Antena Căutare

Rețetă cozonac pentru Crăciun. Cum prepari pas cu pas cel mai delicios cozonac cu nucă, rahat și cacao

Cozonacul este un desert tradițional care definește sărbătorile de iarnă în casele românilor. Gustul său bogat și aroma de unt, vanilie și umplutură de nucă sau rahat transformă acest preparat într-un simbol al Crăciunului.

Cozonacul este un desert tradițional care definește sărbătorile de iarnă în casele românilor. Gustul său bogat și aroma de unt, vanilie și umplutură de nucă sau rahat transformă acest preparat într-un simbol al Crăciunului. | shutterstock

Pregătirea cozonacului poate părea o provocare, dar cu rețeta potrivită și câteva trucuri, vei obține un cozonac pufos și delicios, perfect pentru masa festivă. În acest articol, vei descoperi pas cu pas cum să prepari cel mai bun cozonac cu nucă, rahat și cacao.

Rețetă cozonac pentru Crăciun. Cum prepari pas cu pas cel mai delicios cozonac cu nucă, rahat și cacao

Pregătirea cozonacului este mai mult decât o rețetă, este o tradiție care aduce familia împreună. Mirosul dulce de cozonac proaspăt copt transformă orice casă într-un loc cald și primitor.

Ingrediente pentru 2 cozonaci mari

Articolul continuă după reclamă

Pentru aluat:

  • 1 kg făină (tip 000, cernută)
  • 500 ml lapte gras, călduț
  • 200 g zahăr
  • 4 gălbenușuri
  • 50 g drojdie proaspătă (sau 14 g drojdie uscată)
  • 200 g unt (topit și răcit)
  • 50 ml ulei
  • Coaja rasă de la 1 lămâie și 1 portocală
  • 1 linguriță esență de rom
  • 1 linguriță esență de vanilie
  • 1 praf de sare

Pentru umplutură:

  • 300 g nucă măcinată
  • 150 g zahăr
  • 2 linguri cacao
  • 200 g rahat tăiat cubulețe
  • 50 ml lapte
  • 1 linguriță esență de rom
  • Pentru decor:
  • 1 ou bătut pentru uns
  • Zahăr tos sau migdale feliate (opțional).

Citește și: Rețetă cozonac pufos cu umplutură de nucă și rahat sau cacao din caietul bunicii. E simplu de preparat și delicios: ingrediente

Cum prepari cozonacul pas cu pas

Aluatul este elementul esențial al unui cozonac reușit. Pentru a obține un aluat pufos, ingredientele trebuie să fie la temperatura camerei.

Pentru activarea drojdiei: Într-un bol mic, amestecă drojdia cu 1 lingură de zahăr, 2 linguri de lapte călduț și 1 lingură de făină. Lasă amestecul să stea într-un loc cald timp de 10-15 minute, până când devine spumos.

Pentru pregătirea compoziției lichide ai nevoie de un bol mare. Bate gălbenușurile cu zahărul până când devin o cremă deschisă la culoare.

Adaugă laptele călduț, coaja rasă de lămâie și portocală, esențele de rom și vanilie, precum și un praf de sare.

Pentru formarea aluatului încorporează drojdia activată în compoziția lichidă. Adaugă treptat făina, amestecând ușor la început și frământând ulterior, până când obții un aluat omogen.
Începe să încorporezi untul topit și uleiul, frământând energic timp de 15-20 de minute. Aluatul trebuie să devină elastic, moale și să nu se mai lipească de mâini sau de vas.

Acoperă aluatul cu un prosop curat și lasă-l la dospit într-un loc cald, ferit de curenți de aer, timp de 1-2 ore, până când își dublează volumul.

Cum obții umplutura de nucă

Umplutura de nucă, cacao și rahat este cea care transformă cozonacul într-un desert special.

Într-un bol, amestecă nuca măcinată cu zahărul și cacao. Adaugă laptele cald și esența de rom, amestecând până când obții o pastă densă și ușor tartinabilă.

Taie rahatul în cubulețe mici și pudrează-le cu puțină făină, pentru a preveni lipirea.

Cum asamblezi cozonacul

După ce aluatul a dospit, urmează etapa de asamblare. Împarte aluatul în două bucăți egale (pentru doi cozonaci). Fiecare bucată se întinde pe un blat uns cu ulei, sub formă de dreptunghi, cu grosimea de aproximativ 1 cm.

Întinde uniform jumătate din crema de nucă și cacao peste fiecare foaie de aluat. Presară deasupra jumătate din cubulețele de rahat.

Rulează fiecare foaie strâns, pornind de la latura mai lungă. Poți împleti două rulouri pentru un cozonac mai spectaculos sau le poți păstra simple.

Citește și: Rețetă de cozonac pufos cu umplutură de vanilie și ciocolată: ingrediente și mod de preparare

Pune rulourile sau împletiturile în tăvi de cozonac tapetate cu hârtie de copt. Acoperă tăvile și lasă cozonacii să dospească din nou timp de 30-40 de minute.

Cozonacii trebuie coaceți cu grijă pentru a rămâne pufosi și bine făcuți. Înainte de a-i pune la cuptor, unge cozonacii cu ou bătut pentru a obține o crustă lucioasă. Poți presăra zahăr tos sau migdale feliate pentru decor.

Preîncălzește cuptorul la 180°C. Coace cozonacii timp de 35-40 de minute. După primele 20 de minute, dacă observi că se rumenesc prea repede, acoperă-i cu o folie de aluminiu.

Pentru a verifica dacă sunt gata, înfige o scobitoare în mijloc. Dacă iese curată, cozonacul este copt. Scoate cozonacii din tăvi imediat după coacere și așază-i pe un grătar pentru a se răci complet.

Rețetă prăjitura Carpați: ingrediente și mod de preparare. Cum să faci desertul copilăriei la tine acasă...
Înapoi la Homepage

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Citește și
Tudor Popinceanu vrea să-i cucerească pe jurați în audițiile noului sezon Chefi la cuțite. La ce universitate culinară a studiat
Tudor Popinceanu vrea să-i cucerească pe jurați în audițiile noului sezon Chefi la cuțite. La ce universitate...
Cum arată Kelly Osbourne la cinci luni de la moartea lui Ozzy Osbourne. Schimbarea de look radicală i-a îngrijorat pe fani
Cum arată Kelly Osbourne la cinci luni de la moartea lui Ozzy Osbourne. Schimbarea de look radicală i-a îngrijorat... Catine.ro
Cum faci cel mai gustos grătar! Secretele lui Chef Ștefan Popescu de la Chefi la cuțite pentru cel mai reușit grătar
Cum faci cel mai gustos grătar! Secretele lui Chef Ștefan Popescu de la Chefi la cuțite pentru cel mai reușit...
Thalía și-a lansat o nouă piesă de sărbători. A fost invitată în emisiunea artistei Kelly Clarkson
Thalía și-a lansat o nouă piesă de sărbători. A fost invitată în emisiunea artistei Kelly Clarkson Happy Channel
Fiul lui Dan Capatos, sportiv de performanță la doar 13 ani. Face sacrificii uriașe pentru a-și vedea visul împlinit
Fiul lui Dan Capatos, sportiv de performanță la doar 13 ani. Face sacrificii uriașe pentru a-și vedea visul... DivaHair
Judecătorul Laurențiu Beșu, protagonist în documentarul Recorder, va deveni procuror la Parchetul Judecătoriei Giurgiu | VIDEO
Judecătorul Laurențiu Beșu, protagonist în documentarul Recorder, va deveni procuror la Parchetul Judecătoriei... Libertatea.ro
Nepotul cel mare al lui Ion Ţiriac a dat o lovitură uriaşă. Şi-a făcut tatăl mândru: “Mereu m-a susţinut”
Nepotul cel mare al lui Ion Ţiriac a dat o lovitură uriaşă. Şi-a făcut tatăl mândru: “Mereu m-a... AntenaSport
Jennifer Lopez, surprinsă alături de un bărbat misterios la un restaurant din Dubai. Cum a apărut artista împreună cu el
Jennifer Lopez, surprinsă alături de un bărbat misterios la un restaurant din Dubai. Cum a apărut artista... Elle
Mama Mihaelei Rădulescu s-a stins din viață! Vedeta a revenit de urgență în România
Mama Mihaelei Rădulescu s-a stins din viață! Vedeta a revenit de urgență în România Spynews.ro
Oana Lis continuă să vândă din casă pentru a-și ajuta soțul: ”Avem multe cărți, icoane…”
Oana Lis continuă să vândă din casă pentru a-și ajuta soțul: ”Avem multe cărți, icoane…” Antenastars.ro
Trucuri pentru cei mai buni cozonaci de casă. Ingredientele care îi fac să fie un adevărat deliciu
Trucuri pentru cei mai buni cozonaci de casă. Ingredientele care îi fac să fie un adevărat deliciu HelloTaste.ro
Presupusul iubit al Rodicăi Stănoiu acuză rudele că au făcut „circ” ca să anuleze testamentul: „I-au distrus imaginea”
Presupusul iubit al Rodicăi Stănoiu acuză rudele că au făcut „circ” ca să anuleze testamentul: „I-au... Antena3.ro
The Game Awards 2025. Ce titlu a luat premiul pentru Cel mai bun joc al anului
The Game Awards 2025. Ce titlu a luat premiul pentru Cel mai bun joc al anului useit
Horoscopul zilei de 23 decembrie 2025. Vărsătorii se gândesc la viitor. Află ce se întâmplă cu zodia ta
Horoscopul zilei de 23 decembrie 2025. Vărsătorii se gândesc la viitor. Află ce se întâmplă cu zodia ta Catine
REPORTAJ: Revoluția uitată. Când eroii sunt înlocuiți cu Ceaușescu
REPORTAJ: Revoluția uitată. Când eroii sunt înlocuiți cu Ceaușescu Jurnalul
7 Mantre pentru fiecare zi din această săptămână (22–28 decembrie)
7 Mantre pentru fiecare zi din această săptămână (22–28 decembrie) Kudika
PRIMUL 𝗠𝗘𝗦𝗔𝗝 𝗣𝗨𝗕𝗟𝗜𝗖 al Ralucăi Moroșanu după MOMENTUL care a ZGUDUIT întreaga Justiție! «Aseară la ora 20...»
PRIMUL 𝗠𝗘𝗦𝗔𝗝 𝗣𝗨𝗕𝗟𝗜𝗖 al Ralucăi Moroșanu după MOMENTUL care a ZGUDUIT întreaga... Redactia.ro
Marian a renunţat la ingineria auto pentru a da timp timpului. Afacerea care i-a adus succes: 
Marian a renunţat la ingineria auto pentru a da timp timpului. Afacerea care i-a adus succes: "Ceva deosebit" Observator
Tot ce trebuie să știi despre sindromul de apnee în somn: ce este, cum se manifestă și cum se tratează
Tot ce trebuie să știi despre sindromul de apnee în somn: ce este, cum se manifestă și cum se tratează MediCOOL
Rețeta de piept de rață cu portocale. Cum se prepara acasă
Rețeta de piept de rață cu portocale. Cum se prepara acasă HelloTaste
FOTO. Mădălina Ghenea a pus furtunul cu apă pe ea și imaginile sunt hot
FOTO. Mădălina Ghenea a pus furtunul cu apă pe ea și imaginile sunt hot ProSport
Cornel și Bianca Păsat au ANULAT divorțul! IREAL ce s-a întâmplat, cu câteva ore înainte să ajungă la notar
Cornel și Bianca Păsat au ANULAT divorțul! IREAL ce s-a întâmplat, cu câteva ore înainte să ajungă la notar CanCan
Copilul stă prea mult pe telefon sau tabletă? Ce e de făcut
Copilul stă prea mult pe telefon sau tabletă? Ce e de făcut DeParinti
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind... ZUTV
OpenAI lansează magazinul de aplicații ChatGPT. Ce poți găsi pe el
OpenAI lansează magazinul de aplicații ChatGPT. Ce poți găsi pe el UseIT
Cât se ţine carnea de vită la cuptor. Trucuri ca să iasă fragedă şi gustoasă
Cât se ţine carnea de vită la cuptor. Trucuri ca să iasă fragedă şi gustoasă Hello Taste
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x