Rețetă tradițională de tobă de casă. Ingredientul care nu trebuie să lipsească din acest preparat
Toba de casă se numără printre cele mai apreciate preparate tradiționale din bucătăria românească, fiind adesea nelipsită de pe mesele românilor, mai ales în perioada sărbătorilor de iarnă.
Autor: Redacție a1.ro Publicat: Luni, 09 Decembrie 2024, 13:15 | Actualizat: Luni, 09 Decembrie 2024, 14:05Acest preparat, cu rădăcini adânci în tradiția românilor, se pregătește în gospodăriile din întreaga țară, aducând împreună generații întregi în jurul meselor festive. Deși rețetele pot fi diferite de la o regiune la alta, toba o rețetă culinare transmisă din bătrâni.
Ce face toba de casă atât de specială este modul de preparare, care, de multe ori, este un adevărat ritual. Fiecare ingredient are un rol esențial în obținerea unui gustului autentic. Este o rețetă ce necesită timp, care se face cu răbdare și cu respect pentru obiceiurile culinare străvechi, fiind considerat un fel de mâncare „pentru suflet”.
Încă de la începuturile sale, toba de casă a fost un preparat care punea în evidență spiritul sărbătorilor de Crăciun. Aceasta era pregătită, de obicei, în perioada iernii, atunci când porcul era tăiat și toate părțile sale erau folosite, fără a face risipă.
Pe aceeași temăToba nu este doar o mâncare, ci o veritabilă amintire a vremurilor de altădată, un simbol al tradiției. Aceasta rețetă păstrează vie esența preparatelor culinare moștenite din generație în generație.
Rețetă tradițională de tobă de casă
Toba de casă este o rețetă complexă pe care fiecare gospodină o respectă în perioada sărbătorilor de iarnă.
Ingrediente pentru rețeta de tobă tradițională
Pentru toba de casă este nevoie de următoarele ingrediente:
• 2 picioare de porc,
• 2 urechi,
• 500 g ficat,
• 2 rinichi,
• O inima,
• O limbă,
• 1-2 bucăți de splină,
• 500 g burtă sau un rasol,
• Câteva bucățele de carne macră ramase de la fasonat - aproximativ 300 g,
• Un morcov,
• O ceapă,
• O bucată de țelină rădăcina, poate fi și un pătrunjel sau păstârnac rădăcina,
• Sare,
• Piper,
• Ardei iute,
• Dafin,
• Ienibahar,
• Usturoi,
• Stomac de porc sau intestine groase de vită.
Mod de preparare tobă de casă
Pentru început, picioarele de porc, urechile, burta sau rasolul se pârlesc foarte bine, pentru a nu mai avea păr. Acestea se spală în mai multe ape, se amestecă cu sare și se lasă la frigider până a doua zi, conform pofta-buna.com.
Stomacul sau intestinul de vită se vor spăla în apă rece și caldă, iar mai apoi se vor pune într-un recipient cu apă rece, oțet sau felii de lămâie. Trebuie lăsate la frigider până a doua zi pentru a scăpa de mirosul specific organelor.
Picioarele de porc, urechile, burta sau rasolul se spală din nou și se pun la fiert alături de carnea macră. În apă se adaugă sare. Într-o altă oală se mai pun la fiert ficatul, splina, rinichii și inima, după ce au fost spălate foarte bine.
Pe aceeași temăDe altfel, limba trebuie opărite pentru a putea fi curățată, urmând să fie pusă la fiert alături de picioarele de porc. Ingredientul care nu trebuie să lipsească din acest preparat este sarea pentru că aceasta oferă gust.
După ce organele și bucățile de carne s-au răcit se taie în bucățele de dimensiuni potrivite. Acestea se amestecă cu ardeiul, usturoiul, sare și piper. Apoi, se umple cu ele stomacul de porc sau intestinul de vită.
Apa în care au fiert picioarele de porc se condimentează cu sare, piper și usturoi, iar apoi se toarnă peste bucățelele din stomac, urmând ca toba să fie cusută la capăt, conform sursei citate.
Toba se înțeapă cu o scobitoare și se pune la fiert în apa rămasă de la picioarele de porc, fiind completată cât să o acopere. Aceasta trebuie fiarta la foc mic și înțepată cu scobitoarea pentru a nu crăpa.
Când este gata, toba se scoate și se pune între două blaturi de lemn, fiind acoperită cu o greutate. Se lasă la răcit până a doua zi, urmând să fie consumată sau pusă la afumat. Poftă bună!