Cum pregătim cea mai gustoasă rețetă de storceag, recunoscută ca Regina ciorbelor pescărești.
Rețata de storceag este o rețetă inspirată din bucătăria ucraineană, pe care o putem servi la orice restaurant din Delta Dunării
Publicat: Miercuri, 24 Iulie 2019, 12:06 | Actualizat: Miercuri, 17 Martie 2021, 17:13Rețata de storceag este o rețetă lipovenească, inspirată din bucătăria ucraineană, pe care o putem servi la orice restaurant din Delta Dunării, dar o putem prepara la fel de bine și în bucătăria noastră, cunoscând îndeaproape secretele gustului optim, de la renumiții bucătari.
Rețeta de storceag nu trebuie confundată cu ciorba clasică de pește care este o ciorbă clară, din mai multe tipuri de pește, dreasă cu lămâie șau oțet, pe când Storceagul este o combinație între supă și ciorbă, preparată doar din sturion. Este o ciorbă ușor dulce, dreasă cu smântână și ou, dar și cu puțină zeamă de lămâie.
Iată ce ne trebuie pentru rețeta de storceag:
- 1 kg carne de sturion
- 2 l apă
- 1 cartof
- 1 ceapă
- 1 morcov
- 100 -150 ml smântână de gătit
- 1 ou
- 1 linguriţă sare
- 1 legătură mărar
- 1 praf de piper
- zeamă de lămâie, după gust
Rețata de storceag - Mod de preparare
Se pune apa la fiert și se adaugă o linguriță de sare și un praf de piper.
Se curăță legumele, se clătesc și se taie în bucăți mai mici. Când apa începe să fiarbă, se adaugă legumele și se lasă la fiert până se pătrund și își degajă aroma în supă.
Carnea de sturion, dezosată, în prealabil, se taie în cuburi și se adaugă în vasul de pe foc.
Se amestecă oul cu smântâna și puțină zeamă de lămâie, se diluează treptat, cu supă fierbinte, pentru a aduce amestecul la temperatura din vas.
Se toacă mărunt și mărarul verde.
După aproximativ 20 de minute de fierbere a cărnii de sturion, se adaugă amestecul de ou cu smântână și mărarul tocat. Se mai lasă storceagul să fiarbă pentru 1-2 clocote, timp în care se mai potrivește gustul cu sare și piper.
Vedeți și cum a gătit Vlăduț, bucătarul de la Neatza cu Răzvan și Dani, în deltă, o delicioasă Ciorbă de pește!