Antena Căutare

Tone de gunoaie plutesc pe Dunăre. Bem sau nu apă poluată?

Tone de gunoaie plutesc pe Dunăre în sectorul dintre orașele Orșova, Drobeta-Turnu Severin și localitatea Șimian, în urma ploilor din ultima vreme care au provocat inundații și dezastre.

Tone de gunoaie plutesc pe Dunăre. Bem sau nu apă poluată?
| libertatea

Tone de gunoaie plutesc pe Dunăre în sectorul dintre orașele Orșova, Drobeta-Turnu Severin și localitatea Șimian, în urma ploilor din ultima vreme care au provocat inundații și dezastre.

Primarul din Drobeta-Turnu Severin dă asigurări că apa de la chiuvetă este potabilă și susține că Administrația Națională ”Apele Române” ar trebui să strângă mizeria.

Contactat de Libertatea, Marius Screciu, primarul municipiului Drobeta-Turnu Severin, spune că apa este potabilă în oraș.

Stația de captare este în amonte cu 3-4 kilometri. Topolnița este limita dintre Drobeta-Turnu Severin și Șimian. (…) Insula Șimian a fost retrocedată și este deținută de privați plus Consiliul Județean.Niciodată nu am avut reclamații că s-ar aduna gunoaie în dreptul orașului, pentru că la noi este apă curgătoare. Dar și dacă s-ar aduna, trebuie să le strângă Apele Române, pentru că eu nu am dreptul, malul este o zonă-tampon de care se ocupă doar Apele Române. Se mai adună gunoaie în Golful Cerna, dar acolo este orașul Orșova, nu mai este la noi”, spune primarul Screciu.

Compania de stat Hidroelectrica spune că a atras de mai multe ori atenția asupra problemei gunoaielor, care se adună în special în timpul viiturilor.

Din punct de vedere legal, societatea are obligaţia de a colecta doar deşeurile strânse în fronturile de retenţie ale barajelor, deşeuri care pot provoca înfundări ale grătarelor, pierderi de putere în instalaţii sau chiar defecţiuni. Situaţia de facto însă – tonele de deşeuri aduse de apele mari din zona riverană până la baraje, fac ca societatea să fie nevoită să cheltuie sume însemnate pentru poluarea din amonte, asupra căreia nu are nici un control şi de care nu este responsabilă. Hidroelectrica a semnalat insistent faptul că, în acest caz, nu este respectat principiul conform căruia poluatorul plăteşte”, a transmis producătorul de energie.

Hidroelectrica precizează că intervine cu forţe proprii – angajaţi, echipamente, utilaje – pentru colectarea deşeurilor de îndată ce acestea apar în zonele barajelor, însă, în situaţii de viitură şi poluare majoră, este nevoită să apeleze şi la contractanţi externi specializaţi.

Conversaţiile pe Tinder şi cele mai intime secrete ale utilizatorilor sunt predate autorităţilor... Noi cărţi din universul "Harry Potter" vor fi publicate în vara acestui an!...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 7: Cremă Vichyssoise (supă cremă de praz și cartofi)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 7: Cremă Vichyssoise (supă cremă de praz și cartofi) Luni, 13.05.2024, 11:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
x