Boboteaza și Sfântul Ioan sunt două dintre cele mai importante sărbători din calendarul creștin-ortodox. Acestea sunt celebrate în data de 6 și 7 ianuarie.
Ce semnifică cele două sărbători de la începutul lunii ianuarie
De Bobotează, pe 6 ianuarie, se comemorează Botezul Domnului Iisus în râul Iordan. Botezul a fost săvârșit de Sfântul Ioan, care se celebrează pe 7 ianuarie. Astfel că, pe 6 ianuarie se sfințesc apele.
Aceste două sărbători sunt celebrate în biserică, dar și în comunitatea laică. Se organizează dansuri și petreceri, iar cum o bună parte din populația României poartă numele Sfântului Ioan, își serbează onomastica.
La aceste petreceri se servesc bucate tradiționale sau după preferințele gazdelor și invitaților. Printre ele se numără și Plăcintele Sfântului Ioan, un desert tradițional din Ardeal.
Citește și: Tradiții și obiceiuri de Bobotează și Sfântul Ioan. Semnificații și ritualuri din România
Rețetă pas cu pas pentru plăcintele Sfântului Ioan. Cum se pregătește preparatul tradițional
În fiecare an de Bobotează, gospodinele din Ardeal prepară plăcintele Sfântului Ioan, conform unei surse. Aeste plăcinte sunt pufoase și extrem de aromate.
Pentru plăcintele Sfântului Ioan sunt necesare doar câteva ingrediente, însă rezultatul cucerește orice pofticios.
Ingrediente pentru aluat
- 500 de grame de făină
- 1 pliculeț de drojdie uscată (sau 25 de grame de drojdie proaspătă, însă aceasta trebuie dizolvată mai întâi în lapte călduț cu puțin zahăr)
- 250 de mililitri de lapte călduț
- 50 de grame de zahăr
- 1 ou
- 50 de mililitri de ulei
- un praf de sare
Ingrediente pentru umplutură
- 300 de grame de brânză dulce de vaci
- 2-3 linguri de zahăr
- 1 pliculeț de zahăr vanilat
- 1 ou
- coaja rasă de la o lămâie sau portocală (opțional)
- stafide (opțional)
Citește și: Rețetă de ciorbă de cartofi cu zeamă de varză. Este un preparat ideal pentru mesele de după sărbători
Mod de preparare
Mai întâi se prepară aluatul într-un vas mare, unde se amestecă făina cu drojdia uscată. După care se adaugă restul ingredientelor. Se frământă totul bine, până ce aluatul nu se mai lipește de mâini.
După care se lasă aluatul la crescut într-un vas încăpător acoperit. Se lasă acolo timp de o oră sau chiar două. Acesta trebuie să își dubleze în timpul respectiv volumul.
În timp ce aluatul este la crescut, se pregătește umplutura. Se amestecă brânza cu zahărul, oul, coaja de citrice și stafidele.
Citește și: Ce poți face dacă ți-a rămas cozonac de la masa festivă. Chef Orlando Zaharia are rețeta perfectă
După care se împarte aluatul crescut în bucăți egale și se întind foarte subțire. Se pune câte o lingură de umplutură în mijlocul fiecărei bucăți și se închide la margini. Se pot face într-o formă rotundă sau dreptunghiulară.
Se tapetează o tavă de copt cu hârtie sau cu făină și se așază plăcintele, lăsând puțin spațiu între ele. Se ung cu un ou bătut și se bagă la cuptorul preîncălzit la 180 de grade Celsius. Se lasă la cuptor timp de 20-25 de minute.
Citește și: Mesaje și felicitari de Bobotează pentru cei dragi. Ce se urează de Botezul Domnului
După care se scot și se lasă puțin la răcit. Se presară zahăr pudră peste și se pot servi simple sau cu o cană de ceai ori un pahar cu lapte. Aceste plăcinte delicios sunt atât pe gustul celor mari, cât și pe gustul celo mici. Ele nu ar trebui să lipsească de pe masa de Bobotează sau de Sfântul Ioan.
Cât timp rezistă salatele cu maioneză pregătite pentru Revelion. Pericolul din frigider după sărbători...