Antena Căutare

Anul 2017, un an negru în lumea sportului! Ce sportivi sau foști sportivi ne-au părăsit definitiv în cursul acestui an

După ce lumea sportului din 2016 a fost marcată de dispariția legendei boxului mondial Muhammad Ali, cel care a încetat din viaţă la vârstă de 74 de ani, 2017 a fost un alt an nemilos cu sportul mondial. Nume importante au pierit de-a lungul acestui an, lăsând sportul mult mai sărac.

În primăvara acestui an, pe 22 mai, o veste cumplită șoca suflarea motociclismului din întreaga lume. Campionul mondial din 2006 la MotoGP, americanul Nicky Hayden înceta din viaţă la spitalul din Cesena, acolo unde era internat în stare foarte gravă în urma unui accident de circulaţie. Pilotul american fusese lovit de o maşină în timp ce se antrena pe bicicletă. Rănile au fost prea severe pentru ca americanul de 35 de ani să mai poată fi salvat.

La câteva zile distanță de la decesul lui Hayden, o altă veste tragică lovea lumea fotbalului. Pe 9 iunie, Cheick Tiote, un jucător cu multe meciuri în Premier League la Newcastle United, înceta din viaţă la vârsta de 30 de ani. Mijlocaşul care evolua la chinezii de la Beijing Enterprisses, s-a prăbuşit pe teren în timpul antrenamentului pe care echipa sa îl susţinea. Deși a fost transportat de urgenţă la spital, doctorii nu au mai avut nimic de făcut şi mijlocașul care şi-a făcut un nume în perioada petrecută în Premier League, la Newcastle, nu a putut fi salvat.

Tragediile din fotbal au continuat în acest an, iar în octombrie, un portar din prima ligă a Indoneziei se stingea pe terenul de fotbal după o ciocnire cu un coechipier. Choirul Huda, în vârstă de 38 de ani, portarul celor de la Persela Lamongan, s-a ciocnit violent de un coechipier în meciul de campionat cu Semen Padang. Deși medicii au reacționat rapid și l-au transportat de urgență la spital, nu s-a mai putut face nimic pentru salvarea jucătorului.

O lună mai târziu, lumea sportului alb era și ea lovită de o dramă. Jucătoarea cehă de tenis Jana Novotna, câştigătoare a ediţiei din 1998 a turneului de la Wimbledon deceda la vârsta de 49 de ani, după o lungă bătălie cu cancerul. Pe lângă cele 100 de trofee câștigate în carieră la simplu și la dublu, Jana Novotna lăsa în urmă multă durere în lumea tenisului, dar și o serie de povești care vor rămâne pentru eternitate în cărțile de istorie ale acestui sport.

Nici sportul românesc nu a fost ocolit de tragedii în 2017. În noiembrie, fotbalul românesc l-a pierdut pe Viorel Jurcă, fostul jucător al celor de la Steaua, FC Arges şi Inter Sibiu. Acesta a suferit un infarct şi nu a putut fi salvat. Viorel Jurcă era născut pe 14 februarie 1957 şi a evoluat ca atacant. Jurcă a jucat pentru FC Inter între anii 1988 şi 1992. Înainte, el a mai trecut pe la Steaua şi FC Argeş. După ce s-a retras din activitate a pregătit mai multe echipe de seniori şi juniori, din postura de antrenor principal sau secund.

Tot în acest an, o altă dramă lovea fotbalul sibian. Fostul jucător al echipei Gaz Metan Mediaş Ioan Aloman, care se ocupa de organizarea competiţiilor sportive la clubul din judeţul Sibiu, a făcut infarct în timpul prezentării lotului medieşenilor pentrunoul sezon. În timpul încălzirii pentru un meci amical pe care echipa Old Boys a Gaz Metan urma să-l joace cu juniorii clubului, Aloman s-a prăbușit pe gazon. Echipele medicale au intervenit imediat, fostul jucător a fost transportat cu elicopterul la Târgu Mureş, dar medicii nu au reuşit să-l mai salveze.

Un alt fost fotbalist din campionatul României, părăsea mult prea devreme această lume. La început acestei luni, Liga Profesionistă de Fotbal anunța pe site-ul oficial decesul lui Valer Șulea, membru în corpul de observatori al LPF, la vârsta de 60 de ani. Șulea a fost unul dintre cei mai iubiți fotbaliști pe care i-a dat Brașovul. A jucat 279 de meciuri (169 în Liga 1; 127 în Liga a 2-a; 12 în Cupa României), a marcat 43 de goluri (15 în Liga 1; 25 în Liga a 2-a; 3 în Cupa României).

Finalul anului a venit cu o veste terifiantă și din lumea atletismului romanesc. Fosta atletă Cristina Nicolau a trecut a dispărut la vârsta de doar 40 de ani. Cristina a fost legitimată la clubul Steaua, fiind specialistă în proba de triplusalt, unde a avut cele mai bune rezultate. Cristina Nicolau deținea recordul național indoor la triplusalt, pe care l-a reușit în 2001. Ea avea 23 de selecții la echipa națională și una la Olimpiada de la Sydney din 2000, unde s-a clasat pe locul șase. Fosta atletă a devenit maestră a sportului în 1993, fiind distinsă în 2004 cu Medalia Meritul Sportiv, clasa I.

foto: foxsports, gsp.ro

Anunț șoc din partea unui jucător care a scris istorie pentru Steaua București: ”Echipa lui Gigi Becali va juca în Ghenc... Manchester City a ajuns la 15 victorii consecutive în campionat! Steaua și Dinamo tremură. Recordul all-time de victorii...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x