Antena Căutare

Un nou tip de înșelăciune: romance fraud. Cum își atrag victimele în relații romantice online. Avertismentele Poliției Române

Poliția Română avertizează populația cu privire la un nou tip de fraudă: Romance Fraud. Victimele sunt atrase prin intermediul relațiilor romantice în mediul online.

colaj bărbat cu hanorac negru cu gluga pe cap în fața unu laptop și fată cu părul lung și blond în fața unui laptop și un ecran pe care apare o semnalizare de fraudă cu roșu Galerie
Romance Fraud, un nou tip de fraudă care circulă în mediul online | Shutterstock

Recent, tot mai multe victime cad în plasa înșelătoriilor în mediul online. De această dată, Poliția Română atrage atenția cu privire la fraudele de tip romantic.

Cum își atrag victimele în relații romantice online

Prin intermediul unor presupuse relații romantice online, escrocii obțin bani sau informații confidențiale de la victime. Potrivit unei surse, aceștia abordează victimele pe rețelele de socializare, susținând că sunt medici în zone de război.

Citește și: (P) Poliția Română încheie seria campaniilor de educație rutieră cu un mesaj adresat părinților și copiilor

„Poliția Română atrage atenția asupra unui nou tip de fraudă, care devine tot mai răspândit, denumit Romance Fraud. Aceasta este o tactică manipulatoare, în care autorii câștigă încrederea victimelor prin intermediul relațiilor romantice online, pentru a obține beneficii financiare sau informații confidențiale (date cu caracter personal, date financiare, date bancare, etc.)”, este specificat pe site-ul Ministerului Afacerilor Interne.

Suspecții câștigă încrederea victimelor de-a lungul conversațiilor, iar ulterior, solicită diferite sume de bani și chiar informații confidențiale.

Potrivit Poliției Române: „Romance Fraud îşi are rădăcinile în construirea unei relaţii romantice false şi câştigarea afecţiunii victimei cu intenţia de a o exploata financiar sau a obţine date personale de la aceasta. În contextul conflictelor armate actuale, victimele sunt abordate de către autori, pretinzând că ar fi medici în zone de război.”

Citește și: Poliția Română, despre o nouă escrocherie online în numele instituției „Nu trimitem astfel de email-uri". Cum arată citația falsă

Cum se pot preveni astfel de situații

Deși oricine poate cădea în plasa unei povești de dragoste frumoase, este indicat să nu-și piardă capul. Orice situație trebuie abordată rațional, astfel încât să nu fie trecute cu vederea stegulețele roșii.

Totodată este recomandat scepticismul în ceea ce privește persoanele necunoscute care cer anumite detalii de ordin personal sau chiar ajutor financiar.

Multe dintre pretextele folosite de escroci sunt fie în categoria de „situații de urgență”, fie în cea de organizații umanitare, care se dovedesc a fi inexistente.

Poliția Română avertizează că victimele se pot lăsa manipulate și induse în eroare de către escroci, deoarece consideră că au construit o relație cu aceștia, ceea ce nu poate fi mai fals.

De asemenea, mai este precizat și faptul că: „În majoritatea cazurilor, victimele cad în capcana iluziei unei relații cu aceștia, ceea ce amplifică gradul de manipulare și inducere în eroare.

Autorii pot solicita dezvăluirea de informații confidențiale sau chiar la transferuri de bani sub diverse pretexte, precum sprijin pentru „situații de urgență” sau ajutor pentru organizații umanitare inexistente.

Citește și: (P) Poliția Română lansează campania de educație rutieră pentru pietoni, conducători de biciclete și trotinete

Atât la nivel european, cât și la nivelul țării noastre au fost înregistrate o serie de fapte cu acest mod de operare, iar pentru o mai bună prevenire, cetățenii trebuie să se protejeze în mediul online și astfel, recomandăm să aibă în vedere mai multe măsuri, precum:

1.Verificarea identității persoanelor cu care intră în contact online prin solicitarea de informații suplimentare cu privire la aceștia ori verificarea informațiilor de la profil (în funcție de modalitatea de contactare).

2.Păstrarea datelor personale în siguranță - Nedivulgarea datelor cu caracter personal, a datelor bancare sau financiare niciunei persoane necunoscute. Este necesar protejarea datelor personale prin utilizarea unor parole puternice, actualizate regulat și implementarea autentificării în doi pași, precum și evitarea partajării informațiilor financiare sau a altor date sensibile cu persoane necunoscute sau cu care nu au o relație solidă.

3. Abordarea cu scepticism a solicitărilor urgente de bani, a scuzelor continue pentru a nu se întâlni față în față și a discrepanțelor în informațiile furnizate, ceea ce pot reprezenta suspiciuni.

4. Raportarea incidentelor suspecte autorităților judiciare și folosirea platformelor de raportare online, pentru a contribui la identificarea infractorilor. În cazul existenței unor dubii cu privire la autenticitatea unei persoane online, încurajăm raportarea activității acesteia către platforma respectivă.

Citește și: Cum te escrochează cu metoda “împrietenirii”. Un bătrân din Bacău a rămas fără 8.000 de lei după ce și-a pus încrederea

5. Utilizarea cu prudență a platformelor online de socializare, cu precădere a celor de dating: Recomandăm ca toți cetățenii să fie precauți în utilizarea platformelor online de socializare sau de dating și să evite dezvăluirea informațiilor personale prea devreme într-o relație.

6. Recomandăm informarea cu privire la cele mai recente moduri de operare privind săvârșirea infracțiunilor în mediul online, precum și implementarea de măsuri de prevenție și contracarare. Cetățenii trebuie să cunoască cum să identifice potențialele înșelăciuni din mediul online și să reacționeze în mod adecvat în cazul unor solicitări suspecte.

Într-o eră digitală în care infracțiunile informatice devin din ce în ce mai sofisticate, este important să fim educați și vigilenți în protejarea datelor noastre personale.”

Vezi mai multe ştiri de ultimă oră pe observatornews.ro

Rezultate Loto 10 decembrie 2023. Numerele câștigătoare duminică la 6/49, Joker, 5/40, Noroc, Super Noroc și Noroc Plus... (P) Player.ro încurajează responsabilitatea în jocurile de noroc...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x