Antena

Primul Calculator din lume era lansat acum 38 de ani. Cum au evoluat PC-urile până azi

Primul calculator personal a fost lansat la 12 august 1981. Iată cum IBM a dezvoltat revoluționarul gadget care avea să devină foarte popular.

Publicat: Luni, 12 August 2019, 08:30 | Actualizat: Luni, 12 August 2019, 10:58
Primul calculator personal a fost lansat la 12 august 1981. Iată cum IBM a dezvoltat revoluționarul gadget care avea să devină foarte popular.

Primul calculator personal a fost lansat la 12 august 1981. Iată cum IBM a dezvoltat revoluționarul gadget care avea să devină foarte popular.

Pe 12 august 1981 se lansa primul calculator din lume. La 38 de ani distanță de la această mare invenție suntem mai conectați și pasionași de tehnologie mai mult decât ne-am fi putut imagina. IBM Personal Computer, prescurtat IBM PC, este primul calculator personal care a fost produs, primul model apărând în 1981. Este versiunea originală și precursoare a tuturor platformelor compatible PC de astăzi.

Modelul IBM numărul 5150, introdus la 12 august 1981, a fost creat de către o echipă de ingineri și designeri sub conducerea lui Don Estridge la IBM Entry Systems Division din Boca Raton, statul Florida.

Primul calculator personal din lume construit de Apple

Cu toate acestea, până la lansarea celui din 1981 de către echipa de specialiști condusă de Don Estridge, cu 40 de ani înainte și alții oameni de știință și ingineri au reușit să lanseze individual această invenție.

În anii 1940, computerul a devenit realitate. Mai mulți ingineri au reușit să îl realizeze independent unul de celalalt, în timpul celui de-al doilea război mondial. Cu toate acestea, inginerul german Konrad Zuse e considerat "părintele computerului". Zuse realizase mașini de calcul încă din 1936, iar în 1941 a creat "Z3", primul calculator controlat printr-un program.

Deși aparatul cu care a reușit marea performanță era de dimensiunea a trei frigidere, conținea deja toate componentele computerelor moderne: procesorul de date, memoria și unitatea externă.

Pionierul computerelor, Steve Wozniak, a construit un computer mic, "Apple I", în 1976. Costând peste 20.000 de dolari, avea un preț prea mare pentru cei care voiau să-l folosească acasă. "Apple II", care a intrat pe piață în 1977, a fost primul microcomputer comercial de succes.

Primul calculator IBM

IBM PC era construit pe o arhitectură deschisă, compus din componente care nu erau create de IBM, însă îi lipsea un sistem de operare.

Pe 12 august 1981, la New York, International Business Machines (IBM) a prezentat primul computer personal, legendarul "IBM 5150 PC". Astfel, începuse incredibila evoluție a computerului. PC-ul IBM era dotat cu sistem de operare MS DOS, creat de compania Microsoft. Mai avea un procesor 8088, 84 KB de memorie și un BIOS (sistem de baza de intrare și ieșire) realizat special pentru computer.

În SUA, prima generație de PC-uri costa aproximativ 3.500 de dolari, cu tot cu monitor. IBM a vândut aproximativ 35.000 de unități în 1981, dar cererea a căpătat în scurt timp proporții gigantice. În total, IBM a vândut cam trei milioane din aceste prime PC-uri, disponibile până în 1987.

Unii afirmă că adevăratul strămoș al computerelor personale nu a fost acel PC produs în 1981, ci un alt aparat numit Altair, care fusese lansat pe piață cu mare succes în 1975 de către compania Micro Instrumentation and Telemetry Systems (MITS), din Albuquerque, New Mexico.

Altair putea fi comandat și primit prin poștă. Probleme mari nu avea, dacă nu luăm în seamă faptul că venea sub forma unor componente pe care trebuia să le asamblezi personal. Dacă te întrebi ce se putea face cu această mașinărie, ei bine, răspunsul este nimic. Asta a fost până când doi hackeri adolescenți, pe nume Bill Gates și Paul Allen au scris pentru el o versiune de BASIC, cu care se puteau realiza calcule rudimentare.

Mariajul Microsoft cu IBM a fost foarte lucrativ pentru Microsoft care a avut, astfel, acces la clienții IBM. Până la parteneriatul cu IBM cei de la Microsoft creaseră doar limbaje de calculator, nu și sisteme de operare.

Gary Kildall, creatorul primului sistem de operare numit CP/M (1974), i-a refuzat pe cei de la IBM, astfel că Microsoft s-a văzut în situația de a învăța cum să creeze sisteme de operare. L-au angajat pe Tim Patterson, programator care a creat pentru ei sistemul de operare QDOS, numit apoi PC-DOS 1.0.

Pentru a avea succes, însă IBM, avea nevoie de un program asemenea Visicalc și au folosit Lotus 123 pentru aceasta. IBM PC a fost un succes.

IBM avea 50% din piață în 1982 iar termenul de PC era sinonim cu IBM PC. Compaq a început contraatacul în 1982 și au creat o versiune portabilă a IBM PC. 47 000 de unități s-au vândut în primul an și la finele lui 1983 se vânduseră 2 milioane de bucăți.

În 1985 se implementa scăderea prețurilor cu 30%/an din cauza zecilor de companii care creau acum pc-uri. Toate acele companii își luau acum sistemul de operare de la Bill Gates (DOS și BASIC).

În 1985 IBM a lansat propriul sistem de operare OS/2 iar Microsoft a început să lucreze la sistemul de operare Windows. Win 1 s-a lansat în noiembrie 1985 și folosea GUI, după ce fusese folosit cu succes de către Macintosh.

Win a fost un succes tocmai pentru că a folosit GUI, graphical user interface sau folosirea ferestrelor pentru a prezenta informația pe ecran. Astfel se accelera munca pe computere si făcea accesibile computerele tuturor oamenilor.

Cum au evoluat PC-urile până astăzi

Iată evoluția PC-urilor de-a lungul timpului:

-Osborne 1 Portable Computer, 1981 Primul computer comercial portabil, costa aproape 2.000 de dolari.

-Hewlett-Packard 150, 1983 Primul computer cu tehnologie touchscreen.

-Deep Blue, 1997 Proiectul iniţiat de IBM în anii 80 a devenit celebru după ce la învins pe şahistul Garry Kasparov.

-iPhone, 2007

-iPad, 2010

Citește și:

Primul laptop pentru copii sau adolescenti

"Apple" a lansat primul computer făcut 100% manual în 1976. Cum arăta primul produs oficial al companiei, numit "Apple 1"

Sursă foto: wikipedia.ro

Whatsapp LinkedIn
calculator ibm calculator primul pc primul calculator din lume primul calculator romanesc
🔥  Tot ce vrei e sa dai play  🔥 Descoperă acțiunea, suspansul și drama din serialul Hidden Assets. Sezoanele 1 & 2 sunt disponibile în AntenaPLAY!
Stirile zilei Cine este tânărul ucis în măcelul de la mănăstirea din Ieud, Maramureş. Ar fi picat nevinovat în scandal: "Băiat de milioane a fost"
Videoclipul zilei
Citește și
Elevii și studenții până în 26 de ani pot primi 200 de euro de la Stat. Ce trebuie să facă până pe...
Pauza pentru exerciții fizice. Cum să revii după ce ai stat câteva ore în fața calculatorului
Bună dimineața, Sănătate! Cum purtăm corect masca, atunci când avem ochelarii de vedere
De ce există câte o linie pe tastele F și J ale tastaturii. Explicația e simplă
Video recomandate
Video
Citește și
Curățenia după sărbători. Sfaturi pentru a reda strălucirea locuinței tale Catine.ro
Actrița Deniz Baysal urmează să joace într-un nou proiect profesional. Despre ce este vorba Happy Channel
Fiul lui Dan Capatos, sportiv de performanță la doar 13 ani. Face sacrificii uriașe pentru a-și vedea visul... DivaHair
„Una dintre cele mai mari înfrângeri ale Moscovei!” Volodimir Zelenski, reacție despre sfârșitul tranzitului... Libertatea.ro
Avertisment al medicilor. Stopați o plăcere mortală: Cancerul a ajuns la cote record din această cauză Ziare.com
Ion Ţiriac a dezvăluit care a fost marea lui obsesie: „Eram disperat după ea!”. Vis spulberat în doar... AntenaSport
Loredana Groza, extrem de mândră de fiica ei. Elena Boncea a defilat pe podium la o prezentare de modă. FOTO Elle
Deși a încercat să-l țină ascuns, a fost dată de gol! Andreea Bostănică, imagini cu iubitul milionar,... Spynews.ro
Florin Piersic a ajuns la mănăstire! Ce dorinţă și-a pus în noaptea dintre ani BZI
Cătălin Botezatu, țeapă mare luată de Crăciun! „Așteptam puțină iubire, nu mi-a pus-o sub brad!“ BZI
Oana Lis continuă să vândă din casă pentru a-și ajuta soțul: ”Avem multe cărți, icoane…” Antenastars.ro
Tartă cu ciocolată și cremă caramel cu migdale - Eleganță și răsfăț HelloTaste.ro
Mădălina Ghenea a fost hărţuită ani în şir de o altă femeie, tot româncă. „Am fost ameninţată şi... Antena3.ro
Exercițiile care pot ajuta femeile să prevină declinul cognitiv. Ce trebuie să facă în fiecare zi useit
Horoscopul zilei de 3 ianuarie 2025. Racii petrec timp cu cei dragi. Află ce se întâmplă cu zodia ta Catine
Horoscop săptămânal 6-12 ianuarie 2025. Cum influențează retrogradarea lui Marte în Rac zodiile Jurnalul
Andreea Bălan și Victor Cornea, separați de Revelion 2025: Cum au petrecut noaptea de Anul Nou Kudika
Temperatura ideală pentru frigider în perioada sărbătorilor. La câte grade trebuie să îl setezi ca să nu se... Playtech
Ce monedă trebuie să ai în buzunar, în noaptea de Revelion. Îți va aduce noroc Redactia.ro
Un chirurg din Germania susţine că a luat cancer de la un pacient pe care l-a operat. Ce i-a apărut medicului pe... Observator
Ce se întâmplă dacă mergi zilnic pe bicicletă. Care sunt rezultatele practicării acestui sport MediCOOL
Bomboane de biscuiți cu ciocolată. Rețetă simplă și rapidă HelloTaste
FOTO. Cum arată una dintre cele mai râvnite femei din lume ProSport
Predicția apocaliptică a lui NOSTRADAMUS pentru 2025: „Un asteroid gigantic va lovi Terra” Gandul
Singurul mall din București care este deschis și de Crăciun! Program special de sărbători CanCan
Beneficiile mersului pe jos în aer rece pentru sănătatea gravidei și a bebelușului DeParinti
Selena Gomez a celebrat sfârșitul lui 2024 cu o serie de fotografii și clipuri emoționante alături de logodnicul... ZUTV
Care sunt cele mai rare culori din lume. Unul dintre pigmenți era mai scump decât aurul UseIT
7 greșeli pe care le faci când prepari terci de ovăz Hello Taste