Lăsata Secului pentru Postul Crăciunului. Ce trebuie să pui pe masă înainte de începutul postului
Lasata Secului reprezintă ultima zi înainte de intrarea în post. Află ce trebuie să pui pe masă înainte de Postul Crăciunului.
Autor: Redacție a1.ro Publicat: Joi, 14 Noiembrie 2019, 08:09 | Actualizat: Joi, 14 Noiembrie 2019, 09:44Lăsata Secului pentru Postul Crăciunului din 2019 este pe 14 noiembrie, cu o zi înainte de intrarea în Postul Crăciunului. În această zi, creștinii petrec alături de familie și mănâncă bucate alese.
La masa de Lăsata Secului se strâng rudele și prietenii pentru a sărbători ultima zi, înainte de Postul Crăciunului, de dezlegare la produse de dulce.
Masa se așează la răsărit, cu o față de masă albă și o icoană lângă. În mijloc trebuie să stea tot timpul pâinea și sarea. Mesenii trebuie să-și înceapă ospățul cu pâine și sare.
De Lăsata Secului se fac plăcinte cu brânză, se bea vin şi se mănâncă friptură. De pe masă nu trebuie să lipsească nici ciorba.
Tradițiile spun spun că dacă pieptul găinii aduse la masă este gras, iarna va fi grea, viscolită şi geroasă, iar dacă pieptul este slab se prevesteşte o iarnă blândă şi o vară rodnică. Pentru a fi feriți de pagube, gospodarii trebuie să așeze oalele cu gura în jos.
De Lăsatul Secului se fac şi ultimile nunţi până la sărbătorile de iarnă, pentru că de pe 15 noiembrie, începe Postul Crăciunului.
Pe aceeași temăRugăciune la început de post
„Doamne! Dă-ne să ne vedem păcatele noastre, astfel încât mintea noastră, atrasă cu desăvârșire de luarea-aminte față de păcatele noastre, să înceteze a mai vedea greșelile aproapelui, și să-i vadă pe toți într-acest chip buni. Dă inimii noastre să părăsească grija pierzătoare de neajunsurile aproapelui, să își unească toate grijile numai în grija pentru dobândirea curăției și a sfințeniei, poruncite și gătite nouă de Tine. Dă-ne nouă, celor ce ne-am spurcat haina sufletului, să o albim iarăși: ea a fost deja spălată prin apele Botezului, iar acum, după pângărire, aceste haine au nevoie să fie spălate prin apele lacrimilor. Dă-ne să vedem în lumina harului Tău neputințele cele de multe feluri care trăiesc în noi, înăbușind în inimă mișcările duhovnicești, aducând în ea mișcările sângelui și trupului care sunt potrivnice Împărăției lui Dumnezeu. Dă-ne marele dar al pocăinței, înaintea căruia merge și pe care îl naște marele dar al vederii păcatelor noastre. Păzește-ne, cu aceste mari daruri, de hăurile amăgirii de sine care apare în suflet din pricina păcătoșeniei sale neluate în seamă și neînțelese, și se naște din lucrările patimii dulceții și slavei deșarte care trăiesc în el neluate în seamă și neînțelese. Păzește-ne pe noi cu aceste mari daruri în calea noastră către Tine, și dă-ne nouă să ajungem la Tine, Cela ce chemi pe cei ce-și recunosc păcătoșenia, și lepezi pe cei ce se socot drepți, ca să Te slavoslovim în veci, întru veșnica Ta fericire, a singurului Dumnezeu adevărat, răscumpărătorul celor robiți și Mântuitorul celor pierduți. Amin.”
Pe aceeași temă