Antena Căutare

Se împlinesc 5 ani de la memorabilul Steaua - Ajax 2-0, din Europa League! Câte s-au schimbat într-o jumătate de deceniu. Unde joacă acum cei 18 ”eroi” de pe Arena Națională

Mâine, 22 februarie, de la ora 20:00, Stadio Olimpico din Roma va găzdui meciul Lazio - FCSB, unul care poate însemna o nouă pagină de istorie pentru (încă) cel mai titrat club din România. Până la acest meci, azi vă propunem o întoarcere în timp, mai precis pe 21 februarie 2013, atunci când FCSB, care se numea Steaua, reușea ultima mare performanță a unei echipe de club din România, reușind să elimine Ajax Amsterdam în 16-imile Europa League.

Într-o seară de 21 februarie, acum o jumătate de deceniu, Arena Națională găzduia un meci pentru istorie. FCSB-ul de azi se numea Steaua București pe atunci. Avea fani. Avea echipă și, mai important, avea rezultate pe toate planurile.

În fața a peste 45,000 de spectatori, Tătărușanu, Chiricheș, Latovlevici, Adi Popa, Tatu, Rusescu & co. întorceau un 0-2 de pe Amsterdam Arena, trimiteau meciul la loviturile de departajare, iar apoi scriau o nouă pagină de istorie.Iată, pe scurt, cum a decurs meciul de pe Arena Națională.

Știind că nu mai are ce pierde cu acel 0-2 din Olanda, Steaua se aruncă în atac din primele minute, iar Rusescu a irosește o lovitură liberă indirectă de la 6 metri, trimițând în zidul advers, aflat pe linia porții. Cu 7 minute înainte de pauză, Latovlevici îl răzbună pe Rusescu și deschide scorul după o preluare fabuloasă la pasa lungă și precisă a lui Chiricheș. Fundașul stânga stelist a demarat spre poartă și a trimis cu latul peste Vermeer, ieșit să închidă unghiul.

După pauză, Steaua a declanșat ofensiva pentru golul 2 și pentru prelungiri. Salvați de bară la șutul lui Adi Popa, olandezii nu mai au ce face în minutul 76, atunci când Chiricheș a inventat încă o execuție de vis, reluare din vole sub transversală

Pe final, Steaua are și noroc. Ajax e aproape de a rezolva calificare la o lovitură de cap a lui Boerrigter care lovește bara.

S-a intrat cu 2-0 și după 120 de minute, iar fanii visau la un scenariu asemănător celui din meciul cu Valencia din 2005.

Și așa avea să fie. Steaua nu a mai avut un Dorinel Munteanu, fiind perfectă la execuții prin Rusescu, Nikolici, Filip și Latovlevici. Aceștia au profitat de ratările lui Schone și Moisander și au trimis Steaua în optimile de finală, acolo unde urma o dublă cu Chelsea!

Astăzi, la nici o jumătate de deceniu de la acea seară de vis, ”Steaua” nu mai există în fotbalul mare din România. Steaua e FCSB. FCSB e o echipă fără fanii de odinioară, fără rezultate interne și externe remarcabile și cu un viitor cenușiu. Ziua de mâine ne poate contrazice.

Revenind la trecut, haideți să vedem ce se întâmplă azi cu cei 18 jucători care au fost pe foaia de joc la meciul cu Ajax din 2013. Din păcate, la o privire generală, cei mai mulți dintre cei 18 jucători care au apărut atunci pe foaia UEFA o duc astăzi extrem de rău din punct de vedere sportiv. Financiar poate că sunt mulți la un nivel excelent, însă sportiv nu aveam prea multe vești bune din partea lor. Mulți sunt rezerve, rezerve neutilizate, ”șomeri” sau jucători la echipe de mâna a 2-a sau a 3-a.

Laurențiu Reghecampf începea meciul cu Ajax în următoarea formulă de joc: Tătăruşanu - Râpă, Gardoş, Chiricheş, Latovlevici - Tatu, Prepeliţă, Tănase - Ad. Popa, Rusescu, Chipciu. Din cei 11, numai unul se poate lăuda azi că-i merge perfect din toate punctele de vedere. Acesta este Ciprian Tătărușanu, goalkeeper-ul celor de la Nantes. Titular de drept în Ligue 1, portarul naționalei României a fost remarcat etapă de etapă, iar specialiștii l-au introdus deseori în echipa tip a etapei.

În afară de goalkeeper, steliștii vechi de atunci nu prea au multe motive de mândrie. Cornel Râpă joacă la o echipă modestă din Polonia, Pogon Szczecin. Poate asta e singura parte pozitivă. Cuplul central de apărători din 2013, Chiricheș și Gardoș, o duc rău și extrem de rău din punct de vedere sportiv. Chiricheș joacă rar la Napoli, în timp ce Florin Gardoș, după o lungă perioadă de inactivitate, a revenit în Liga 1 la U Craiova. Ultimul fundaș din acel meci, un erou-marcator atunci, Iasmin Latovlevici, este acum la Galatasaray. Nu o duce perfect, însă face parte din lot, fie și pe banca de rezerve a trupei lui Terim.

Analizăm acum linia mediană și începem cu Tatu. Ei bine, nimeni nu mai știe nimic de el. Ultima oară a evoluat la PTT Rayong, undeva prin Thailanda. Apoi, Andrei Prepeliță, ultima oară la FK Rostov, tocmai a semnat cu Concordia Chiajna. De la Prepe ajungem la ”Dodel”. Decarul Stelei nu a făcut față în China și Turcia, iar acum a reapărut la FCSB.

Nici ofensiva Stelei din 2013 nu o duce azi prea bine. Reghe a forțat atunci cu Adi Popa, Rusescu și Chipciu. Cei trei sunt azi în situații complicate. Primului i s-a arătat ușa la Reading (liga secundă din Anglia) și a plecat la Al Tawoon, al doilea a fost dat afară de la Osmanlispor (o codașă din Turcia), iar al treilea nu mai impresionează la Anderlecht, acolo unde nu mai titular de drept.

În ceea ce privește banca de rezerve a Stelei din meciul cu Ajax, aveam atunci nu mai puțin de 7 rezerve. Dintre aceștia, trei nu au au echipe, Nikolici, Mihai Costea și Adi Rocha, Răzvan Stanca joacă la Pandurii, iar trei o duc cât de cât onorabil. Lucian Filip e rezervă de lux la FCSB, Szukala trăiește bine prin liga secundă turcă la Ankaragucu, iar Pîrvulescu e legitimat la Wisla Plock din Polonia.

ALERTĂ LA FCSB! Gigi Becali a dat afară încă un jucător folosit titular cu Dinamo: ”Nu mai joacă niciodată la noi!”... Doliu în România! Un sportiv de 23 de ani a murit în condiții suspecte: A fost găsit prăbușit în curtea casei...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x