Antena Căutare

Istorie demolata intr-un weekend

In Capitala, sfarsitul de saptamana a mai contabilizat alte doua distrugeri de patrimoniu. Casa Simona Lahovary de pe Strada Dumbrava Rosie a fost pusa la pamant vineri, iar de pe casa printului Cantacuzino de pe Strada Gutenberg 3 au fost distruse toate elementele decorative si artistice.


Potrivit Asociatiei ProDoMo, imobilul care a apartinut printului Cantacuzino a primit avizul de demolare in urma unei documentatii intocmite de Muzeul Municipiului Bucuresti, institutie care nu are astfel de atributii. Asociatia ProDoMo a depus la Directia pentru Cultura si Patrimoniu National (DCPN) a Municipiului Bucuresti o cerere de declansare a procedurii de clasare in regim de urgenta a imobilului.

Ministerul Culturii a solicitat prefectului Capitalei sa sisteze lucrarile de demolare a Casei General Gheorghe Cantacuzino de pe Strada Gutenberg 3, aflata in procedura de clasare ca monument istoric. In ciuda demersurilor, echipa de pe santier si-a continuat munca. In aceste conditii, reprezentantii Politiei au incercat sa-i evacueze din incinta imobilului pe distrugatori si, in urma refuzului acestora, oamenii legii i-au ridicat cu forta, fiind dusi pentru declaratii la Sectia 17 Politie Bucuresti.

Potrivit Doinei Vella, vicepresedinte al Asociatiei ProDoMo, casa de pe Strada Gutenberg 3 a fost resedinta printului Zizi Cantacuzino, care a donat o parte din parcela respectiva legionarilor, acestia construind acolo un alt corp de cladire, cunoscut in epoca drept sediu al Miscarii Legionare. Insa fosta resedinta a lui Zizi Cantacuzino, cladire din secolul al XIX-lea, este "inconfundabila", sustine Doina Vella.

Tot articolul, in Jurnalul National

Romania extremelor: Un sofer din Ministerul Sanatatii castiga de trei ori mai mult decat un medic rezident... Maramures: Zece copii intoxicati cu iaurt...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 7: Cremă Vichyssoise (supă cremă de praz și cartofi)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 7: Cremă Vichyssoise (supă cremă de praz și cartofi) Luni, 13.05.2024, 11:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x