Antena Căutare

Rețetă cozonac pentru Crăciun. Cum prepari pas cu pas cel mai delicios cozonac cu nucă, rahat și cacao

Cozonacul este un desert tradițional care definește sărbătorile de iarnă în casele românilor. Gustul său bogat și aroma de unt, vanilie și umplutură de nucă sau rahat transformă acest preparat într-un simbol al Crăciunului.

Cozonacul este un desert tradițional care definește sărbătorile de iarnă în casele românilor. Gustul său bogat și aroma de unt, vanilie și umplutură de nucă sau rahat transformă acest preparat într-un simbol al Crăciunului. | shutterstock

Pregătirea cozonacului poate părea o provocare, dar cu rețeta potrivită și câteva trucuri, vei obține un cozonac pufos și delicios, perfect pentru masa festivă. În acest articol, vei descoperi pas cu pas cum să prepari cel mai bun cozonac cu nucă, rahat și cacao.

Rețetă cozonac pentru Crăciun. Cum prepari pas cu pas cel mai delicios cozonac cu nucă, rahat și cacao

Pregătirea cozonacului este mai mult decât o rețetă, este o tradiție care aduce familia împreună. Mirosul dulce de cozonac proaspăt copt transformă orice casă într-un loc cald și primitor.

Ingrediente pentru 2 cozonaci mari

Articolul continuă după reclamă

Pentru aluat:

  • 1 kg făină (tip 000, cernută)
  • 500 ml lapte gras, călduț
  • 200 g zahăr
  • 4 gălbenușuri
  • 50 g drojdie proaspătă (sau 14 g drojdie uscată)
  • 200 g unt (topit și răcit)
  • 50 ml ulei
  • Coaja rasă de la 1 lămâie și 1 portocală
  • 1 linguriță esență de rom
  • 1 linguriță esență de vanilie
  • 1 praf de sare

Pentru umplutură:

  • 300 g nucă măcinată
  • 150 g zahăr
  • 2 linguri cacao
  • 200 g rahat tăiat cubulețe
  • 50 ml lapte
  • 1 linguriță esență de rom
  • Pentru decor:
  • 1 ou bătut pentru uns
  • Zahăr tos sau migdale feliate (opțional).

Citește și: Rețetă cozonac pufos cu umplutură de nucă și rahat sau cacao din caietul bunicii. E simplu de preparat și delicios: ingrediente

Cum prepari cozonacul pas cu pas

Aluatul este elementul esențial al unui cozonac reușit. Pentru a obține un aluat pufos, ingredientele trebuie să fie la temperatura camerei.

Pentru activarea drojdiei: Într-un bol mic, amestecă drojdia cu 1 lingură de zahăr, 2 linguri de lapte călduț și 1 lingură de făină. Lasă amestecul să stea într-un loc cald timp de 10-15 minute, până când devine spumos.

Pentru pregătirea compoziției lichide ai nevoie de un bol mare. Bate gălbenușurile cu zahărul până când devin o cremă deschisă la culoare.

Adaugă laptele călduț, coaja rasă de lămâie și portocală, esențele de rom și vanilie, precum și un praf de sare.

Pentru formarea aluatului încorporează drojdia activată în compoziția lichidă. Adaugă treptat făina, amestecând ușor la început și frământând ulterior, până când obții un aluat omogen.
Începe să încorporezi untul topit și uleiul, frământând energic timp de 15-20 de minute. Aluatul trebuie să devină elastic, moale și să nu se mai lipească de mâini sau de vas.

Acoperă aluatul cu un prosop curat și lasă-l la dospit într-un loc cald, ferit de curenți de aer, timp de 1-2 ore, până când își dublează volumul.

Cum obții umplutura de nucă

Umplutura de nucă, cacao și rahat este cea care transformă cozonacul într-un desert special.

Într-un bol, amestecă nuca măcinată cu zahărul și cacao. Adaugă laptele cald și esența de rom, amestecând până când obții o pastă densă și ușor tartinabilă.

Taie rahatul în cubulețe mici și pudrează-le cu puțină făină, pentru a preveni lipirea.

Cum asamblezi cozonacul

După ce aluatul a dospit, urmează etapa de asamblare. Împarte aluatul în două bucăți egale (pentru doi cozonaci). Fiecare bucată se întinde pe un blat uns cu ulei, sub formă de dreptunghi, cu grosimea de aproximativ 1 cm.

Întinde uniform jumătate din crema de nucă și cacao peste fiecare foaie de aluat. Presară deasupra jumătate din cubulețele de rahat.

Rulează fiecare foaie strâns, pornind de la latura mai lungă. Poți împleti două rulouri pentru un cozonac mai spectaculos sau le poți păstra simple.

Citește și: Rețetă de cozonac pufos cu umplutură de vanilie și ciocolată: ingrediente și mod de preparare

Pune rulourile sau împletiturile în tăvi de cozonac tapetate cu hârtie de copt. Acoperă tăvile și lasă cozonacii să dospească din nou timp de 30-40 de minute.

Cozonacii trebuie coaceți cu grijă pentru a rămâne pufosi și bine făcuți. Înainte de a-i pune la cuptor, unge cozonacii cu ou bătut pentru a obține o crustă lucioasă. Poți presăra zahăr tos sau migdale feliate pentru decor.

Preîncălzește cuptorul la 180°C. Coace cozonacii timp de 35-40 de minute. După primele 20 de minute, dacă observi că se rumenesc prea repede, acoperă-i cu o folie de aluminiu.

Pentru a verifica dacă sunt gata, înfige o scobitoare în mijloc. Dacă iese curată, cozonacul este copt. Scoate cozonacii din tăvi imediat după coacere și așază-i pe un grătar pentru a se răci complet.

Rețetă prăjitura Carpați: ingrediente și mod de preparare. Cum să faci desertul copilăriei la tine acasă...
Înapoi la Homepage

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Un 2025 de excepție! Vezi acum
Video recomandate
Super Neatza, 10 ianuarie 2025. Prin ce probe au trecut concurenții la Power Couple România
Super Neatza, 10 ianuarie 2025. Prin ce probe au trecut concurenții la Power Couple România Vineri, 10.01.2025, 10:32
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x