Antena Căutare

Moșii de toamnă 2021. Tradiții și superstiții pe 30 octombrie, de Sămbăta Morților, când sunt pomeniți cei adormiți

Moșii de toamnă pică anul acesta pe dată de 30 octombrie. Biserica Ortodoxă a rânduit că de Sâmbăta Morților să se facă pomenirea tutoror celor care au trecut la ceruri. Află pe a1.ro care sunt tradițiile și superstițiile în această sfântă zi.

colaj de fotografii cu un preot care tămâiază și o femeie care își face cruce, înconjurată fiind de lumanari aprinse Galerie
Moșii de toamnă pică anul acesta pe data de 30 octombrie. Biserica Ortodoxă a rânduit ca de Sâmbăta Morților să se facă pomenirea tutoror celor care au trecut la ceruri. | shutterstock/Hepta

Sâmbătă, pe 30 octombrie 2021, Biserica Ortodoxă a randuit să se facă pomenirea morților. Pomenirea din această zi, este cunoscută și sub denumirea de Moșii de toamnă.

Moșii de toamnă 2021 - Sâmbăta Morților. Ziua de pomenire a celor adormiți

Sâmbătă e ziua în care Mântuitorul a stat în mormânt cu trupul, iar cu sufletul S-a pogorât la iad, că să elibereze din el pe toți drepții adormiți. Biserica face pomenirea celor adormiți sâmbătă și pentru că această zi premerge duminicii - ziua Învierii - numită și cea dintâi zi a noii creații sau a opta zi, ziua veșniciei, notează crestinortodox.ro.

Biserica îi numește pe cei trecuți în viață de dincolo "adormiți”, termen care are înțelesul de stare din care te poți trezi. Ea nu vorbește de trecere într-o stare de neființă, ci de trecere dintr-un mod de existența în alt mod de existența. Hristos îi va dărui cuvântului "adormit", înțelesul care îl asociază cu Învierea.

Citește și: Rugăciune rapidă ca să scapi de necazurile din viața ta! Ce trebuie să rostești ca să scapi de probleme

În ziua Moșilor de toamnă se savârseste Sfânta Liturghie. La Proscomidie, preotul scoate din prescură bucățele mici pentru morți și le așază sub Sfântul Agneț, rostind numele morților de pe pomelnicele ce i-au fost aduse.

Moșii de Toamnă vin cu o serie de tradiții și superstiții. De aceea, pentru a avea sănătate și noroc, oamenii trebuie să respecte datinile acestei sărbători.

Moșii de toamnă 2021: Tradiții și obiceiuri azi, 30 octombrie 2021, de Sâmbăta Morților

Tradiţia spune că astăzi e bine să fim împăcaţi cu toţi oamenii, să fim îmbrăcaţi curat.

Atunci când sunt Moșii de Toamnă, credincioșii merg la biserică, rostesc rugăciunii pentru cei care nu se mai află printre noi, le amintesc numele la Sfânta Liturghie și fac fapte de milostenie, împărțind sărmanilor colivă, vin, colaci, pachete cu mâncare, lumânări, haine și alte diverse obiecte.

În zilele de pomenire, în timpul ritualului, tămâia trebuie să ardă din belșug, iar preotul să tămâieze ofrandele și mormintele celor pomeniți. Tămâia aprinsă reprezintă, de asemenea, încrederea în viața veșnică.

Citește și: Rugăciune la icoana Făcătoare de minuni a Maicii Domnului. Luminează calea vieții tale și dezleagă necazurile

Tradiția spune că, în Sâmbăta Morților sau Moșii de Toamnă, coliva, vinul și lumânările nu trebuie să lipsească.

Coliva semnifică trupul celui adormit, este expresia materială a credinței noastre în Înviere, pentru că este preparată din boabe de grâu, iar Mântuitorul Iisus s-a folosit de parabola bobului de grâu, prevestind Învierea Sa.

Vinul, după câte se știe, reprezintă sângele Mântuitorului, iar lumânările, lumina credinței.

De Moșii de Toamnă, finii se duc la nași cu colăcei; acest obicei anticipează darul colacilor mari, pe care finii îi vor duce nașilor de Crăciun.

Ce nu este bine să faci în Sâmbătă Morților, pe 30 octombrie 2021

În această zi nu este bine să spălăm haine sau să facem alte munci. Tradiția mai spune că nu este bine să mergi la fântână ori să treci printr-o răscruce de drumuri izolate.

Conform tradiției, pe acolo trec duhuri necurate și trebuie să te ferești de ele. Oricine nu ține cont de acest lucru va avea ghinion.

Nu în ultimul rând, tradiția mai spune că nu este bine să faci pre amulte vizite, ci să-ți îndrepți gândul către cei care nu mai sunt printre noi.

Citește și: Moșii de vară 2021: tradiții, obiceiuri și superstiții. Ce se împarte și ce nu e bine să faci în Sâmbăta Morților

Rugăciunea care trebuie rostită în Sâmbăta Morților, pe 30 octombrie 2021

"Pomenește, Doamne, pe cei ce întru nădejdea învierii și a vieții celei ce va să fie au adormit, părinți și frați ai noștri și pe toți cei care întru dreapta cre­dință s-au săvârșit, și iartă-le lor toate greșelile pe care cu cuvântul sau cu fapta sau cu gân­­dul le-au săvârșit, și-i așază pe ei, Doamne, în locuri lumi­noase, în locuri de verdeață, în locuri de odihnă, de unde au fugit toată dure­rea, întristarea și sus­­pinarea, și unde cercetarea Feței Tale veselește pe toți sfinții Tăi cei din veac.

Dăruiește-le lor și nouă Împă­răția Ta și împărtășirea bunătăților Tale celor negrăite și veș­nice și des­fătarea vieții Tale celei ne­sfâr­șite și fericite.

Că Tu ești învierea și odihna ador­­­mi­ților robilor Tăi (numele), Hris­toase, Dumnezeul nostru, și Ție slavă înălțăm, împreună și Celui fără de început al Tău Părinte și Prea­sfân­tului și Bunului și de viață făcă­to­ru­lui Tău Duh, acum și pururea și în vecii vecilor. Amin.

Cu sfinții odihnește, Hristoase, su­fle­tele adormiților robilor Tăi, unde nu este durere, nici întristare, nici suspin, ci viață fără de sfârșit!"

Citește și: Cea mai puternică rugăciune pentru mântuirea celor adormiți

Fetița Zurli preia controlul în Casa Zurli duminică, 31 octombrie 2021, de la 09:00, la Antena 1... Halloween 2021. Tradiții, istorie, superstiții și curiozități despre sărbătoarea de pe 31 octombrie. Care e legenda dovl...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei Sambata, 23.03.2024, 15:30
Ai Formula 1 în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x