Antena

Primul Calculator din lume era lansat acum 38 de ani. Cum au evoluat PC-urile până azi

Primul calculator personal a fost lansat la 12 august 1981. Iată cum IBM a dezvoltat revoluționarul gadget care avea să devină foarte popular.

Publicat: Luni, 12 August 2019, 08:30 | Actualizat: Luni, 12 August 2019, 10:58
Primul calculator personal a fost lansat la 12 august 1981. Iată cum IBM a dezvoltat revoluționarul gadget care avea să devină foarte popular.

Primul calculator personal a fost lansat la 12 august 1981. Iată cum IBM a dezvoltat revoluționarul gadget care avea să devină foarte popular.

Pe 12 august 1981 se lansa primul calculator din lume. La 38 de ani distanță de la această mare invenție suntem mai conectați și pasionași de tehnologie mai mult decât ne-am fi putut imagina. IBM Personal Computer, prescurtat IBM PC, este primul calculator personal care a fost produs, primul model apărând în 1981. Este versiunea originală și precursoare a tuturor platformelor compatible PC de astăzi.

Modelul IBM numărul 5150, introdus la 12 august 1981, a fost creat de către o echipă de ingineri și designeri sub conducerea lui Don Estridge la IBM Entry Systems Division din Boca Raton, statul Florida.

Primul calculator personal din lume construit de Apple

Cu toate acestea, până la lansarea celui din 1981 de către echipa de specialiști condusă de Don Estridge, cu 40 de ani înainte și alții oameni de știință și ingineri au reușit să lanseze individual această invenție.

În anii 1940, computerul a devenit realitate. Mai mulți ingineri au reușit să îl realizeze independent unul de celalalt, în timpul celui de-al doilea război mondial. Cu toate acestea, inginerul german Konrad Zuse e considerat "părintele computerului". Zuse realizase mașini de calcul încă din 1936, iar în 1941 a creat "Z3", primul calculator controlat printr-un program.

Deși aparatul cu care a reușit marea performanță era de dimensiunea a trei frigidere, conținea deja toate componentele computerelor moderne: procesorul de date, memoria și unitatea externă.

Pionierul computerelor, Steve Wozniak, a construit un computer mic, "Apple I", în 1976. Costând peste 20.000 de dolari, avea un preț prea mare pentru cei care voiau să-l folosească acasă. "Apple II", care a intrat pe piață în 1977, a fost primul microcomputer comercial de succes.

Primul calculator IBM

IBM PC era construit pe o arhitectură deschisă, compus din componente care nu erau create de IBM, însă îi lipsea un sistem de operare.

Pe 12 august 1981, la New York, International Business Machines (IBM) a prezentat primul computer personal, legendarul "IBM 5150 PC". Astfel, începuse incredibila evoluție a computerului. PC-ul IBM era dotat cu sistem de operare MS DOS, creat de compania Microsoft. Mai avea un procesor 8088, 84 KB de memorie și un BIOS (sistem de baza de intrare și ieșire) realizat special pentru computer.

În SUA, prima generație de PC-uri costa aproximativ 3.500 de dolari, cu tot cu monitor. IBM a vândut aproximativ 35.000 de unități în 1981, dar cererea a căpătat în scurt timp proporții gigantice. În total, IBM a vândut cam trei milioane din aceste prime PC-uri, disponibile până în 1987.

Unii afirmă că adevăratul strămoș al computerelor personale nu a fost acel PC produs în 1981, ci un alt aparat numit Altair, care fusese lansat pe piață cu mare succes în 1975 de către compania Micro Instrumentation and Telemetry Systems (MITS), din Albuquerque, New Mexico.

Altair putea fi comandat și primit prin poștă. Probleme mari nu avea, dacă nu luăm în seamă faptul că venea sub forma unor componente pe care trebuia să le asamblezi personal. Dacă te întrebi ce se putea face cu această mașinărie, ei bine, răspunsul este nimic. Asta a fost până când doi hackeri adolescenți, pe nume Bill Gates și Paul Allen au scris pentru el o versiune de BASIC, cu care se puteau realiza calcule rudimentare.

Mariajul Microsoft cu IBM a fost foarte lucrativ pentru Microsoft care a avut, astfel, acces la clienții IBM. Până la parteneriatul cu IBM cei de la Microsoft creaseră doar limbaje de calculator, nu și sisteme de operare.

Gary Kildall, creatorul primului sistem de operare numit CP/M (1974), i-a refuzat pe cei de la IBM, astfel că Microsoft s-a văzut în situația de a învăța cum să creeze sisteme de operare. L-au angajat pe Tim Patterson, programator care a creat pentru ei sistemul de operare QDOS, numit apoi PC-DOS 1.0.

Pentru a avea succes, însă IBM, avea nevoie de un program asemenea Visicalc și au folosit Lotus 123 pentru aceasta. IBM PC a fost un succes.

IBM avea 50% din piață în 1982 iar termenul de PC era sinonim cu IBM PC. Compaq a început contraatacul în 1982 și au creat o versiune portabilă a IBM PC. 47 000 de unități s-au vândut în primul an și la finele lui 1983 se vânduseră 2 milioane de bucăți.

În 1985 se implementa scăderea prețurilor cu 30%/an din cauza zecilor de companii care creau acum pc-uri. Toate acele companii își luau acum sistemul de operare de la Bill Gates (DOS și BASIC).

În 1985 IBM a lansat propriul sistem de operare OS/2 iar Microsoft a început să lucreze la sistemul de operare Windows. Win 1 s-a lansat în noiembrie 1985 și folosea GUI, după ce fusese folosit cu succes de către Macintosh.

Win a fost un succes tocmai pentru că a folosit GUI, graphical user interface sau folosirea ferestrelor pentru a prezenta informația pe ecran. Astfel se accelera munca pe computere si făcea accesibile computerele tuturor oamenilor.

Cum au evoluat PC-urile până astăzi

Iată evoluția PC-urilor de-a lungul timpului:

-Osborne 1 Portable Computer, 1981 Primul computer comercial portabil, costa aproape 2.000 de dolari.

-Hewlett-Packard 150, 1983 Primul computer cu tehnologie touchscreen.

-Deep Blue, 1997 Proiectul iniţiat de IBM în anii 80 a devenit celebru după ce la învins pe şahistul Garry Kasparov.

-iPhone, 2007

-iPad, 2010

Citește și:

Primul laptop pentru copii sau adolescenti

"Apple" a lansat primul computer făcut 100% manual în 1976. Cum arăta primul produs oficial al companiei, numit "Apple 1"

Sursă foto: wikipedia.ro

Whatsapp LinkedIn
calculator ibm calculator primul pc primul calculator din lume primul calculator romanesc
🔥  Tot ce vrei e sa dai play  🔥 Formula 1™, Formula 2™, Formula 3™ și Porsche Supercup™ de la Monaco 2024 sunt LIVE online în AntenaPLAY. În perioada 23-26 mai, urmărește pe canalele dedicate.
Stirile zilei EXCLUSIV. Florin Piersic, mesaj emoţionant de pe patul din spital: "Să ştiţi că nu vreau să ne despărţim niciodată"
Citește și
Elevii și studenții până în 26 de ani pot primi 200 de euro de la Stat. Ce trebuie să facă până pe...
Pauza pentru exerciții fizice. Cum să revii după ce ai stat câteva ore în fața calculatorului
Bună dimineața, Sănătate! Cum purtăm corect masca, atunci când avem ochelarii de vedere
De ce există câte o linie pe tastele F și J ale tastaturii. Explicația e simplă
Video recomandate
Video
Citește și
Sparanghel la cuptor. Rețetă simplă și sfaturi pentru preparare Catine.ro
De ce gemenii Victoriei Ruffo au ales să stea departe de lumina reflectoarelor. Ce relație au cu mama lor Happy Channel
Politicianul român care va avea pensie de 5.800 de euro plătită de UE. Câți bani vor încasa Traian Băsescu,... Libertatea.ro
O însoțitoare de bord a dezvăluit de ce pasagerii unui avion nu trebuie să adoarmă niciodată înainte... Ziare.com
Cât de frumoasă şi ce studii are unica fiică a lui Sabin Ilie. Melissa întoarce toate privirile AntenaSport
Fiica Danei Rogoz a împlinit 4 ani. Actrița a dezvăluit noi imagini ADORABILE cu Lia: „Câtă frumusețe și... Elle
Marius Elisei, absent total din viața fiicei sale! Ce spune Oana Roman despre relația dintre Isabela și tatăl ei... Spynews.ro
Carmen Harra a spus adevărul despre împăcarea dintre Anamaria Prodan și Laurenţiu Reghecampf! „Amândoi s-au... BZI
Este vestea momentului despre marele maestru: Medicii au explicat care este starea lui Florin Piersic BZI
Motivul pentru care Selly nu își mai cumpără haine de lux Antenastars.ro
Turte la tigaie din aluat simplu de pâine, simple și rapide HelloTaste.ro
Documentul din care pensionarii pot afla ce pensie vor primi și ce punctaj au obținut după recalculare Antena3.ro
Lucruri pe care Mark Zuckerberg nu irosește banii. De ce le evită unul dintre cei mai bogați oameni din lume useit
Horoscopul zilei de 22 mai 2024. Gemenii încep un proiect nou. Află ce se întâmplă cu zodia ta Catine
Românii vor putea merge în Turcia doar cu buletinul din această vară Wall-Street
Cele mai răvășitoare 30 de citate de dragoste din romane Kudika
Rugăciune puternică către Sfinții Constantin și Elena. Te ferește de necazuri Playtech
Imagini rare cu fiul cel mare al Corinei Caciuc și al lui Reghecampf. Ce imagine fabuloasă au postat cei doi Redactia.ro
Locul unic din România, considerat raiul iubitorilor de trasee montane. Drumul până la el ne poartă prin aproape... Observator
Câtă cofeină conține ceaiul verde. Poți bea ceai verde dacă ai tensiunea mare? MediCOOL
Tort cu două tipuri de mousse, unul de ciocolată și altul de căpșuni HelloTaste
Unde s-a refugiat și ce s-a ales de Maria, femeia de care a divorțat Mihai Neșu, după ce a fost părăsită de... ProSport
Două zodii vor trece prin clipe de coșmar în luna iunie! NIMIC nu le merge bine! Gandul
Imagini controversate din Iași, devenite virale. Gestul rușinos făcut de această blondă, în autobuz CanCan
Responsabilități pe care un copil nu e recomandat să le aibă. Aceste lucruri i-ar putea afecta viața la maturitate DeParinti
Taylor Swift a avut o mușcătură pe gât la spectacolul ei din Suedia, după ce a petrecut câteva zile cu Travis... ZUTV
Internetul se schimbă pentru totdeauna. Ce se va întâmpla cu Google UseIT
Cheesecake inimioară cu căpșuni. Rețetă de desert fără coacere Hello Taste