Bulzul ardelenesc este un preparat tradițional din inima Transilvaniei, cu un gust autentic și o întreagă poveste despre tradiții, familie și ospitalitate. Acest fel de mâncare este mai mult decât o simplă rețetă, este un simbol al iernilor geroase, când frigul se instalează, iar mesele calde devin refugii ce adună membrii familie laolaltă.
Acest preparat, adesea asociat cu momente de sărbătoare sau cu zilele de muncă obositoare din gospodărie, se impune prin simplitatea sa, dar și prin savoarea intensă. Nu doar că oferă un răsfăț pentru papilele gustative, dar se remarcă și prin beneficiile pe care le are asupra organismului, fiind perfect pentru a face față zilelor reci și lungi de iarnă.
Citește și: Ingredientul secret care transformă salata de boeuf într-un deliciu culinar. Ce să pui în ea
În Transilvania, fiecare familie are propria rețetă de bulz, iar preparatul poate avea un gust diferit de la o localitate la alta. Cu toate acestea, esența acestui preparat rămâne neschimbată: o combinație de ingrediente simple, dar care, atunci când sunt gătite cu dragoste și răbdare, devin o adevărată operă culinară.
Bulzul nu este doar un fel de mâncare, ci o experiență culinară ce ne amintește de vremurile vechi, de tradițiile păstrate cu sfințenie și de importanța de a împărtăși momentele importante din viața de zi cu zi.
Rețetă de bulz ardelenesc. Ingrediente și mod de preparare
Această mâncare simplă și plină de savoare se bazează pe câteva ingrediente de bază, care, combinate în mod corespunzător, dau naștere unui fel de mâncare gustos și consistent. Cu rădăcini adânci în gastronomia rurală a regiunii, bulzul a fost gătit, de-a lungul timpului, în moduri diferite.
Ingrediente rețetă de bulz ardelenesc
Pentru patru porți de bulz ardelenesc este nevoie de următoarele ingrediente:
• 300 g mălai;
• 1 litru de apă;
• 1 linguriță de sare;
• 200 g brânză de burduf sau telemea de oaie;
• 100 g smântână grasă;
• 200 g cârnați afumați sau șuncă;
• 50 g unt (pentru uns și un plus de savoare);
• 2 ouă.
Mod de preparare bulz ardelenesc
Modul de preparare este simplu, dar necesită atenție la detalii. Într-o cratiță se pune la fiert apa cu sare. Mălaiul se adaugă treptat atunci când apa începe să clocotească, totul la foc mic. Un lucru foarte important, conținutul se amestecă pentru a evita formarea cocoloașelor. În aproximativ 10 - 15 minute, mămăliga este gata, conform click.ro.
Mai apoi, cârnații sau șunca afumată se taie bucățele și se prăjesc într-o tigaie, fără ulei. De altfel, brânza se mărunțește cu mâna sau se răzuiește. Pe o foaie de hârtie de copt, se întinde o bucată de mămăliga cât palma, iar în mijlocul ei se bune brânză, cârnați/șuncă și smântână. Compoziția se închide formând o bilă.
Citește și: Ce să nu pui în sarmale dacă vrei să fie gustoase. Bucătarii insistă că acest ingredient le strică aroma
Biluțele formate din mămăligă se bun într-o tavă unsă cu unt. Peste acestea se pot pune și ouă, după ce se face o gaură în mijloc. Bulzul trebuie să stea la cuptorul preîncălzit la 200°C timp de 20 - 25 de minute.
Rețetă de pateu de fasole cu măsline verzi. Un preparat delicios în postul Crăciunului... Sărutările măicuțelor - rețeta de fursecuri fragede cu nucă pe care să o salvezi pentru masa de Crăciun...