Calendar de grădinărit în luna mai. Cum scapi de păduchii plantelor, fără chimicale
Calendar de grădinărit în luna mai. Cum scapi de afide, fără chimicale: tratamente tradiționale eficiente contra afidelor, pe care trebuie să le aplici în luna mai, pentru protejarea plantelor de grădină sau de apartament. Ce sunt afidele, inamicul numărul unu al trandafirilor, al florilor de Mâna Maicii Domnului, dar și ar pomilor și legumelor
Autor: Mirabela Năstase Publicat: Joi, 09 Mai 2019, 11:05 | Actualizat: Joi, 09 Mai 2019, 13:36- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
Calendar de grădinărit în luna mai. Cum scapi de păduchii plantelor fără chimicale/insecticide: tratamente tradiționale eficiente contra afidelor, pe care trebuie să le aplici în luna mai, pentru protejarea plantelor de grădină sau de apartament. Ce sunt afidele, inamicul numărul unu al trandafirilor, al florilor de Mâna Maicii Domnului, dar și al pomilor și legumelor
Luna mai este una dintre cele mai intense din punct de vedere al grădinăritului. Este perioada când plantele înfloresc, pomii fructiferi sunt în floare, se plantează răsadurile de legume și se tund ramurile uscate ale arbuștilor fructiferi. Tot în luna mai însă, apar și dăunătorii, păduchii plantelor, numiți și afide - cea mai mare problemă, atât pentru plante, cât și pentru cel care amenajează și îngrijește grădina. Flori precum Mâna Maicii Domnului, Clematis, arbuști - și chiar prețioșii trandafiri, care înfloresc în luna mai - sunt atacate în această perioadă de afide, păduchii plantelor, care se așază pe spatele frunzelor, pe vârfurile lăstarilor și pe lujeri, distrugându-le în totalitate.
Păduchii plantelor nu atacă doar plantele de grădină sau culturile de legume, ci și plantele de apartament, așadar, principala activitate în calendarul fiecărui grădinar de meserie sau a unui iubitor de grădină în luna mai este aceea de a eradica acești dăunători, fie apelând la metode chimice, fie la cele tradiționale, care nu implică substanțe dăunătoare.
Păduchii plantelor - afidele. Cum îți afectează plantele
Păduchii plantelor sunt dăunătorii principali cu care se confruntă cele mai multe specii de plante sau de pomi, în lunile mai și iunie. Afidele, termen provenit din grecescul ”aphis” care înseamnă ”păduche”, sunt niște insecte mici de culoare verde-cenușiu, care trăiesc în colonii, pe spatele frunzelor, pe vârfurile lăstarilor și pe lujeri. Păduchii plantelor se găsesc în luna mai peste tot: pe câmp, în grădini, sere, chiar și în apartamente. Se înmulțesc imediat, migrând de la o plantă la alta sau de la o specia la alta.
Atunci când plantele sunt atacate de afide, frunzele afectate se gofrează, se răsucesc, se îngălbenesc și în final se usucă. Păduchii plantelor împiedică astfel creșterea lor, iar florile sau inflorescențele nu se mai dezvoltă. În plus, afidele sunt principala cauză de transmitere a virusurilor plantelor. De aceea, pentru a identifica prezența păduchilor plantelor, pentru cei care nu sunt fini cunoscători ai grădinăritului, se pot aplica capcane cu lipici de culoare galbenă, care se pot achiziționa de la orice magazin în care se găsesc semințe, soiuri de plante etc. Apoi poți începe să scapi de afide, folosind fie insecticide chimicale, fie metode bio, pe care le vom enumara mai jos.
Cum scapi de păduchii plantelor în luna mai, fără a folosi chimicale
Dacă nu vrei să aplici insecticide, eficiente, de altfel, există metode tradiționale la care să apelezi luna aceasta pentru a-ți proteja atât plantele de grădină, forile și pomii fructiferi, cât și plantele de apartament.
Spălă plantele cu un jet puternic de apă. Sub presiunea apei, afidele se distrug și mor. Ca să fie eficientă această metodă, este nevoie să o aplici încă de la primele semne ale apariției păduchilor.
O altă metodă ca să scapi de afide fără a folosi chimicale este și pulverizarea unei soluții de apă cu săpun de casă. Pentru asta, rade săpun de casă și lăsă-l să se dizolve în apă caldă. Folosește trei linguri de răzătură la un litru de apă. Soluția rezultată se împarte în două. Se diluează fiecare parte cu un litru și jumătate de apă și se fac două pulverizări la interval de două zile.
Dacă mai ai loc în grădină, poți planta o tufă de cimbru și levănțică în apropierea trandafirilor sau a altor flori pe care vrei să le ferești de atacul afidelor. Mirosul de cimbru și de levănțică face ca păduchii plantelor să se îndepărteze acestea. Iar pentru plantele de apartament, poți folosi ceaiul de cimbru sau de levănțică, pe care îl pulverizezi apoi pe frunzele acestora. Ceaiul trebuie să fie concentrat, iar procedeul se folosește de cel puțin două-trei ori.
O altă metodă prin care să scapi de păduchii plantelor fără a apela la chimicale este dușul cu apă și pulverizarea de apă amestecată cu alcool sanitar. Se folosește o parte alcool și două părți apă. Soluția alcoolizată omoară ouăle și larvele mici și este un bun tratament în prima fază a atacului cu afide. Aplicat la timp te poate ajuta să scapi de afide. Pentru mai multă siguranță, repetă tratamentul de câteva ori, la interval de două zile.
În calendarul activităților de grădint al lunii mai, eradicarea păduchilor plantelor trebuie să ocupe un loc principal, de aceea, urmând sfaturile de mai sus, poți scăpa definitiv de problema afidelor și te poți bucura în contiuare de grădina ta!
Citește și: