Antena Căutare

Tradiţii şi superstiţii de Mucenici! Ce trebuie să faci ca să îţi meargă bine tot anul

Pe 9 martie, credincioşii sărbătoresc cei 40 de Mucenici, aceasta fiind o zi cu o însemnătate aparte. Tradiţiile şi obiceiurile se păstrează de sute de ani, iar gospodinele pregătesc dulciuri delicioase.

Pe 9 martie, credincioşii sărbătoresc cei 40 de Mucenici, aceasta fiind o zi cu o însemnătate aparte. Tradiţiile şi obiceiurile se păstrează de sute de ani, iar gospodinele pregătesc dulciuri delicioase.

In fiecare an, pe 9 martie, se aprin­de focul echinoctial de Mucenici, numit si Focul Sfintilor. Acesta "arde" anotimpul cel vechi si im­ba­tra­nit, pentru a-l face sa renasca pe cel nou, aducator de vigoare si viata. Copiii sar peste focurile aprinse in fiecare ograda, pentru a fi feriti de boli, femeile presara cenusa in gospodarie, formand un cerc protector impotriva serpilor, barbatii intretin flacarile cat mai mult timp, cu credinta ca, astfel, ii incalzesc pe cei 40 de Mucenici, potrivit jurnalul.ro.

Astazi are loc si "retezatul stupilor", adica se scot stupii afara, se cu­ra­ta fagurii si se recolteaza mierea, fo­losita acum in scop ceremonial. Din ea se prepara fel de fel de leacuri ba­besti.

Un alt obicei este pornirea simbolica a plugului. Sarbatoare consacrata agricultorilor, scoaterea plugului in fata casei in mod festiv reprezinta deschiderea ciclului sarbatorilor de primavara si totodata a muncilor campului specifice anotimpului. Era momentul in care plugarii incheiau intelegerile pentru intovarasire, pecetluite intotdeauna de o petrecere de pomina.

Se spune ca tot ce e semanat in aceasta zi o sa rodeasca de 40 de ori mai mult. Daca nu respectam sarbatoarea, vom suferi 40 de zile.

In traditia populara se considera ca in ziua de 9 martie sfintii Mucenici se aduna pentru a participa la un sobor de dezghetare a pamantului si de slobozire a caldurii, ei batand, in acest scop, cu ciomegele in pamantul inghetat.

Ziua mucenicilor era si un prilej de prognozare a vremii. Se considera ca daca ploua in aceasta zi, va ploua si de Paste; daca tuna, vara va fi prielnica tuturor culturilor; daca ingheata in noaptea dinaintea acestei zile, atunci toamna va fi lunga.

Astazi, dintre toate practicile stravechi, mai persista obiceiul ca femeile sa coaca in ziua de 9 martie 40 de figurine din aluat, numite "sfintisori" sau "mucenici", iar barbatii sa bea cate 40 sau 44 de pahare de rachiu. "Sfintisorii" sunt facuti din aluat dospit si au forma cifrei opt. Proaspat scosi din cuptor, ei se ung cu miere de albine si se presara cu nuca macinata, dupa care se impart, pentru sufletul mortilor, mai ales copiilor din vecini.

Sursa: crestinortodox.ro, jurnalul.ro

Ieşi cu câinele la plimbare? Mare atenţie! Până acum au fost date amenzi de 30 000 de lei pentru un lucru banal... Avertizare de ultimă oră făcută de meteorologi: COD GALBEN de ninsori şi viscol! Vezi până când ţine urgia...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x