De asemenea, în data de 8 noiembrie 2023 mai bine de 1,4 milioane de români își sărbătoresc ziua de nume.

Potrivit Direcției pentru Evidența Persoanelor și Administrarea Bazelor există 630.814 femei şi 816.303 bărbați care poartă numele de Gabriel/Gabriela sau Mihai/Mihaela, ori derivate ale acestora.

Citește și: Rostește astăzi cea mai puternică rugăciune către Sfinții Mihail și Gavriil, iar dorințele tale se vor împlini

Cele mai frecvente nume feminine care se sărbătoresc pe 8 noiembrie 2023 sunt Mihaela - 367.617 și Gabriela - 251.588, dar și Mihaiela, Gabi, Mihaila, Mihăița/Mihaița, Găbița/Gabița.

Cei care își serbează ziua onomastică de Sfinții Mihail și Gavriil sunt și bărbații pe nume Mihai, Gabriel, Mihail, Mihăiță, Mihnea, Gavril, Gavrilă, Gabi și Mihalache.

Tradiții de Sfinții Mihail și Gavriil 2023

Conform tradiției, Arhanghelul Mihail este conducătorul oștilor cerești-îngerești în timp ce Arhanghelul Gavriil a primit o sarcină importantă de la Dumnezeu. Aceasta a mers la Fecioara Maria pentru a-i da vestea că urmează să-l nască pe Mântuitorul Iisus.

Românii obișnuiesc să-l venereze mai mult pe Arhanghelul Mihail. Se spune că acesta ține cu el, uneori, cheile Raiului, luptă cu ardoare împotriva diavolului și veghează asupra bolnavilor. În folclorul religios românesc se menționează faptul că Arhanghelul Mihail sta la capul celor bolnavi dacă urmează să moară și la picioarele lor dacă le este sortit să trăiască.

În Bucovina, românii sărbătoreau Sfinții Arhangheli Mihail şi Gavriil pentru că aceștia însoțeau oamenii de la naștere și aveau grijă de ei, rugându-se la Dumnezeu pentru sănătatea lor.

Citește și: Rugăciunea făcătoare de minuni către Maica Domnului. Rostește-o la miezul nopții și te va scăpa de probleme!

De altfel, în calendarul popular Sfinții Arhangheli Mihail şi Gavriil se serbează 3 zile: 8, 9 și 10 noiembrie. Potrivit tradiției populare, prima zi poartă numele de capul Arhanghelului, a doua zi mijlocul Arhanghelului, iar a treia zi coada Arhanghelului.

Obiceiuri și superstiții de Sfinții Mihail și Gavriil 2023

În ziua de 8 noiembrie 2023 se face pomenirea a tuturor morților din familie. Creștinii ortodocși merg la biserică unde se roagă și aprind o lumânare pentru cei care au părăsit această lume fără lumină sau în accidente tragice.

Tot de Sfinții Mihail și Gavriil se spune că nu este bine să muncim. Cine încalcă acest obicei se va chinui înainte de a-și da ultima suflare.

De asemenea, românii pot să aprindă lumânări și pentru persoanele care încă trăiesc, rugându-se pentru sănătatea lor.

Citește și: Ce legătură există între rostirea rugăciunii Tatăl Nostru și sănătate. Dezvăluiririle cunoscutului medic Vlad Ciurea

Încă din bătrâni, în sâmbăta dinaintea sărbătorii se fac praznice pentru sufletul morților. Pomana dată pentru cei care s-au stins din viață din Ajun sau din Ziua Arhanghelilor se numesc „Moşii de Arhangheli”.

Rostește astăzi cea mai puternică rugăciune către Sfinții Mihail și Gavriil, iar dorințele tale se vor împlini... Cine a fost Sf. Nectarie din Eghina, prăznuit pe 9 noiembrie. Rugăciuni puternice către protectorul bolnavilor de cancer...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 6: Tartă Tatin cu cremă chantilly
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 6: Tartă Tatin cu cremă chantilly Marti, 07.05.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x