Tradiții și superstiții de Anul Nou - de ce ținuta trebuie să fie nouă, roșie și/sau strălucitoare
Înainte de marea trecere dintre ani sunt pregătiri intense legate de locație, petrecere și bineînțeles legate de ținuta purtată în noaptea dintre ani. Nu doar femeile sunt preocupate de acest aspect, cât mai toți cei care au tradiții de respectat și superstiții deopotrivă.
Autor: Redacție a1.ro Publicat: Joi, 19 Decembrie 2019, 16:50 | Actualizat: Vineri, 20 Decembrie 2019, 12:19- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
Multe dintre acestea au legături culturale și spirituale și sunt diferite în funcție de zona țării. La bază, proveniența lor este de natură laică și culturală. Se spunea adesea că așa cum începi așa termini, așa cum ți-e începutul de zi așa îți va merge toată ziua etc. Cu alte cuvinte, tradițiile și superstițiile legate de Anul Nou sunt despre ideea începutului, care va avea o mare influență pe tot parcursul anului.
Oamenii obişnuiesc deci să petreacă, să se îmbrace elegant, să fie fără cusur în noaptea dintre ani, pentru că așa le va merge tot anul. În mod special joacă un rol important și ținuta.
Spiritele ce se întorc pe pământ
Ceea ce astăzi numim tradiție de Anul Nou are de fapt rădăcini străvechi. Se credea că spiritele se întorc pe pământ să fure, altele să sperie și așa mai departe și că trebuie alungate. De aici și tradiția de costumație, de mascați, de măști pe care găștile de băieți cel mai adesea le poartă și umblă cu uratul.
Așadar tot ceea ce marca acea zi dintre ani avea ca scop să sperie spiritele cele rele. În timp, practicile la care recurgeau strămoșii au fost îmblânzite și au devenit mai prietenoase și interesante.
Haine noi
Una din așa zisele reguli pe care în mod special tinerii o respectă se referă la ținuta nouă, roșie și/sau strălucitoare. Se spune din bătrâni că pentru a avea noroc, în noaptea dintre ani trebuie să purtăm ceva roșu. Hainele noi sunt simbol de prosperitate, așadar pe tot parcursul anului vom atrage bunăstarea. În plus, așa cum întâmpini prima zi din an, așa vom și continua. Se spune despre hainele strălucitoare că atrag privirile și alungă ochii răi, adică deochiul.
Pentru cei care își doresc să respecte astfel de tradiții, magazinele sunt luate cu asalt. O recomandare este B-Mall, un eshop în care se regăsesc sute de produse. Vorbim despre un magazin multibrand, în cazul în care aveți superstiții legate și de calitatea și valoarea hainelor purtate de Anul Nou. Un moment festiv precum Revelionul merită desigur și o ținută specială. Atât bărbații, cât și femeile își vor regăsi aici articolele vestimentare dorite, potrivite. Îi pot îmbrăca și pe cei mici cu alegeri vestimentare făcute din cadrul aceluiași magazin online amintit.
Bani
Vă puteți încumeta să cheltuiți bani pe ținuta festivă, dar ar fi bine să nu cheltuiți în noaptea dintre ani bani. Se spune că tot anul va fi așa. Mai mult decât atât, unii obișnuiesc să își pună în buzunar sau portofel bani pentru că noul an să îi găsească cu bani, la propriu, în buzunare, în speranța că mereu va fi astfel.
În aceeași privință a banilor se pare că tradiția spune că nici datorii nu ar trebui să avem. Înainte de încheierea unui an și un alt început ar fi bine să ne plătim toate sumele restante, cheltuielile etc.
De ce ieșim afară la miez de noapte
O altă tradiție pe care o respectăm întocmai însă nu ne dăm seama, este despre a ieși în miez de noapte afară. Focurile de artificii sunt chipurile un mod de a alunga spiritele rele. În trecut se spunea același lucru despre bătaia din biciul de piele, pe care urătorii îl aveau mereu sau despre sunetul de buhai ori cel puțin de clopoțel.
Dacă nu ieșim afară, cel puțin ar trebui deschise ușile sau ferestrele, pentru ca spiritele rele și tot ce este negativ consumat într-un an să plece, lăsând loc unui nou început.
Sunt multe tradiții și superstiții pe care încă le păstrăm și în zilele noastre. Au la bază credința strămoșilor despre a încerca ca un nou an să fie un nou început. Pare ceva mai greu de respectat întocmai unele lucruri, dar cel puțin a avea o ținută nouă, festivă și strălucitoare pare să fie o încântare și chiar ușor de pus în practică.