Antena

Calendar de grădinărit în luna mai. Cum scapi de păduchii plantelor, fără chimicale

Calendar de grădinărit în luna mai. Cum scapi de afide, fără chimicale: tratamente tradiționale eficiente contra afidelor, pe care trebuie să le aplici în luna mai, pentru protejarea plantelor de grădină sau de apartament. Ce sunt afidele, inamicul numărul unu al trandafirilor, al florilor de Mâna Maicii Domnului, dar și ar pomilor și legumelor

Autor: Mirabela Năstase Publicat: Joi, 09 Mai 2019, 11:05 | Actualizat: Joi, 09 Mai 2019, 13:36
Galerie de imagini
Calendar de grădinărit în luna mai. Cum scapi de afide, fără chimicale: tratamente tradiționale eficiente contra afidelor, pe care trebuie să le aplici în luna mai, pentru protejarea plantelor de grădină sau de apartament. Ce sunt afidele, inamicul numărul unu al trandafirilor, al florilor de Mâna Maicii Domnului, dar și ar pomilor și legumelor
cum scapi de afide

Calendar de grădinărit în luna mai. Cum scapi de păduchii plantelor fără chimicale/insecticide: tratamente tradiționale eficiente contra afidelor, pe care trebuie să le aplici în luna mai, pentru protejarea plantelor de grădină sau de apartament. Ce sunt afidele, inamicul numărul unu al trandafirilor, al florilor de Mâna Maicii Domnului, dar și al pomilor și legumelor

Luna mai este una dintre cele mai intense din punct de vedere al grădinăritului. Este perioada când plantele înfloresc, pomii fructiferi sunt în floare, se plantează răsadurile de legume și se tund ramurile uscate ale arbuștilor fructiferi. Tot în luna mai însă, apar și dăunătorii, păduchii plantelor, numiți și afide - cea mai mare problemă, atât pentru plante, cât și pentru cel care amenajează și îngrijește grădina. Flori precum Mâna Maicii Domnului, Clematis, arbuști - și chiar prețioșii trandafiri, care înfloresc în luna mai - sunt atacate în această perioadă de afide, păduchii plantelor, care se așază pe spatele frunzelor, pe vârfurile lăstarilor și pe lujeri, distrugându-le în totalitate.

Afide pe trandafiri: păduchii plantelor sug seva acestui trandafir

Păduchii plantelor nu atacă doar plantele de grădină sau culturile de legume, ci și plantele de apartament, așadar, principala activitate în calendarul fiecărui grădinar de meserie sau a unui iubitor de grădină în luna mai este aceea de a eradica acești dăunători, fie apelând la metode chimice, fie la cele tradiționale, care nu implică substanțe dăunătoare.

Păduchii plantelor - afidele. Cum îți afectează plantele

Păduchii plantelor sunt dăunătorii principali cu care se confruntă cele mai multe specii de plante sau de pomi, în lunile mai și iunie. Afidele, termen provenit din grecescul ”aphis” care înseamnă ”păduche”, sunt niște insecte mici de culoare verde-cenușiu, care trăiesc în colonii, pe spatele frunzelor, pe vârfurile lăstarilor și pe lujeri. Păduchii plantelor se găsesc în luna mai peste tot: pe câmp, în grădini, sere, chiar și în apartamente. Se înmulțesc imediat, migrând de la o plantă la alta sau de la o specia la alta.

Atunci când plantele sunt atacate de afide, frunzele afectate se gofrează, se răsucesc, se îngălbenesc și în final se usucă. Păduchii plantelor împiedică astfel creșterea lor, iar florile sau inflorescențele nu se mai dezvoltă. În plus, afidele sunt principala cauză de transmitere a virusurilor plantelor. De aceea, pentru a identifica prezența păduchilor plantelor, pentru cei care nu sunt fini cunoscători ai grădinăritului, se pot aplica capcane cu lipici de culoare galbenă, care se pot achiziționa de la orice magazin în care se găsesc semințe, soiuri de plante etc. Apoi poți începe să scapi de afide, folosind fie insecticide chimicale, fie metode bio, pe care le vom enumara mai jos.

Cum scapi de păduchii plantelor în luna mai, fără a folosi chimicale

Dacă nu vrei să aplici insecticide, eficiente, de altfel, există metode tradiționale la care să apelezi luna aceasta pentru a-ți proteja atât plantele de grădină, forile și pomii fructiferi, cât și plantele de apartament.

Spălă plantele cu un jet puternic de apă. Sub presiunea apei, afidele se distrug și mor. Ca să fie eficientă această metodă, este nevoie să o aplici încă de la primele semne ale apariției păduchilor.

O altă metodă ca să scapi de afide fără a folosi chimicale este și pulverizarea unei soluții de apă cu săpun de casă. Pentru asta, rade săpun de casă și lăsă-l să se dizolve în apă caldă. Folosește trei linguri de răzătură la un litru de apă. Soluția rezultată se împarte în două. Se diluează fiecare parte cu un litru și jumătate de apă și se fac două pulverizări la interval de două zile.

Recomandari A1

Dacă mai ai loc în grădină, poți planta o tufă de cimbru și levănțică în apropierea trandafirilor sau a altor flori pe care vrei să le ferești de atacul afidelor. Mirosul de cimbru și de levănțică face ca păduchii plantelor să se îndepărteze acestea. Iar pentru plantele de apartament, poți folosi ceaiul de cimbru sau de levănțică, pe care îl pulverizezi apoi pe frunzele acestora. Ceaiul trebuie să fie concentrat, iar procedeul se folosește de cel puțin două-trei ori.

O altă metodă prin care să scapi de păduchii plantelor fără a apela la chimicale este dușul cu apă și pulverizarea de apă amestecată cu alcool sanitar. Se folosește o parte alcool și două părți apă. Soluția alcoolizată omoară ouăle și larvele mici și este un bun tratament în prima fază a atacului cu afide. Aplicat la timp te poate ajuta să scapi de afide. Pentru mai multă siguranță, repetă tratamentul de câteva ori, la interval de două zile.

În calendarul activităților de grădint al lunii mai, eradicarea păduchilor plantelor trebuie să ocupe un loc principal, de aceea, urmând sfaturile de mai sus, poți scăpa definitiv de problema afidelor și te poți bucura în contiuare de grădina ta!

Citește și:

Flori de grădină: Ce plante înfloresc în luna mai

Whatsapp LinkedIn
calendar gradinarit mai 2019 paduchii plantelor afidele afide tratament afide trandafiri paduchi de trandafiri tratament insecticid paduchi de gradina gradina plante de apartament plante
🔥  Tot ce vrei e sa dai play  🔥 Pale Moon e thriller-ul coreean care te va captiva. Când tentațiile și ambiția duc pe un drum fără întoarcere. Vezi primele episoade disponibile.
Stirile zilei Filmul tragediei din Suceava, unde doi frați de 1 şi 3 ani au murit arși de vii: "Se auzeau ţipetele copiilor în casă. Flăcările erau prea mari"
Videoclipul zilei
Video recomandate
Video
Citește și
3 zodii intră într-o eră norocoasă pe 22 noiembrie 2024. Cine sunt nativii care vor avea parte de productivitate... Catine.ro
Thalía reapare în mediul online după ce a declarat că se retrage pentru o perioadă. A ținut să facă un anunț... Happy Channel
Fiul lui Dan Capatos, sportiv de performanță la doar 13 ani. Face sacrificii uriașe pentru a-și vedea visul... DivaHair
Primul tren nou cumpărat de România în ultimii 20 de ani s-a stricat a doua zi după inaugurare Libertatea.ro
Problema numărul 1 a României, în viziunea lui Kelemen Hunor: „Suntem în ceasul al... Ziare.com
Datoria uriaşă pe care o plăteşte mama lui Cristi Borcea! Milionarul care a ieşit din afacerea plănuită în... AntenaSport
Ce a făcut Nicolai Tand a doua zi după finala Asia Express. Ce a dezvăluit abia acum: „Mare mi-a fost mirarea... Elle
Ce este sourdough, “pâinea de bogați”, cum îi spune Dana Budeanu! Ce beneficii are și cum se... Spynews.ro
Scandal monstruos între Adriana Bahmuțeanu și Gabriela Lucuțar! „Tot obosită ești, Regină?!” BZI
Gabriela Lucuțar a rupt tăcerea despre înmormântarea lui Silviu Prigoană! A spus totul despre testament BZI
Oana Lis continuă să vândă din casă pentru a-și ajuta soțul: ”Avem multe cărți, icoane…” Antenastars.ro
Paste cu broccoli și măsline. Rețetă simplă și hrănitoare HelloTaste.ro
Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat Antena3.ro
O banană lipită de un perete s-a vândut la licitație cu un preț fantastic. Cât a plătit cineva pentru „opera... useit
Horoscopul zilei de 22 noiembrie 2024. Racii își pot transforma pasiunile într-o sursă de venit. Află ce se... Catine
Amazon concediază 400 de angajați din România Wall-Street
Horoscop pentru mâine: Previziuni astrologice pentru toate zodiile Kudika
Ce meserie are la bază Gabriela Lucuțar. Din ce-și câștiga banii înainte de a deveni Regina Întunericului Playtech
Care este numele real al lui Culiță Sterp. Ce apare în buletinul lui, de fapt Redactia.ro
Guvernul a rămas fără bani de pensii pe decembrie. Soluţia de urgenţă găsită Observator
Operația cu laser pentru dinți. La ce se folosește în stomatologie MediCOOL
Supă cremă de dovleac cu usturoi copt, gustoasă și ușor picantă HelloTaste
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal ProSport
Meteorologii Accuweather au anunțat prognoza pentru zilele alegerilor 2024. Cum va fi vremea la vot Gandul
Răsturnare de situație! Silviu Prigoană nu ar avea un testament. Cine ar fi primit toată averea sa CanCan
Mononucleoza infecțioasă la copii: cauze, simptome și tratament DeParinti
Selena Gomez a purtat un costum de iepuraș la concertul Sabrinei Carpenter din Los Angeles. Vedeta a participat la... ZUTV
Temperatura ideală pentru centrala termică. La cât să o setezi pentru a nu-ți încărca factura UseIT
Muffins cu dovleac și fulgi de ovăz. Un desert gustos și aromat Hello Taste