- Marele Premiu de Formula 1™ al Braziliei e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 1 - 3 noiembrie 2024!
- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite începe din 17 noiembrie, numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
Amenajarea grădinii cu flori, la început de vară, poate fi ieftină și rapidă, dacă te folosești de obiecte pe care deja le ai, precum niște cauciucuri vechi sau alte lucruri cărora nu le acorzi atenție. Iată câteva idei pentru amenajarea grădinii cu flori.
Fie că avem o grădină mică sau o grădină mai mare, la început de vară cu toții ne dorim un loc cu verdeață și umbră, unde să ne relaxăm și să ne bucurăm de statul în aer liber.
Amenajrea unei grădini cu flori nu trebuie să fie întotdeauna una costisitoare și dificilă, iar cu puțină imaginație și ceva muncă acest lucru este posibil.
Amenajarea unei grădini mici cu flori
Amenajarea unei grădini poate părea complicată, însă dacă ai puțină fantezie poți transforma spațiul într-unul deosebit. Ca să îl poți exploata cât mai bine, va trebui să cauți soluții pentru valorificarea lui pe verticală. Gândește-te la plante agățătoare, la arbuști înalți și subțiri, la o vie sau la decorațiuni și oglinzi cu care să acoperi pereții.
Amenajarea grădinii cu cauciucuri
Atunci când avem cauciucuri la îndemână, putem transforma amenajarea grădinii într-o distracție. Cauciucurile pot fi vopsite unicolor sau în mai multe culori, în funcție de cât de colorată ne dorim să fie grădina noastră cu flori. Pot fi umplute cu pământ, pe straturi, pot fi făcute fântână sau în orice altă formă ne face plăcere.
Amenajare grădină cu flori rustică
Decorul rustic este unul foarte simplu de obținut . O astfel de grădină va fi dotată cu mobilier preponderent din lemn, răchită sau alte materiale naturale, decorațiuni tradiționale ștergare, roți, roabe etc. Plantele recomandate sunt zambilele, hortensiile, lalelele, bujorii, trandafirii, margaretele, petuniile, mușcatele, gălbenelele sau liliacul.
Elementele cu aer vintage se potrivesc în general bine într-un astfel de decor și ne putem folosi de obiecte vechi sau cărora nu le mai găsim nicio altă utilitate.
Citește și: Amenajare curte mică. 15 de idei creative și eficiente pentru amenajarea curților
Sfaturi pentru amenajarea grădinii cu flori
Ideal este să te gândești bine înainte să începi amenajarea unei grădini cu flori, să stabilești exact ce îți dorești și să începi să faci lucrurile pe etape.
- Stabilirea necesarului de materiale și estimarea bugetului. Bugetul este influențat de mărimea terenului, materialele de construcție, elementele de decor și plantele alese. Stabilește o lista cu tot ce ai nevoie, astfel încât să ai o idee cât mai exactă despre costurile amenajării grădinii
- Pregătirea solului pentru zonele verzi – lucrările de pregătire constau în: fertilizarea pământului pentru plantarea gazonului cu turbă; nivelarea pământului, astfel încât să se evite acumularea de apa în anumite zone ale grădinii; îndepărtarea buruienilor și erbicidarea solului.
- Irigarea sau udarea grădinii: dacă ai un buget mai mare poți opta pentru un sistem complex de irigare cu programator, țevi, aspersoare și senzori, însă dacă nu ai acest buget, trebuie să iei totuși în calcul că grădina va trebui udată, așa că este bine să studiezi ofertele magazinelor și să vezi care este cea mai convenabilă variantă pentru tine.
- Montarea sau plantarea gazonului – poți opta pentru plantarea semințelor de gazon sau pentru montarea unor rulouri de gazon, care este totuși mai costisitoare. Ca idee, pentru 100 de metri pătrați ai nevoie de 3-5 kilograme de semințe. Încorporează semințele în sol folosind o greblă și acoperă-le cu un strat de pământ cu o grosime de 1-2 centimetri. După plantarea semințelor de gazon, udă cu apa din abundență, fără un jet puternic, deoarece acesta poate deplasa semințele.
- Căile de acces trebuie să fie în armonie cu designul grădinii. În funcție de stilul ales, poți opta pentru cărări cu lemn pe margine sau pur și simplu cu pietriș.
- Plantarea florilor și a pomilor – Amenajarea gărdinii cu flori o vei face abia după ce ai parcurs pașii anteriori și știi exact ce spațiu ți-a mai rămas și cum vrei să-l valorifici.
Citește și: Amenajează-ți singur grădina. 5 plante care înfloresc tot anul
Căpșuni în ghiveci. Cum să ai căpșuni gustoase chiar la tine acasă... Calendar de grădinărit în luna mai. Cum scapi de păduchii plantelor, fără chimicale...