Mai mulți neurologi au dezvăluit ce mănâncă la micul dejun pentru a avea un creier sănătos. 5 idei de rețete benefice
Ceea ce mănânci la micul dejun poate stimula sănătatea creierului și îți poate da suficientă energie pentru restul zilei.
Autor: Redacție a1.ro Publicat: Marti, 15 August 2023, 17:40 | Actualizat: Sambata, 18 Noiembrie 2023, 09:59- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
Mai mulți neurologi au povestit ce anume consumă ei pentru a avea un creier sănătos.
Pe aceeași temăMai mulți neurologi au dezvăluit ce mănâncă la micul dejun pentru un creier sănătos
Dr. Mona Bahouth, profesor asistent de neurologie la Universitatea de Medicină Johns Hopkins, spune că, pentru ea, totul începe cu apa, notează Today.com.
"Îmi place întotdeauna să încep ziua cu un pahar mare de apă," explică ea. "Te pune pe drumul cel bun, evită deshidratarea și permite fluxului sanguin către creier."
Dr. Laura Stein își începe ziua cu apă și o banană înainte de antrenamentul de dimineață și micul dejun mai consistent.
Pe aceeași temăMajoritatea neurologilor care au povestit pentru publicația citată urmează în general principiile dietei mediteraneene. Acest plan alimentar pune accentul pe fructele și legumele proaspete, leguminoasele, cerealele integrale și proteinele slabe (în special peștele), precum și pe grăsimile sănătoase, precum cele găsite în nuci și avocado. Dieta folosește, de asemenea, uleiul de măsline ca principală grăsime de gătit și limitează alimentele foarte procesate.
Dieta mediteraneană, dieta DASH și dieta MIND urmează toate orientări similare, iar cercetările sugerează că urmarea acestor planuri poate reduce riscul de accident vascular cerebral și demență.
Pe aceeași temăIată câteva idei de rețete pentru micul dejun:
Tărâțe cu fructe de pădure
Micul dejun al lui Stein constă în tărâțe făcute din ovăz, apă și puțin lapte degresat, dar fără zahăr.
De obicei, adaugă fructe de pădure proaspete și nuci. Cercetările sugerează că fructele de pădure (în special afinele) și nucile, cum ar fi migdalele, sunt benefice pentru sănătatea creierului.
Iaurt sau brânză de vaci cu fructe de pădure, nuci sau granola
Unul dintre mâncărurile preferate ale lui Bahouth este iaurtul sau brânza de vaci, de obicei cu fructe de pădure sau migdale. Uneori, va adăuga și niște roșii în brânza de vaci sau granola în iaurt pentru puțină fibră în plus.
Iaurtul grecesc și brânza de vaci pot oferi ambele o cantitate bună de proteină dimineața, spune ea, "dar trebuie să fii atent la iaurt pentru a evita pe cele pline de zahăr", spune ea.
Dacă nu are timp pentru ovăzul său obișnuit, Stein va alege și ea această opțiune și va lua iaurt grecesc degresat cu fructe de pădure și nuci.
O omletă din albuș cu legume verzi
"Micul dejun ideal pentru mine, atunci când am timp dimineața, ar fi albușurile de ou gătite în ulei de măsline cu spanac, varză kale sau orice fel de legume cu frunze verzi", spune dr. Imad Najm, directorul Centrului pentru Epilepsie de la Institutul Neurologic Cleveland Clinic, pentru TODAY.com.
Pe lângă asta, el poate avea jumătate de avocado, ceea ce adaugă și mai multe grăsimi sănătoase în masă.
Somon și avocado cu pâine integrală
Cu o combinație de proteine slabe, grăsimi sănătoase și cereale integrale, este o masă care poate "echilibra cu adevărat unele dintre conceptele dietei mediteraneene", spune Bahouth.
Najm are, de asemenea, grijă să mănânce doar somon sălbatic, care este mai slab și are o dietă mai variată decât somonul de crescătorie.
Smoothie cu fructe de pădure, legume verzi și nuci
De obicei, smoothie-urile includ fructe de pădure, kale, spanac și nuci pecan. Nucile pecan sunt importante pentru că "vor adăuga grăsimi și conțin destul de multe minerale și antioxidanți", explică unul dintre neurologi.