(P) Pericolele de sărbători
Se apropie curând cea mai frumoasă perioadă din an, în care toata lumea e fericită, ne înfrumusețăm casele cu decorațiuni de Crăciun și gătim foarte multe feluri de mâncare tradițonală, pe care să le servim de sărbători și în seara de anul nou.
Autor: Redacție a1.ro Publicat: Luni, 05 Decembrie 2022, 12:06 | Actualizat: Luni, 05 Decembrie 2022, 12:09Însă trebuie să dăm importanță unor aspecte și să nu-i uităm pe cei mici, adică pe necuvântătorii din familia noastră care depind în continuare de atenția și îngrijirea noastră.
Medicii veterinari din cadrul Joyvet – cabinet veterinar sector 3 vor să tragă un semnal de alarmă pentru perioada imediat urmatoare cu privintă la urgențele veterinare ce apar an de an, cu ocazia sărbătorilor de iarnă.
Odată cu venirea sărbătorilor devenim mai agitați, mult mai preocupați de pregătirile ce vor întâmpina membrii familiei ce vin în vizită, dar trebuie să respectăm în continuare dieta și ora de masă a companionilor nostri.
Și dacă vorbim de dietă, haideți să aducem aminte alimentele cu potențial toxic pe care noi le mâncăm cu atâta poftă, însă blănoșilor nostri nu le fac deloc bine, astfel că în dieta câinilor sau pisicilor nu ar trebui să se regăsească alimente precum:
-sarmalele și cârnații - aceste alimente conțin foarte multe grăsimi ce pot fi greu de digerat și pot duce la pancreatită
-răcitura - are în compoziție o cantitate mare de usturoi despre care știm că este toxic pentru animalele de companie
-friptura - poate conține grăsimi și condimente ce irită intestinul și provoacă gastrită și vomă
-salata de boeuf - conține maioneză ce poate provoca gastrită urmată de vomă și diaree
-tort și prăjituri - pot conține zaharuri și ciocolată care au un potențial toxic destul de ridicat
-cozonacul - conține ciocolată (teobromină), stafide și nuci ce sunt foarte toxice pentru animale și pot provoca insuficiență renală și hepatică
- alcoolul - la care animalele au toleranța scăzută, este și el un factor de risc și provoacă leziuni hepatice destul de însemnate
- fructele precum strugurii și citricele trebuie evitate pentru că sunt toxice și duc la insuficiență renală și creșterea acidității secreției gastrice
- cafeaua - folosită în tiramisu sau ca atare, este la fel de nocivă prin conținutul de cafeină pe care il posedă
- oasele - pe lângă faptul că nu sunt deloc nutritive, după tratarea termică pot deveni casante și așchioase, perforând intestinul și provocând coprostază
Dacă vorbim despre lucruri total necomestibile însă, află că animalul tau poate să înghită tot felul de lucruri ce pot provoca neplăceri uriașe și vizite la un cabinet veterinar.
O casă plină cu decorațiuni de Crăciun este foarte frumoasă, dar este și sigură pentru blănosul tau? De preferat ar fi ca decorațiunile și spațiul unde își petrece companionul tău vremea să nu coincidă, astfel încât să limitezi neplăcerile determinate de curiozitatea acestuia.
Astfel, vei observa că bradul este o atracție mare pentru pisica ta, care își va face un țel din a se urca și a se juca cu toate ornamentele din el, dar și din a-l pune la pământ. Poate părea amuzant, însă globurile sparte o pot răni, iar ghirlandele se pot încurca în jurul ei și o pot chiar sufoca.
Dacă deții însă un câine, află că el este foarte preocupat în a încerca meniuri noi, astfel că el poate ingera ace de pin căzute din brad, panglici sau alte decorațiuni ce îi pot leziona mucoasa intestinală, îi pot provoca gastrită și vomă și pot provoca chiar ocluzii intestinale.
Câinii sunt foarte curioși din fire și în cazul în care aveți o instalație luminoasă cu multe becuri colorate, el poate fi tentat să o roadă, însă se poate electrocuta dacă aceasta este conectată la priză.
Florile din casă constituie și ele un real pericol dacă sunt ingerate de câinele sau pisica ta, iar dacă aceștia au avut în meniu vâsc sau crăciuniță (Poinsettia), trebuie să mergi de urgență la medicul veterinar pentru asistență medicală specializată.
Lumânările nu sunt nici ele de neglijat, pentru că pisicile au obiceiul de a da cu lăbuța peste anumite lucruri cu care vor să se joace, iar dacă unul din acele lucruri este o lumânare aprinsă, atunci ea poate provoca un real incendiu.
Stresul provocat de toate aceste obiceiuri care pe noi ne bucură se poate revărsa asupra câinelui nostru care nu mai primește atenția cu care era obișnuit până atunci, sau asupra pisicii noastre care nu este obișnuită cu schimbările de mediu și persoanele noi care vin în vizită, însă aceste lucruri pot fi combătute cu ajutorul spray-urilor sau difuzoarelor de feromoni ce au rolul de a liniști animalele.
In cazul unei urgențe veterinare puteți apela oricand la o ambulanță veterinară non stop, disponibilă chiar și de sarbatori.