Cum se prepară ce mai bune plăcinte ”poale-n brâu”, după rețeta bunicii
Turul României în bucate ne răsfaţă astăzi toate simţurile. Am fost la masă pe tărâmuri moldoveneşti, în Bohotin. Acolo, din când în când, româncele îşi pun poalele în brâu şi se apucă de frământat brânzoici. Aşa se numeşte cel mai iubit desert. Nu fac niciodată una, două, ci tăvi întregi, pe care le rumenesc apoi în cuptorul satului.
Publicat: Miercuri, 07 Noiembrie 2018, 22:39 | Actualizat: Marti, 16 Martie 2021, 22:27Turul României în bucate ne răsfaţă astăzi toate simţurile. Am fost la masă pe tărâmuri moldoveneşti, în Bohotin. Acolo, din când în când, româncele îşi pun poalele în brâu şi se apucă de frământat brânzoici. Aşa se numeşte cel mai iubit desert. Nu fac niciodată una, două, ci tăvi întregi, pe care le rumenesc apoi în cuptorul satului.
Ingrediente poale-n brau sau, la fel de popular, branzoaice:
Aluat (16 bucati)
500 g faina
25 g drojdie proaspata (sau 7 g uscata )
150 ml lapte
80 g unt
2 oua
60 g zahar
un praf de sare
o lingurita coaja rasa de lamaie
o lingurita coaja rasa de portocala
Umplutura
450 g branza dulce de vaci (sau urda,bine scursa)
120 g zahar
1 ou mare
un praf de sare
vanilie(1 lingura esenta sau zahar vanilat)
un ou pentru uns
zahar pudra pentru decor
Vezi aici modul de preparare al Poalelor in brau / branzoiace:
Intai ne ocupam de aluat.Cernem faina intr-un bol,adaugam coaja rasa de lamaie si portocala (am pus de la borcan,aici retea),facem o gropita in mijlocul ei punem drojdia amestecata cu o lingurita de zahar si 3-4 linguri de lapte (din cantitatile date).
Lasam 10 minute deoparte sa se activeze drojdia si,intre timp batem ouale cu zaharul si praful de sare,adaugam laptele si untul topit caldut(nu fierbinte).
Turnam compozitia in bol si framantam 10 minute.Trebuie sa obtinem un aluat moale dar nelipicios.Acoperim bolul si lasam aluatul sa creasca timp de o ora la loc caldut pana isi dubleaza volumul.
Vezi aici detaliile pas cu pas ale retetei de poale-n brau: https://retetefeldefel.ro/branzoaice/