Antena

Cum și-au schimbat românii obiceiurile de consum pe fondul crizei coronavirusului

Criza coronavirusului ne-a schimbat viața peste noapte și i-a determinat pe români să profite la maximum de oportunitățile pe care le oferă internetul. Într-o țară în care birocrația este literă de lege, inclusiv autoritățile au fost nevoite să se alinieze trendului de migrare pe online.

Autor: Redacție a1.ro Publicat: Joi, 16 Aprilie 2020, 12:31 | Actualizat: Joi, 16 Aprilie 2020, 13:24
Galerie de imagini
Cum și-au schimbat românii obiceiurile

Am descoperit peste noapte că putem elibera rețete printr-un singur click, că putem vota legi din izolare și că există suficiente aplicații care permit comunicarea eficientă de la distanță. Până și procesul de învățare se poate desfășura online. Există și domenii puternic afectate de carantină și ordonanțele militare adoptate Guvern. Și aici vorbim de un trend la nivel global. HoReCa și tot ce ține de turism sunt cele mai bune exemple. Dacă și ce am învățat din această criză vom afla în lunile și anii care urmează. Deocamdată putem vorbi doar despre cum s-au modificat până acum trendurile de consum în România.

Munca remote și petrecerea timpului liber

Astăzi mai merg fizic la serviciu doar angajații esențiali: cei care asigura ordinea publică, personalul medical, farmaciștii, angajații supermarketurilor sau cei care fac livrări la domiciliu. Pentru restul românilor, activitatea profesională este fie parțial sau total blocată - HoReCa, saloane de înfrumusețare, cabinete de stomatologie, cinematografe etc., fie s-a mutat în online. Ședințele se desfășoară pe Zoom, Skype sau Google Hangouts, tot mai mulți retaileri descoperă că pot să-și vândă marfa pe internet, iar agenții de vânzări din domeniul imobiliar află cu surprindere că vizionările se pot face și online. Cât despre timpul liber, în lipsă de alte opțiuni, îl petrecem mai ales în fața televizorului. Gmail, Netflix și Zoom sunt exemple elocvente de aplicații online pentru care cererea a „explodat” la nivel mondial ca urmarea a carantinei, așa cum demonstrează și acest grafic furnizat de agenția SEO fiveelementsdigital.com.

Și interesul pentru știri de actualitate a fost crescut în luna martie, acum urmând un trend descendent, normal după o perioadă de consum intens și pe fondul sărbătorilor pascale.

Comenzi online și livrari

Un interes crescut s-a înregistrat în martie și pentru comenzile online și livrările la domiciliu, mai ales pentru asigurarea necesităților de bază. Din perspectiva clienților, shoppingul online este în mod clar pe un trend ascendent. Iar mulți români descoperă abia acum avantajele livrării la ușa casei a unor produse grele sau neperisabile, cum sunt apa și alte băuturi, fie ele alcoolice sau răcoritoare, detergentul sau mult căutata hârtie igienică.

Concentrarea unor eforturi mai mari pe partea de vânzare online este o strategie care abia începe să se manifeste și de care companiile care activează pe piața românească ar putea profita din plin în anii care urmează. Tocmai de aceea, un trend de consum accelerat pe online în această perioadă ar putea avea efecte benefice, grăbind digitalizarea României.

Deși nu putem spune în acest moment câte dintre plățile comenzilor online se finalizează efectiv pe internet, un trend ascendent se poate observa și din punct de vedere al interesului pentru astfel de operațiuni. Din acest punct de vedere, termenii de căutare specifici pentru plata facturilor (ex. engie plata online) au crescut cu valori cuprinse între 50% și 150%.

Cât despre produsele pe care le căutăm efectiv pe internet zilele acestea, se observă o creștere a interesului pentru cele de bază și cele care ne ajută să mai omorâm puțin timpul în izolarea la domiciliu: hârtie igienică, mască chirurgicală, dezinfectant, jocuri, puzzle sau mâncare pentru animalele de companie.

Gătitul acasă și interes crescut pentru rețete, în loc de ieșirile la restaurant

Restaurantele, alături de saloanele de înfrumusețare, sunt printre cele mai afectate de criza coronavirusului.

Recomandari A1

Dacă pentru saloane nu există o variantă a mutării activității în online, unele restaurante au început să facă livrări la domiciliu în această perioadă, chiar dacă, inițial, această strategie nu făcea parte din planul lor de afaceri.

Pe de altă parte, Ministerul Muncii a anunțat că nu mai puțin de 862.557 de oameni au aplicat până acum pentru somajul tehnic. Alți 173.834 de români au rămas fără contracte de muncă. Vorbim, în concluzie, despre 1.036.391 de angajați din mediul privat care sunt în mare dificultate din cauza pandemiei de coronavirus. Adăugăm la asta dublarea deficitului bugetar și avertismentul FMI, care vorbește deja de recesiune, și ajungem într-un scenariu în care românii fac economii în această perioadă și preferă să gătească singuri.

A crescut, astfel, interesul pentru rețete… unele dintre ele fără drojdie. De altfel, termenul de căutare „paine fara drojdie reteta” a înregistrat o creștere de 700% ca urmare a crizei coronavirusului și a faptului că drojdia este greu de găsit acum în supermarketuri.

Foto: Pexels

Whatsapp LinkedIn
cum și-au schimbat românii obiceiurile de consum pe fondul crizei coronavirusului
🔥  Tot ce vrei e sa dai play  🔥 Marele Premiu de Formula 1™ de la Miami 2024 se vede LIVE online în AntenaPLAY 🏁 Pe 3, 4 și 5 mai, vezi toate etapele pe canalul dedicat.
Stirile zilei ANIMAŢIE. Accidentul teribil din Mangalia. Şoferul a murit, iar pasagerul şi-a pierdut o mână: "Mamă, cum s-a făcut!"
Video recomandate
Video
Citește și
Cremă de cacao cu unt, pentru torturi și prăjituri Catine.ro
Țara în care Burak Özçivit visează să joace. Declarația a fost primită cu uimire Happy Channel
Momentul în care judecătoarea Ancuţa Popoviciu îl strigă pe Sebastian, ucis la 2 Mai de Vlad Pascu: „A decedat... Libertatea.ro
O româncă vrea să afle unde lucrează cei care stau la cafenea luni la ora 11 și conduc mașini scumpe:... Ziare.com
Românul care l-a surclasat pe Ion Ţiriac în topul miliardarilor. Anunţul făcut direct de americani AntenaSport
Carmen Iohannis, lăudată pentru ținutele purtate în timpul vizitei oficiale din Coreea. Ce designer român le-a... Elle
Știrile Antena Stars. Oana Lis, încă un gest disperat pentru a face rost de bani. A scos la vânzare și crucea... Spynews.ro
Așa prepară Nadia Comăneci sarmalele de Paște! „Așa am învățat de la mama!” BZI
Dana Nălbaru este bucuroasă că a făcut asta cu mâna ei: „Sunt o femeie obosită, dar fericită!” – FOTO BZI
Motivul pentru care Selly nu își mai cumpără haine de lux Antenastars.ro
Drob de miel pufos pentru Paște. Cea mai bună rețetă HelloTaste.ro
Ouă de Paște vopsite natural. Trucuri simple pentru a obține o culoare intensă, fără coloranți periculoși Antena3.ro
Telefonul ar asculta tot ce vorbești. Soluția simplă la care poți apela pentru a împiedica acest lucru useit
Horoscopul zilei de 1 mai 2024. Capricornii au nevoie de odihnă. Află ce se întâmplă cu zodia ta Catine
Zile libere plătite sau concediu sabatic? Cum să te descurci cu banii în concediul sabatic, dacă vrei să... Wall-Street
Cum se pregătesc românii în așteptarea sărbătorilor de Paște Kudika
Pască fără aluat, rețeta lui Teo Trandafir de care te vei îndrăgosti. E foarte simplu de preparat Playtech
Cum a vrut Ungaria unirea cu România. Dezvăluiri fără precedent Redactia.ro
Staţiunea care dintr-un sătuc cu 5.000 de locuitori a devenit o perlă a turismului. În timp ce românii fac... Observator
Alimente împotriva inflamației cronice. De ce pot ameliora simptomele MediCOOL
Pască cu aluat fraged cu ciocolată, mai gustoasă și mai aromată HelloTaste
FOTO. Face o avere din imaginile cu ea: apariție controversată a jucătoarei de fotbal! ProSport
Digi RCS-RDS oferă tuturor abonaților din România acest serviciu de excepție. Se întâmplă în luna mai 2024! Gandul
Din ce sunt făcuți mititeii de la „Gusturi românești” din Mega Image. Ce conțin, de fapt CanCan
Simptomele sarcinii: 10 semne timpurii că ești însărcinată DeParinti
BIGHIT Music a anunțat noi măsuri legale pentru a proteja drepturile membrilor din BTS. Compania de management a... ZUTV
Tesla Autopilot ar fi cauzat 13 accidente fatale. Cum ar fi eșuat sistemul auto UseIT
Cât timp se fierb ouăle de Paște. Sfaturi utile pentru ouă roșii perfecte Hello Taste
Ultimele știri
Chefi la cuțite, 30 aprilie 2024. Cine a câștigat al cincilea battle. Banda a adus un verdict neașteptat. Ce a urmat
Chefi la cuțite, 30 aprilie 2024. Lăcrămioara Pintilie s-a enervat după o ceartă cu Andrea Recaldin și i-au dat lacrimile
Chefi la cuțite, 30 aprilie 2024. Richard Abou Zaki s-a înfuriat atunci când a văzut ce face Andrea. Ce a făcut Varză
Chefi la cuțite, 30 aprilie 2024. Irina Fodor a anunțat tema de gătit, dar și ce avantaj pune la bătaie în al cincilea battle
Mireasa, sezon 9. Ce s-a întâmplat, de fapt, între Ionela și Albert, după ce fata a decis să plece: „În ochii mei s-a reabilitat”
Noutățile lunii Mai în AntenaPLAY!
Prognoza meteo 1 mai 2024. Cum e vremea în România și care sunt previziunile ANM pentru astăzi
Când se trece pe sub masă în 2024. Semnificația acestui obicei de Paște
„Speram să fie o glumă” Cadou de nuntă de coșmar. Ce a putut să le dăruiască în ziua nunții
Planta care aduce profit românilor care o cultivă! Doar un kilogram costă 100 de lei
Mai multe