Antena

Trecem printr-o perioadă stresantă, iar efectele se văd pe pielea noastră! Ce putem face pentru a preveni consecințele stresului?

În ultima perioadă, mai mult ca deobicei, românii au fost puși în fața unor situații stresante, de maximă tensiune. Efectele acestor stări emoționale negative își lasă amprenta asupra pielii noastre. Experții ne ajută să prevenim consecințele neplăcute ale stresului.

Publicat: Joi, 12 Martie 2020, 12:35 | Actualizat: Joi, 12 Martie 2020, 12:35
Pielea suferă vizibil din cauza stresului

Cu toții am experimentat stresul, într-o formă sau alta, fie pentru o perioadă de timp mai scurtă sau mai lungă. Această tensiune emoțională provine din părțile inevitabile ale vieții noastre, cum ar fi: locul de muncă, probleme de familie, impedimente financiare și totodată presiunea digitală a rețelelor de socializare.

Deși anxietatea care se formează își are originea la nivelul creierului, consecințele pot fi vizibile și la nivel exterior: pe piele.

Conform dermatologului Anil Budh-Raja, factorii stresori se pot manifesta și la nivelul pielii, declanșând sau agravând o varietate de condiții medicale precum acnee, psoriazis, eczeme și subțierea firului de păr, scriu cei de la The Independent.

„Stresul determină o schimbare în chimia creierului și a organismului și are un impact semnficiativ asupra pielii” , explică doctorul Budh-Raja, care descrie acest proces drept o „legătură directă între creier și piele”.

Pentru a înțelege exact cum afectează stresul și anxietatea pielea noastră, doctorul dermatolog spune că mai întâi de toate ar trebui să înțelegem câte ceva despre sistemul endocrin.

Pe aceeași temă

Sistemul endocrin este alcătuit dintr-un număr de glande care produc hormoni, care atunci când totul este sub control, îi permite corpului uman să funcționeze precum o mașinărie bine unsă. Cu toate acestea, atunci când intervin factorii exteriori precum stresul, acest sistem alambicat se poate să o ia razna.

În timpul momentelor tensionate, corpul produce un exces de cortizol, care se mai numește și „hormonul stresului”, care produce ravagii asupra întregului corp: de sistemul imunitar la tensiunea arterială.

„Stresul crește producția de cortizol de la glanda suprarenală, care în schimb crește activitatea glandei sebacee care produce mai mult sebum.”, explică dermatologu.

Recomandari A1
Pe aceeași temă

„Rezultatul poate fi acneea sau nivelul crescut de sensibilitate al pielii. Cortizolul slăbește sistemul imunitar al pielii, ceea ce duce la stres oxidativ, care se manifestă sub formă de riduri, linii și piele lipsită de strălucire.”

„De asemenea crește nivelul de inflamație al corpului și a bolilor precum eczema, rozaceea și psoriazisul pot exploda.”, concluzionează acesta.

Doctorul Sarah Coles, psiholog clinic autorizat, este de acord cu spunele dermatologului, daradaugă că debutul și consecințele stresului pot forma adesea un ciclu vicios.

„Anxietatea și/sau stresul, care pot fi cauzate din cauza condițiilor medicale precum eczema, pot de fapt exacerba boala de piele din cauza răspunsului inflamator al corpului, producând cortizol sau perturbând somnul.”, spune Coles.

”De asemenea, stresul ne face mai puțin susceptibili de a ne implica în deprinderea unor obiceiuri sănătoase și suntem tentați, de exemplu, să lucrăm mai multe ore, să mâncăm nesănătos sau să abuzăm de consumul de cafeină și alcool.”, subliniază aceasta.

Pe aceeași temă

Când te simți sufocat de probleme, te gândești că este cel mai prost moment în care să-și facă apariția coșurile, dar de cele mai multe ori o fac. Deși este extrem de frustrant, știința spune că este perfect rezonabil ca stresul să se manifeste fizic.

Un studiu din 2015 a concluzionat că toți cei care suferă de psoriazis sau acnee sunt de acord cu două lucruri: boala apare într-o perioadă dificilă și extenuantă din viața unui om, iar anxietatea și stresul sunt factori excitanți ai bolii.

Din fericire, experții sugerează că majoritatea leziunilor pielii cauzate de stresul cotidian pot fi atenuate dacă ne păstrăm câteva momente, în fiecare zi, în care să avem grijă de noi.

Pe aceeași temă

Când vine vorba de îngrijirea pielii în perioade stresante, doctorul Adam Friednmann, deramtolog, recomandă întreținerea unei diete sănătoase și echilibrate, protejarea tenului împotriva razelor UV cu ajutorul unei creme cu protecție solară și totodată includerea unei creme hidratante care să conțină ingrediente anti-iflamatoare.

Doctorul Budh-Raja este de acord și sfătuiește pe oricine consideră că are o piele supusă stresului să investească în produse care conțin ingrediente calmante precum aloe vera, mulețel, ovăz, extract de rozmarin, care restabilesc stratul de suprafață al pielii împotriva dezhidratării.

Pe aceeași temă

Doctor Coles spune că deși avem acces în magazine la nenumărate produse cu astfel de ingrediente, cel mai important este să eliminăm rădăcina tuturor acestor probleme: stresul. Aceasta recomandă să facem tot ce ne stă în putință pentru a ține sub control acest sentiment, fie că ne folosim de yoga, meditație sau orice altă formă de relaxare.

„Există o sumedenie de modalități prin care să ții stresul cotidian sub control. De exemplu, un somn liniștit, fără niciun telefon sau laptop cu o oră înainte și după culcare, face minuni.”

„De asemenea, este foarte important să ai o serie de strategii de combatere a stresului care să funcționeze perfect pentru tine. Îmi place să mă gândsc la acest lucru ca la un meniu din care poți alege orice, deoarece strategii diferite te ajută în situații diferite.”

Aceasta continuă: „De exemplu unii oameni preferă o plimbare lungă prin parc, să petreacă timp în natură, alții să citească, să vorbească cu un prieten, să mediteze sau să facă yoga: toți oamenii sunt diferiți, iar metodele de combatere a stresului diferă de la un om la altul.”

Deci dacă știi că te afli într-o perioadă stresantă, cel mai bine ar fi să-ți construiești cât mai repede o bază de activități la care să apelezi ori de câte ori simți că ești răpus de responsabilități și griji-pentru a-ți proteja pielea, dar cel mai important: sănătatea.

Whatsapp LinkedIn
stres coronavirus pandemie
🔥  Tot ce vrei e sa dai play  🔥 Thriller-ul captivant Scarlet Hill se vede acum în AntenaPLAY. Descoperă episodul 1. Ceea ce părea a fi un accident devine, dintr-o dată, sursa unor serii de secrete și conspirații înfiorătoare.
Stirile zilei Reacţia unui turist grec, venit la schi în "satul lui Moş Crăciun" din România. Cât costă un skipass pentru o zi
Videoclipul zilei
Citește și
(P) Redescoperă bucuria vieții: schimbări simple și eficiente
Super Neatza, 18 iunie 2024. Cum ne ajută activitatea fizică să gestionăm stresul
Super Neatza, 25 martie 2024. Cum ne influențează stresul sănătatea pielii
Stresul reprezintă una dintre cele mai mari probleme ale secolului. Cum te poți îmbolnăvi și ce metode...
Video recomandate
Video
Citește și
Filme de Crăciun pe care să le urmărești cu familia în 2024. Producții pe care nu trebuie să le ratezi Catine.ro
Apariția extrem de elegantă a actriței Eiza González la Red Sea Film Festival. Ținuta cu care a întors toate... Happy Channel
Fiul lui Dan Capatos, sportiv de performanță la doar 13 ani. Face sacrificii uriașe pentru a-și vedea visul... DivaHair
Șoferiță româncă de TIR filmată când merge în marșarier, virală pe TikTok:„Să nu mai ziceți că, vezi... Libertatea.ro
S-a semnat contractul de finanțare pentru cel mai spectaculos domeniu turistic care se construiește în Banat.... Ziare.com
Ion Ţiriac a dezvăluit care a fost marea lui obsesie: „Eram disperat după ea!”. Vis spulberat în doar... AntenaSport
Loredana Groza, extrem de mândră de fiica ei. Elena Boncea a defilat pe podium la o prezentare de modă. FOTO Elle
Claudia Puican a apelat la fertilizare în vitro pentru a rămâne însărcinată. Artista și Armin Nicoară vor... Spynews.ro
Oana Roman, de urgență la spital! Imaginea cu care și-a îngrijorat fanii BZI
Gabriela Lucuțar a vorbit deschis despre înmormântarea lui Silviu Prigoană! „Dacă nu se întâmplă așa, va... BZI
Oana Lis continuă să vândă din casă pentru a-și ajuta soțul: ”Avem multe cărți, icoane…” Antenastars.ro
Piftie de curcan. Rețeta unui preparat tradițional pentru sărbători HelloTaste.ro
Mădălina Ghenea a fost hărţuită ani în şir de o altă femeie, tot româncă. „Am fost ameninţată şi... Antena3.ro
O specie considerată dispărută a reapărut în apele Patagoniei. Nu a mai fost văzută acolo de 100 de ani useit
Horoscopul zilei de 23 decembrie 2024. Peștii au parte de momente de liniște. Află ce se întâmplă cu zodia ta Catine
5 zodii care au înțelepciune de vrăjitoare Jurnalul
Destinația unei călătorii solo poate fi cea mai bună versiune a ta Kudika
Rețeta originală de salată de boeuf. Se pune sau nu mazăre? Playtech
De ce se mănâncă pomana porcului de Ignat deși suntem în Postul Crăciunului Redactia.ro
Cât costă trei zile de vacanţă la mare, în regim all inclusive, de Crăciun. Turiştii sunt aşteptaţi cu mese... Observator
De ce poftele alimentare cresc mult de sărbători. Ce se întâmplă în această perioadă MediCOOL
Rulouri din carne de porc cu ciuperci, în sos de vin alb HelloTaste
FOTO. Ce mai face Dan Bilzerian, milionarul numit „Regele Instagramului” pentru viața lui de lux ProSport
Orașul din România în care va ninge 6 zile la rând, începând de mâine, potrivit meteorologilor EASEWEATHER Gandul
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat... CanCan
Cum să petreci timp de calitate cu familia în vacanța de iarnă DeParinti
Justin și Hailey Bieber au fost fotografiați în aeroportul din Los Angeles. Cei doi îndrăgostiți s-au întors... ZUTV
Modelul AI care te poate proteja de recunoașterea facială, potrivit experților. Cum funcționează Chameleon UseIT
Brăduți de Crăciun din biscuiți cu sos de ciocolată. Rețetă simplă Hello Taste