Lebăr de casă după rețeta bunicii. Ingredientul secret care îi dă tot gustul
Îți prezentăm în rândurile de mai jos care sunt pașii de urmat pentru cel mai delicios lebăr de casă. Rețeta străveche conține un ingredient care îi oferă toată savoarea.
Autor: Redacție a1.ro Publicat: Vineri, 06 Decembrie 2024, 14:16 | Actualizat: Vineri, 06 Decembrie 2024, 15:51Lebărul este preparat cel mai des în perioada sărbătorilor de iarnă. Se face dintr-un amestec de carne de porc, inclusiv slănină, orez și condimente. Acest preparat este servit de obicei rece sau la temperatura camerei, alături de pâine de casă, muștar sau chiar varză murată. În unele regiuni, lebărul poate fi integrat în diverse rețete.
Pe aceeași temăRețeta pas cu pas de lebăr ca la bunica acasă
Lebărul de casă este un preparat tradițional, cu un gust savuros și o textură fină. Iată ce trebuie să adaugi în compoziția sa pentru un plus de savoare!
Ingrediente
- 1 kg de ficat de porc
- 1 kg de gușă de porc
- 1 inimă de porc
- 2 rinichi de porc
- 2 metri de maţe groase de porc
- 1 ceapă
- 2 foi de dafin
- 1 crenguță de cimbru
- 1 linguriță de piper boabe
- 1 linguriță de sare
Mod de preparare
Pentru început, spală carnea de porc cu apă rece. Lasă ficatul de porc în apă ca să iasă sângele din el, apoi fierbe-l separat, fără sare. Când nu mai iese sânge din el, înseamnă că este gata de preparare.
Fierbe inima, rinichii și gușa de porc în apa în care pui o ceapă tăiată pe jumătate, o linguriță de piper boabe și două foi de dafin. Prima care va fierbe va fi gușa de porc, așa că trebuie să o scoți înainte. După ce au fiert, se scot și inima și rinichii pe o farfurie și lasă totul la răcit.
Gușa se curăță de șorici și carnea se taie în fâșii. Se toacă apoi în mașina de tocat carne și se adaugă peste compoziția obținută puțină sare, boia iute, cimbru măcinat și zeama în care a fiert carnea. Pentru un plus de savoare se adaugă și puțină nucșoară rasă care oferă un gust delicios. Se amestecă bine totul.
Un alt pont folosit de unele gospodine care fac lebăr de casă este faptul că ceapa este călită în untură pentru a căpăta și mai multă aromă.
Mațele de porc se spală cu apă caldă și puțin oțet, se clătesc bine și se taie astfel încât să încapă în cratița în care vor fi fierte. Acestea se vor umple la fel ca pe cârnați, însă umplutura nu trebuie să fie prea îndesată ca să nu plesnească în timpul fierberii, potrivit Spynews.
Mațele se leagă la capete cu ață și se înțeapă cu o scobitoare ca să nu pocnească când fierb pe aragaz. Lebărul de casă se fierbe aproximativ 30 de minute în apa în care a fiert și carnea. Se scoate cu o paletă, pe o tavă, și se pune o greutate peste el ca să-l preseze până a doua zi.
Următoarea zi, gospodinele curăță bucățile de lebăr de grăsime și îl atârnă afară, la aer.
Pe aceeași temă